Henrik Rydström första-maj talar i Kalmar i dag.
1 av 4
Henrik Rydström första-maj talar i Kalmar i dag. - Foto: Robin Nordlund / SCANPIX
Örebro-Kalmar är en av matcherna som hotas av spelarstrejken: "Det blir nästa strid. I dag blir det mer vanlig politik, i morgon blir det fotbollspolitik."
2 av 4
Örebro-Kalmar är en av matcherna som hotas av spelarstrejken: "Det blir nästa strid. I dag blir det mer vanlig politik, i morgon blir det fotbollspolitik." - Foto: Scanpix
Lagkaptenen om hans framtid som talare: "Ge mig en 20-30 politiska tal så är jag nog förbi Reinfeldt i alla fall."
3 av 4
Lagkaptenen om hans framtid som talare: "Ge mig en 20-30 politiska tal så är jag nog förbi Reinfeldt i alla fall." - Foto: Scanpix
Om den politiska förebilden: "Jag har inga konkret minne av honom, men Olof Palme var jävligt inspirerande av det jag har hört och läst."
4 av 4
Om den politiska förebilden: "Jag har inga konkret minne av honom, men Olof Palme var jävligt inspirerande av det jag har hört och läst." - Foto: Scanpix

Rydström: "Ge mig 20-30 tal så är jag förbi Reinfeldt"

I dag första-maj talar Henrik Rydström för Socialdemokraterna. KFF-kaptenen syns ständigt på och utanför planen men är orolig inför sitt anförande i dag.


Spelarstrejk hotar Allsvenskan

Från och med 7 maj kan flera allsvenska matcher komma att ställas in på grund av en spelarstrejk. Anledningen är att spelarnas kollektivavtal gick ut i måndags och att Spelarföreningen Fotboll i Sverige (SFS) och Svensk Elitfotboll (Sef) är osams om hur ett nytt avtal ska se ut.

Bland annat vill spelarna ska få hela sin lön när de är skadade och en ny avtalspension.

De här matcherna kan ställas in

Elfsborg-Göteborg, Gais-Mjällby, Örebro-Kalmar och AIK-Djurgården

KALMAR. I vanliga fall spelar han fotboll eller framför sina åsikter inför tusentals personer. Ändå är det en nervös Kalmarspelare som tar plats i talarstolen i eftermiddag.

- Jag är van vid att skriva vad jag tycker och tänker, men här ska man snacka inför människor i 20-25 minuter och komma ihåg vad man ska säga. Det är alltid lite skrämmande att uttrycka sina åsikter inför andra, säger Henrik Rydström till Nyheter24.

Mittfältaren blev tillfrågad av Kalmars kommunalråd Johan Persson (S). Rydström tackade ja trots att han inte är medlem i Socialdemokraterna.

- Jag vill undvika att ha en partibeteckning. Men om man har läst vad jag skriver kan man sätta mig till vänster uifrån den idelologiska skalan, säger han och fortsätter:

- Det händer att jag röstar på dem i valen men det är inte ristat i sten. Jag är inte sosse till varje pris.

I sitt tal kommer han bland annat att prata om rasism inom fotbollen och sin syn på jämlikhet.Kalmariten kommer även sätta dobbarna i Alliansens politik.

- Det har blivit ett lite hårdare språk i den politiska debatten och det har förändrat hur folk ser på varandra.

Spelarstrejken blir "nästa strid"

Nästa måndag kan Örebro-Kalmar bli en av de matcher som ställs in på grund av en spelarstrejk. Men det är inget som Rydström tar upp under sitt tal.

- Det blir nästa strid. I dag blir det mer vanlig politik, i morgon blir det fotbollspolitik.

NÅGRA SNABBA MED HENRIK RYDSTRÖM

Politisk förebild?

- Jag har inga konkret minne av honom, men Olof Palme var jävligt inspirerande av det jag har hört och läst.

Olof Palme som talare?

– Han var en retoriker i världsklass och jag är nog inte där ännu. Men ge mig en 20-30 politiska tal så är jag nog förbi Reinfeldt i alla fall.

Kan du tänka dig att jobba med politik i framtiden?

- Jag vet inte för då hamnar du i ett fack. Men om det är lika coolt som tv-serien Vita Huset så kan jag tänka mig det.

Henrik Rydström är inte ensam om att vara fotbollsspelare och intresserad av politik - här är Nyheter24:s politikelva.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

3 timmar sedan

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

3 timmar sedan
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

igår 21:22
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg visar klass – bara ett slag efter

igår 20:44
Det svenska stjärnskottet Ludvig Åberg håller sig kvar i täten och fortsätter visa klass i RBC Heritage, USA-tourtävlingen i South Carolina.

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

igår 19:54
Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

igår 19:54
Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.