Här är dataspelet som ibland varit en hjälp för tränare i det riktiga fotbollslivet. Årets upplaga av spelet släpps "före jul", antagligen i slutet av oktober eller början av november.
1 av 3
Här är dataspelet som ibland varit en hjälp för tränare i det riktiga fotbollslivet. Årets upplaga av spelet släpps "före jul", antagligen i slutet av oktober eller början av november.
Nordirlands före detta förbundskapten Lawrie Sanchez ska ha kontaktat Sports Interactive i hopp om att hitta bra spelare till sitt landslag.
2 av 3
Nordirlands före detta förbundskapten Lawrie Sanchez ska ha kontaktat Sports Interactive i hopp om att hitta bra spelare till sitt landslag. - Foto: SIMON DAWSON / AP
Miles Jacobson, studio director på Sports Interactive.
3 av 3
Miles Jacobson, studio director på Sports Interactive. - Foto: Maja Suslin / SCANPIX

När Football Manager blir verklighet

Glöm fotbollsagenter. Glöm ungdomsakademier. Så här kan du använda ett dataspel för att scouta talanger.


Grundarna adlade

Championship Manager-serien (numera Football Manager) är så erkänd i Storbritannien att grundarna, bröderna Oliver och Paul Collyer, 2010 adlades för sina insatser inom dataspelsindustrin.

Även Sports Interactives studio director Miles Jacobson har adlats av samma anledning. Honom kan du läsa en längre intervju med i nästa vecka.

STOCKHOLM. Att en internationell tränare skulle använda sig av ett dataspel för att scouta nyförvärv låter smått otroligt. Faktum är dock att det flera gånger hänt när det gäller Football Manager, tidigare Championship Manager.

– Jag har hört exempel, framför allt från England. Och visst förekommer det nog, säger Emanuel Otterhall, som jobbat med den svenska researchen till spelet sedan 2005, till Nyheter24.

Ett sådant exempel avslöjades av Miles Jacobson, studio director på Sports Interactive (företaget bakom spelen) när The Telegraph intervjuade honom 2009. Inför en landslagsuttagning 2004 hörde Nordirlands förbundskapten Lawrie Sanchez av sig till företagets chefsresearcher i landet.

– Och hör och häpna så togs flera av dem han fick tips om ut i landslaget, sa Jacobson då och menade att de regelbundet får samtal från tränare.

Rooney, Messi - och Armenteros

Det är framför allt när det kommer till okända, unga talanger som spelets research visat sig slagkraftig. Spelare som Wayne Rooney och Lionel Messi har varit stora löften som tonåringar i spelen långt innan de blev kända i verkligheten.

– Ett svenskt exempel är Samuel Armenteros (svensk U21-landslagsman, reds. anm.), som var jättebra som 16-åring i Husqvarna FF i spelet utan att någon visste vem han var. Nu spelar han ju i Holland, säger Otterhall.

Men det finns också de som varit framtida världsstjärnor i en dator nära dig och sedan inte kommit fullt lika långt ute i det verkliga livet. Hela världens superlöfte Freddy Adu (numera tillbaka i hemlandet USA) är ett exempel, norske Tommy Svindal-Larsen ett annat.

Fungerar spelet verkligen som scoutingverktyg?

– På en högre nivå absolut, men ju lägre ner man kommer i serierna ju svårare blir det.

Det verkar dock som att det oftast är så att de som blommar ut till stjärnor i Football Manager också blir stjärnor i verkligheten, i sinom tid.

– Det känns som det, och det visar väl att det finns en funktion med att kolla upp talanger på FM, säger Emanuel Otterhall.

Inga svenska klubbar som tagit kontakt

Trots de engelska exemplen har det inte gått så långt i Sverige att klubbar kontaktat det svenska researchteamet för att få tips på spelare eller tillgång till spelets databas.

– Jag personligen har inte blivit kontaktad och jag har inte hört det av någon annan, säger Otterhall.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ryska fäktare nobbar OS-kval

Skrällvinsten ger lyft på världsrankningen

Anton Källberg förbättrar sin tidigare toppnotering ytterligare. Nu är svensken tolva på världsrakningen i bordtennis.

Fylla på ungdomsturnering: "Förkastligt"

2 timmar sedan
Ledare för det finländska U17-landslaget i ishockey festade till det i samband med en turnering i Sverige – och spydde ner en buss. Nu planerar Finlands ishockeyförbund att anmäla händelsen. Det är helt förkastligt, säger Kimmo Oikarinen.

Chefernas Verstappen-tjafs: “Fokusera på ditt”

2 timmar sedan
Mercedes stallchef Toto Wolff flörtar fortsatt öppet med F1-världsmästaren Max Verstappen. Hans dito i Red Bull, Christian Horner, har tröttnat: Mercedes är sämre än stall som använder sig av sina egna motorer. Jag tycker det är dags att Toto fokuserar på sitt egna stall, snarare än förarmarknaden.

Pettersson näste NHL-spelare klar för VM

2 timmar sedan
Marcus Pettersson är näste NHL-spelare som är klar för spel med Tre Kronor i ishockey-VM.

Lukas om bytet: "Skidskytte är inte så enkelt"

3 timmar sedan
Johannes Lukas tackar för tiden han fick med Stina Nilsson. Även om succén uteblev. Man får inte tänka att skidskytte är så enkelt, säger landslagstränaren.