City of Manchester Stadium får, efter drygt 3,5 miljarder kronor och mängder av bortkastade år, äntligen spela i Champions League.
1 av 3
City of Manchester Stadium får, efter drygt 3,5 miljarder kronor och mängder av bortkastade år, äntligen spela i Champions League. - Foto: JON SUPER/SCANPIX
Här firar miljarderna tillsammans med miljonerna.
2 av 3
Här firar miljarderna tillsammans med miljonerna. - Foto: JON SUPER/SCANPIX
3 av 3
- Foto: JON SUPER/SCANPIX

Pärlorna Manchester City kastade på svin och hjältar

3,5 miljarder svenska kronor har spenderats, allt för en gedigen fjärdeplats.


Spelarna som anlänt:

(Ej kronologisk ordning, alla siffror angivna i Sterling Pund)

Martin Petrov - 4,7m

Gelson Fernandes - 4,2m

Rolando Bianchi - 8,8m

Valeri Bojinov - 5,75m

Javier Garrido - 1,5m

Joe Hart- 1,5m

Elano - 8m

Geovanni - gratis

Felipe Caicedo - 5,2m

Benjani - 7,6m

Shaun Wright-Phillips -  8,5m

Tal Ben Haim - 5m

Vincent Kompany - 6m

Craig Bellamy - 14m

Robinho - 32,5m

Roque Santa Cruz - 17,5m

Gareth Barry - 12m

Emmanuel Adebayor - 25m

Kolo Touré - 16m

Joleon Lescott - 23m

Carlos Tevez - gratis

Jérôme Boateng - 10,4m

David Silva - 30m

Yaya Touré - 24m

Aleksandar Kolarov - 16m

Mario Balotelli - 24m

James Milner - 26m

Edin Dzeko - 27m

Sammanlagt: 337,65m (3,5 miljarder kronor)

MANCHESTER. För att ge perspektiv på vad som har hänt med klubben Manchester City och den enorma transformation de gått igenom måste man någonstans dra en gräns. Och det är en viktig sådan. Var ska man inleda historien?

Man skulle kunna kasta sig ut i 60- och 70-talens heroiska tidevarv där spelare som Tony Book och briljerade framför Maine Road.

Eller så kan man berätta historien om när Manchester United tagit hem ligatiteln 1966-67 och United-spelaren Paddy Crerand slog vad med City-liraren Malcolm Allison om tio pund (vilket då motsvarade en veckolön i dagens City... nja inte riktigt) att Maine Road aldrig mer skulle bli fullsatt.

Det hade då varit vettigare och en bättre affär för Crerand att låna ut pengarna till generalalkoholisten George Best än att anordna det vadet - för bara året efter lyckades City besegra sina ärkerivaler och bli mästare 67-68.

Men historien om dagens City handlar inte om ämnet historia. Det är snarare en berättelse om miljoner, miljarder och andra astronomiska summor. Och det är exakt där bland arabiska oljemiljoner och thailändska korruptionsskandaler som undertecknad väljer att dra gränsen.

Miljarderna i sjön

För den här berättelsen startar den 21 juni 2007. Det var dagen då Thaksin Shinawatra vandrade in med plånboken i högsta hugg och slängde upp 81 miljoner pund för att köpa 75 procent av aktierna i klubben. Styrelsen rekommenderade att aktieägarna skulle sälja och så blev det. Ett beslut som förändrade staden Manchester för många år framöver.

Den 6 juli stod det klart att Sven-Göran Eriksson skulle få huvudansvaret över Englands mest storsatsande avbytarbänk. Till sitt förfogande fick han 45 miljoner pund - vilket motsvarade en tredjedel av klubbens totala värde.

Bänknötare som Martin Petrov, Gelson Fernandes, Rolando Bianchi, Valeri Bojinov, Javier Garrido, Elano och Geovanni anlände under sommarens Silly Season. Det är fortfarande osäkert varför. Vid skrivande stund återfinns inte en enda av dessa spelare i Manchester Citys trupp. Och vi vet alla vad som hände med svensken på bänken. Han återfinns nu i storklubben Leicester City.

Thailändska minusgrader

Däremot är det fortfarande högst oklart exakt vad som hände bakom de lykta dörrarna på City of Manchester Stadium. Abrupt och plötsligt lämnade Thaksin Shinawatra tronen och tog sina låsta tillgångar med sig.

Klubben hade inte sett särskilt mycket av de dryga åtta miljarder svenska kronor som thailändaren lovat vid uppköpet.

Pengarna var som bekant frusna i Thailand i väntan på rättgångar gällande korruptionsanklagelser riktade mot landets tidigare premiärministern och framför allt hans fru.

Kvar stod en anrik ljusblå förening i hjärtstillestånd. Ett år tidigare flög ord som "imperium" och "era" runt i Eastlands. Nu var det stiltje och oro. Ingen visste vad som skulle ske. Med ett kraftigt undantag.

Världens avundsjuka

I samband med att Shinawatra lämnade sitt innehav i Manchester City var det några av världens rikaste affärsmän som gned händerna och längtade efter en hobby.

Abu Dhabi United Group köpte thailändarens andel i klubben och vips så var The Blues världens i särklass rikaste klubb. Enligt uppgifter har ADUG tio gånger tätare plånbok än vad ryssen i Chelsea har.

Och pengarna gav utslag direkt. Dimitar Berbatov var nära att skriva på för City i stället för Manchester United. ADUG kastade 32,5 miljoner pund på Real Madrids brasse Robinho. Det osade av optimism bland Oasis-bröderna och de övriga på City of Manchester Stadium. Orden "era" och "imperium" blev då återigen en del av den dagliga diskursen.

Floppar och succé

Men trots de enorma summorna som Khaldoon Al Mubarak och Sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyan har pumpat in i klubben har lejonparten av pärlorna kastats till svin.

Roque Santa Cruz (17,5 miljoner pund), Emmanuel Adebayor (25 miljoner), Jérôme Boateng (10,4 miljoner),  Aleksandar Kolarov (16 miljoner) och nämnde brasse har antingen fullständigt floppat eller lämnat klubben med en besviken min - om än med en plånbok som aldrig kommer att sina.

Och dessa är endast en bråkdel av flopparna.

"Welcome to Manchester"

Allt har dock inte varit pest och pina för Manchester City på transfermarknaden. Det uppmärksammade förvärvet av Carlos Tevez kan inte annat än kallas den brittiska fotbollens mest lyckade coup.

Dessutom är spelare som James Milner (26 miljoner), Gareth Barry (12 miljoner), bröderna Touré (40 miljoner) och David Silva (30 miljoner) några som minst sagt bidragit till Manchester Citys nyfunna framgångar. Och då får man inte förtränga tränaren Roberto Mancinis betydelse för truppen, klubben och stämningen i omklädningsrummet.

Resultatet av satsningarna har nu lett till att klubben äntligen får kasta sig ut i Champions League. Och kanske den största framgången av dem alla - att klubben återigen slagit sig in i "The Big Four" och kommer stanna kvar där länge.

Det är åtminstone undertecknad beredd att lägga, låt oss säga, tio pund på.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

2 timmar sedan

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

2 timmar sedan
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.