"Vi är alla en enda stor Fifa-familj", säger Blatter.
1 av 3
"Vi är alla en enda stor Fifa-familj", säger Blatter. - Foto: Patrick B. Kraemer/SCANPIX
Vad händer nu med Fifa?
2 av 3
Vad händer nu med Fifa? - Foto: Michael Probst/SCANPIX
Blatter hävdar att han är oskyldig.
3 av 3
Blatter hävdar att han är oskyldig. - Foto: Michael Probst/SCANPIX

Ehrnberg: Är Fifa på väg mot sin undergång?

Sepp Blatter: "Jag är kaptenen som står när det blåser som hårdast!"


Sammanfattning:

Vad som har föranlett det allmänna kaoset är vid det här laget vida känt. Sepp Blatters enda motkandidat till posten som Fifas president Mohammed bin Hammam avstod sin kandidatur för att sedermera bli avstängda av Fifas etiska kommitté misstänkta för mutbrott.

Kort därefter blev även hans vapendragare, tillika förbundets vice ordförande, Jack Warner avstängd. I samma veva uppdagades även ett mejl som förbundets generalsekreterare Jerome Valcke skickat till Warner där det klart och tydligt står att Valcke är av uppfattningen att Qatar köpte till sig VM-slutspelet 2022.

Samtidigt friades Sepp Blatter från alla anklagelser av samma etiska kommitté och det var då hela helvetet bröt loss. Ett helvete som fick sin kulmen när presidenten höll en presskonferens utan att svara på en enda fråga.

ZÜRICH. Den irrationella determinismen som är Fifa har satt undergångsbollen i rullning. Det har varit på gång länge. Men nu är det uppenbart att världens största idrottsförbund skjutit sig själv i foten en gång för mycket.

Sömmarna går upp. Bubblan spricker. Fotbollen förfaller.

Mutornas högkvarter i Zürich har förvandlats till en högborg av kvacksalveri. Där kränger de klyschor som att "the beautiful game" kan förena världen. Att den kan få länder att springa upp där de tidigare inte funnits något annat än sandplaner och svält.

"Jag står när allt faller"

Men ett år efter den så kallade VM-festen i Sydafrika ser befolkningen ingen större skillnad med tillvaron. Segregationsproblemen existerar än. Men fotbollen lever och har levererat, den befinner sig inte alls i en kris:

– Det såg vi inte minst under Champions League-finalen mellan Barcelona och Manchester United. De spelade så vackert, så underhållande. Det råder inte alls någon kris i fotbollen, vi har bara stött på lite småproblem, sa Sepp Blatter under den numer legendariska presskonferensen.

Det var en presskonferens som lämnade blodad tand bland de brittiska journalisterna. Twitter har överösts av avslöjanden. Facebook översvämmas av anklagelser och kvar står en schweizare med en sällan skådad hybris:

– Jag är kaptenen som står när det blåser som hårdast. Inte bara har vår pyramid skakats utan vår båt tar även in vatten. Men jag är villig att ta emot folkets ilska för att tjäna fotbollen, sa Blatter under onsdagens första riktiga möte med Fifa-kongressen.

Han faller inte själv

I samma veva som "the shit hit the fan" faller en av de mest uppskattade fotbollsspelarna i vår generation ned från sin piedestal. Giuseppe Signori sitter i husarrest. Konstnären från Bergamo har åkt fast i en spelhärva. Sammanlagt 16 spelare har arresterats och nu väntar en utredning som återigen kan slå tillbaka allt Serie A byggt upp sedan calciopoli.

Att påstå fotbollen står som en enad kraft är en absurd överdrift. Kvacksalveri-tugget har som sagt nått nya oanade höjder och nu står han där - den där mannen med ett högmod som föregår alla fall - och predikar att reformer ska genomföras och att transparens ska öka.

– Vi är alla en enda stor Fifa-familj, avslutade "snake-oil"-försäljaren sitt tal med.

Nej, det är vi minst sagt inte. För resten av oss fotbollsälskare förstår att man inte ska hänga med diktatorer. Att man inte ska säga till homosexuella "att det vore en dålig idé att ha sex i Qatar" och att man inte ska demolera all opposition med anklagelser om fusk, mutor och allt annat man kan tänka sig.

Nej, vi är inte en enda familj. För vi andra inser att ledaren av världens finaste sport lärt sig allt han kan av farbror Bagdad-Bob.

Och kvar irrar vi andra runt i en irrationell determinism och undrar vad fan som ska hända nu? Nyckeln är bara att inte använda svordomar, den saken har Svenska Fotbollförbundet nu lärt oss.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Xabi Alonso nobbar Liverpool

Reinfeldt om läktaroron: "Kan dämpa kärleken"

2 timmar sedan
Å ena sidan en förväntad storpublik på flera håll. Å andra sidan farhågor kring mer våld. På påskafton börjar fotbollsallsvenskan 2024. Vi är oroliga för att ordningsstörningarna kan dämpa kärleken och möjligheten att alla ska känna att fotboll tillhör mig, säger Fredrik Reinfeldt, ordförande i Svenska fotbollförbundet.

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

idag 10:38
Maja Stark har börjat bra i Arizona, Anna Nordqvist likaså. Tillsammans med Madelene Sagström går de en tuff kamp om en plats i OS i Paris i sommar.

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.