Mohamed Hubail, till vänster, är en av spelarna som stängts av för att han uttryckte sina åsikter.
1 av 3
Mohamed Hubail, till vänster, är en av spelarna som stängts av för att han uttryckte sina åsikter. - Foto: HASAN JAMALI/AP/SCANPIX
Stor glädje när bröderna Hubail släpptes ur fångenskapen i somras efter att ha suttit fängslade utan rättegång. Sedan flydde de till Oman.
2 av 3
Stor glädje när bröderna Hubail släpptes ur fångenskapen i somras efter att ha suttit fängslade utan rättegång. Sedan flydde de till Oman. - Foto: Facebook / 14 februari-nätverket
Uppställning för det svenska landslaget. Under vinterturnén möter en B-version det bahrainska landslaget i Doha, Qatar.
3 av 3
Uppställning för det svenska landslaget. Under vinterturnén möter en B-version det bahrainska landslaget i Doha, Qatar. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

"Sveriges vänskapsmatch - ett hån mot torterade fångar och avstängda spelare"

KRÖNIKA. Nyheter24:s Viktor Adolfsson om att SvFF legitimerar förföljelser av oliktänkande genom vänskapsmatchen mot Bahrain den 18 januari.


Spelar nu i Oman och Australien

Bröderna Mohamed och Ala'a Hubail spelar numera i varsitt lag, Muscat FC och Talia Club, i den omanska högstaligan. Den sistnämnde var tidigare landslagets stora stjärna, bland annat i de asiatiska mästerskapen 2004 då han slog igenom som 22-åring.

Backen Sayed Mohamed Adnan flydde till Australien och spelar numera i Brisbane Roar.

Förre landslagsmålvakten Ali Saeed dömdes för en månad sedan till ett års fängelse i en militärdomstol för protester mot regimen.

Fyra av det bahrainska landslagets mest framstående spelare stängdes av och tvingades i exil i början av 2011. De dömdes till och med till fängelse men tre släpptes och kunde då fly landet. Målvakten Ali Saeed dömdes till ett års fängelse för en månad sedan. Den 18 januari möter Sverige Bahrain i en vänskapslandskamp i Doha, Qatar. Då legitimerar Svenska fotbollförbundet avstängningarna och fängelsestraffet.

Vad hade då målvakten Ali Saeed, backen Sayed Mohamed Adnan och mittfältaren Mohamed Hubail och hans bror Ala'a Hubail gjort? Jo, de hade demonstrerat för mänskliga rättigheter och demokrati - mot regimen i Bahrain.

I den lilla önationen i Gulfen sitter dessutom svenske medborgaren Sheikh Mohamed Habib al-Muqdad fängslad, dömd till 96 års fängelse. Han har vittnat om hur han torterats i fängelset och trots en del påtryckningar har inte UD kunnat hjälpa honom.

Matchen är ett hån mot honom och de avstängda spelarna.

Ibland hör sport och politik ihop

Landet som Sverige väljer att möta i Doha skakas ännu av protester där demonstranter skadas eller till och med dödas när polisen och säkerhetsstyrkor går in med tårgas och gummikulor för att försöka kväsa missnöjet mot kung Hamad bin Isa Al Khalifa och hans regim. Gissa vem som är Bahrains förbundsbas och därmed motsvarighet till Lars-Åke Lagrell? Kronprinsen Salman bin Hamad bin Isa Al Khalifa som ska ärva tronen som hans familj innehaft sedan 1700-talet.

Sport och politik hör inte ihop, säger du. Jo, ibland, säger jag. Sveriges deltagande säger: "det är lugnt att ni stängt av spelare för att de sa vad de tyckte, vi vill bara kicka lite kula". Den avspända inställningen till internationell idrott har alltid gjort mig lika förbannad.

"Våga stå upp för mänskliga rättigheter"

Fotbollförbundet borde givetvis inte skaka hand och ställa sitt lag på banan mot ett annat förbund som stängt av spelare för vad de tyckt och tänkt. Frågan är om man ens tänkt så långt. Har någon kollat upp situationen i Bahrain eller tycker de bara att det ska bli skönt att lämna iskalla Sverige för ett 40-gradigt Qatar?

Om det fanns idrottsförbund någonstans där ute i världen som vågade stå upp för mänskliga rättigheter skulle världen vara ett bättre ställe. Idrotten har en så fantastisk genomslagskraft. Respektera den, och använd den på rätt sätt.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Världsmästaren missar VM efter misstaget: "Skäms"

Stjärnan: Ta utebliven mens på större allvar

Efter ett oväntat svagt resultat i OS-tremilen 2022 började skidstjärnan Ebba Andersson leta fel. Var det kanske konstigt att hon inte fått mens på länge? Är menstruationen utebliven eller oregelbunden är det ett tecken på någonting, säger hon till Aftonbladet.

Hon är hockeystjärnan Niklas Hjalmarssons kända exfru

1 timme sedan
Niklas Hjalmarsson är en av få svenskar som vunnit Stanley Cup, men hur bra koll har du egentligen på den tidigare hockeystjärnan? Nyheter24 har samlat det som googlas mest om honom.

Världens bästa innebandyspelare stannar i Umeå

1 timme sedan
Världens bästa innebandytvillingar – Oona och Veera Kauppi – förlänger med SSL-laget Thorengruppen. Finländskorna stannar i Umeå till 2026.

Så tycker fotbollsfansen om VAR

idag 07:16
Närmare hälften – 48 procent – av de som följer fotbollsallsvenskan kontinuerligt eller till och från är ganska eller mycket positiva till att införa VAR. Det visar en undersökning gjort av Verian, på uppdrag av TV4 och Fotbollskanalen. 27 procent av de tillfrågade är dock ganska eller mycket negativa.

Löftet till Bergvall: "Ska finnas där för honom"

idag 06:32
Tolv allsvenska matcher och en cupfinal mot Malmö FF återstår av tiden i Djurgården. Sedan bär det av till London och Tottenham för Lucas Bergvall, 18. Där ställer sig gärna Dejan Kulusevski i välkomstkommittén. Jag har aldrig haft en svensk lagkamrat så det ska bli otroligt kul att vara där och finnas för honom, säger han.