Qatar ska bogseras tillbaka till det moderna levernet. Eller nja? Inte riktigt va?
Qatar ska bogseras tillbaka till det moderna levernet. Eller nja? Inte riktigt va?

"Sporten och moralen sitter i samma båt"

KRÖNIKA. På måndagskvällen möter det svenska landslaget Qatar i en ny kontroversiell vänskapsmatch. Sport och politik går hand i hand, men det vägrar kavajpamparna inse, menar Nyheter24:s sportchef Björn Ehrnberg.


Björn Ehrnberg

Björn Ehrnberg är 26 år, journalist och sportchef på Nyheter24.

I tid och otid skriver han en krönika och vill du läsa ännu mer följer du med fördel hans blogg, som du hittar här.

Vill du följa Björn på twitter gör du det här.

Vi kan börja urskilja ett säreget mönster i den svenska sportvärlden. Fega och bleka sitter våra styrande kavajpampar i en kompost med ruttnande värderingar.

De gömmer sig bakom samma gamla vanliga devis, att sport och politik lever separata liv. I alla lägen. Tydligen är det generaltabu att ta ställning i det här avlånga landet.

Först kunde inte Svenska Fotbollförbundet ge en vettig förklaring till varför de spelar vänskapsmatcher mot förtryckande regimer, sen hittade inte ishockeyförbundets generalsekreterare, Mikael Peterson, orden när VM i Vitryssland kom på tal.

"Vi är inte en politisk organisation", som han så vackert uttryckte det. Det handlar alltså om den närmaste diktaturen. Europas sista kvarlevande relik från kalla kriget. En diktatur som slår ned regimkritiker.

I kväll spelar Sverige sin nästa kontroversiella match. Qatar ska bogseras tillbaka till det moderna levernet. Eller nja? Inte riktigt va?

Det är fortfarande olagligt att vara öppet homosexuell i Qatar, och det är fel tycker landslagschefen Lars Richt. Kvinnor är andra klassens medborgare, även det är ju käpprätt åt helvete. Men sport och politik går separata vägar - i alla lägen, om man ska tro svenskarna.

För matchhelvetet ska fortfarande spelas. Mot ett land som lever på livegna. Svenska landslaget lirar på en arena byggd av blod. Och det känns ju jävligt modernt.

Kostymnissarna på läktaren äger sina egna liv till skillnad från den arbetande befolkningen. Att Kentaro äger sändningsrättigheterna kan vara en bidragande orsak.

"Men vi tar inga politiska ställningstaganden och väljer motståndare utifrån Fifa:s listor över medlemsförbund", sa landslagschefen innan turnén.

Vare sig det är Vitryssland, Bahrain, Qatar eller valfri massmördande regim, så måste vi våga ta ställning. Det räcker inte längre att trycka ner huvudet i en gammal kompost av värderingar som sedan länge ruttnat bort.

Om ni i förbundens maktkorridorer fortsätter vägra inse detta faktum får ni kliva åt sidan nu. För ni kan inte skriva debattartiklar om läkarvåldets utbredning och sedan gömma er bakom den där genomtöntiga parollen. Ni kan inte bedriva lobbyverksamhet kring 51-procentsfrågan och sedan dra "vi är ingen politisk organisation", när ni ställs mot väggen.

Gör om, gör rätt och gör det nu!

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

NHL: Arizona flyttar till Utah

1 timme sedan

Orken tog slut: "Bittert så klart"

igår 23:20
Sju matcher i kvartsfinalen och lika många i semifinalen. 14 matcher på mindre än en månad blev ett alltför tufft program för Frölunda. Nu väntar semester. Bittert så klart. Vi hade bättre förhoppningar än så men kommer helt enkelt inte upp i nivå i dag, säger backresen Henrik Tömmernes strax efter slutsignalen.

Åberg flyger vidare – bjöd på en eagle

igår 23:06
Ludvig Åbergs stora genombrott kom redan i Ryder Cup i höstas. Steget till världskändis tog han i Augusta. Tvåan i Masters förra helgen kan vara på väg mot något fint och framgångsrikt även på Hilton Head Island, där han ligger delad fyra efter första rundan.

Skellefteå i final: "Dags att de får torsk"

igår 21:50
Det blir Skellefteå som möter Rögle SM-final. Västerbottningarna pallade för trycket och vann den sjunde och avgörande matchen mot Frölunda med 4-1. Det är dags att de får torsk nu, säger Oscar Lindberg om finalduellen mot Rögle.

Jagr, 52, historisk och målskytt

igår 21:04
Den tjeckiske legendaren Jaromir Jagr har hunnit fylla 52 år – men är inte klar med hockeykarriären.

Stark och Nordqvist med i täten i majorn

igår 20:58
Maja Stark och Anna Nordqvist gick runt på 70 slag och är med i kampen om årets första majortitel. Båda är fyra slag efter just nu ledande amerikanskan Lauren Coughlin.