Örgryte har gått i konkurs.
1 av 3
Örgryte har gått i konkurs. - Foto: BJÖRN OLSSON / SCANPIX
Qvidings tröja. Påtagligt lik Örgryte IS vinröda tröja.
2 av 3
Qvidings tröja. Påtagligt lik Örgryte IS vinröda tröja. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Lars Ranäng.
3 av 3
Lars Ranäng. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Örgryte utnyttjar kryphålet

Örgryte IS har gått under. Samtidigt får Qviding FIF ta steget upp i superettan. Ett faktum den anrika Göteborgsklubben nu tänker utnyttja till fullo.


ÖIS konkurs:

Det blev klart den 11:e februari att Örgrytes aktiebolag går i konkurs.

Detta efter att klubben haft innestående skulder som uppgått till drygt 20 miljoner kronor. Dessutom var bolaget skyldig fodringsägare och skatteverket drygt fyra miljoner kronor.

Klubben valde att förlägga bolaget efter att riskkapitalisterna som står bakom inte kunde skjuta in mer pengar.

GÖTEBORG. Den 16 februari stod det klart att Örgryte blir degraderat till division 1 på grund av att dess aktiebolag har begärts i konkurs. Konsekvenserna för ÖIS som förening blev många, bland annat blev alla kontrakt med spelare och ledare avskrivna med omedelbar verkan.

Säsongen 2011 ska dessutom Örgryte spendera i division 1 södra tillsammans med klubbar som IK Sleipner och Motala AIF FK. Men Göteborgsklubben verkar ha hittat ett kryphål i reglementet.

Namnbytet

Tillsammans med den uppflyttade klubben Qviding FIF ska man förhandla fram nya kontrakt för nyckelspelare som tidigare representerade konkursdrabbade Örgryte IS. Därefter ska Qviding helt sonika döpa om sin förening till Örgryte Fotboll.

"Det föreslagna samgåendet med Qviding FIF skapar stora möjligheter att utveckla en klubb som, med utgångspunkt i en omfattande ungdomsverksamhet, kan generera elitlag av svensk toppklass på både vad det gäller dam- som herrfotboll." skriver ÖIS i det pressmeddelande som klubben släppte i samband med konkursen.

– Men det kommer aldrig bli en fråga om fusion, säger Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare, Mikael Santoft, till Nyheter24.

– Reglementet säger som sådant att när ett aktiebolag går i konkurs som är anknutet till SvFF blir alla spelare och ledare fria från sina kontrakt. Om de sedan vill skriva kontrakt med Qviding, är inget vi på förbundet kan stoppa.

Men kan det inte bli ett kryphål här för riskkapitalister att utnyttja?

– Det är något vi ska se över nu. Vi har några av Sveriges bästa jurister som jobbar på förbundet, förklarar Santoft.

Diskussionen är inte ny

Redan under sommaren 2010 var det liknande diskussioner som florerade på Hammarbys träningsanläggning. Bajen var konkurshotat, klubben var illa tvingad att sälja sin stora stjärna innan transferfönstret stängde - annars hägrade kronofogden och konkursförvaltning.

Försäljningen av Linus Hallenius blev en infekterade historia. Mycket på grund av det ekonomiskt prekära läget som Hammarby låg inför. Men situationen löste sig. Åsa Sånemyr hyllades till skyarna och klubben kom på kort sikt på fötter igen.

Men under den utdragna processen höjdes röster om att lägga ner Hammarby Fotboll AB.

Mängder av Hammarbysupportrar förespråkade att man skulle låta den klassiska Södermalmsföreningen gå under och under tiden slussa sina bästa spelare till det framgångsrika ungdomslaget, HTFF, som spelade i division 1.

Detta för att återfå ett lag till superettan med aspiration att återvända till allsvenskan - och som dessutom saknade den tunga finansiella bördan AEG och de andra pamparna ålagt klubben.

Örgrytes riskkapitalister hade ett otal gånger räddat klubben från sin undergång. Tidigare rapporterade Nyheter24 om att Svenska Fotbollförbundets chefsekonom, Kjell Sahlström, länge vetat om det kritiska läget i Göteborgsklubben.

– De har under många år behövt externt kapital för att upprätthålla elitlicensen, berättade Sahlström.

Vad återstår?

Nu står alltså svensk fotboll inför en tuff fråga. Antingen tillåter man Qviding att byta namn, hemmaarena och klubbemblem. Något som kan få absurda konsekvenser om man låter logiken ta en fullt ut.

Ponera att Malmö FF:s riskkapitalister sätter allt på ett kort, men att det slutligen går i konkurs och Landskrona sedermera får ta steget upp till allsvenskan, vad är det då som stoppar Landskrona från att bli nya MFF?

– Det är därför vi som sagt har anställt några av Sveriges bästa jurister för att se över vad reglementet säger exakt om den frågan. Men det vore olyckligt om det skulle sättas i system, men det är samtidigt något jag definitivt inte tror kommer ske, avslutar Mikael Santoft för Nyheter24.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

igår 21:22
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg visar klass – bara ett slag efter

igår 20:44
Det svenska stjärnskottet Ludvig Åberg håller sig kvar i täten och fortsätter visa klass i RBC Heritage, USA-tourtävlingen i South Carolina. Eller vad sägs om fem birdies på andra rundan?

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

igår 19:54
Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

igår 19:54
Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.