Joakim Engström berättar om livet som spansk mästare.
1 av 9
Joakim Engström berättar om livet som spansk mästare. - Foto: Privat
Joakim Engström blev spansk mästare i ishockey med Vitoria Gasteiz.
2 av 9
Joakim Engström blev spansk mästare i ishockey med Vitoria Gasteiz. - Foto: Privat
Den avgörande matchen slutade med två sönderslagna framtänder.
3 av 9
Den avgörande matchen slutade med två sönderslagna framtänder. - Foto: Privat
Han ville inte återvända hem till Sverige utan att ha blivit spansk mästare.
4 av 9
Han ville inte återvända hem till Sverige utan att ha blivit spansk mästare. - Foto: Privat
Han var på väg att flytta hem till Sverige när Vitoria Gasteiz ville värva honom.
5 av 9
Han var på väg att flytta hem till Sverige när Vitoria Gasteiz ville värva honom. - Foto: Privat
I september vann han spanska supercupen.
6 av 9
I september vann han spanska supercupen. - Foto: Privat
Han säger själv att laget håller liknande kvalité som ett bottenlag i svenska division 1.
7 av 9
Han säger själv att laget håller liknande kvalité som ett bottenlag i svenska division 1. - Foto: Privat
Under den åtta timmar långa bussresan hem blev det ett stort firande.
8 av 9
Under den åtta timmar långa bussresan hem blev det ett stort firande. - Foto: Privat
Han har tidigare spelat i FC Barcelonas hockeylag.
9 av 9
Han har tidigare spelat i FC Barcelonas hockeylag. - Foto: Privat

Tidigare klubbkamrat med Messi – nu är Joakim spansk mästare i hockey

Joakim Engström blev under söndagen spansk mästare i ishockey. Nu vänder han hem till Sverige igen efter bland annat några år på Camp Nou i närheten av världsstjärnorna.


Engströms möte med fotbollsstjärnan

Läs när Joakim Engström berättar om mötet med Bojan Krkic i ett gym här.

Under måndagen startar kvalserien och SM-slutspelet i hockey drog igång i helgen, men redan nu har en svensk hockeyspelare vunnit sitt lands högstaliga.

24-årige Joakim Engström blev under söndagen spansk mästare i ishockey med Vitoria Gasteiz. Nyheter24 har tidigare skrivit om svensken som har spelat för hockey – för FC Barcelona.

– Tiden i Barcelona var de fyra bästa åren i mitt liv. Jag fick bo i Barcelona, som ju är ett populärt turistmål bland svenskar, och jag fick göra det jag älskar, säger han till Nyheter24.

Hälsade på stjärnorna

Under den sejouren var han klubbkamrat med bland annat Lionel Messi och en hel del andra världsstjärnor.

– Vi hade ju nästan ingen kontakt med dem, men om man sågs på området runt Camp Nou kunde man hälsa på varandra. Vi hade likadana träningskläder på oss så de såg ju att vi också tillhörde klubben.

När Nyheter24 når honom är han på väg till tandläkaren efter att ha fått båda framtänderna utslagna under den tredje perioden i guldmatchen.

– Det var inte så farligt. Det är sådant som händer, säger han.

"Får stor uppmärksamhet"

Desto roligare var givetvis guldet som han nu kan ta med sig hem till Sverige.

– Det var en bortamatch i går, så vi hade ungefär åtta timmars bussresa hem igen. Det var inte många som satt ner under den resan och det har inte blivit särskilt mycket sömn heller.

Han berättar att Vitoria Gasteiz håller en liknande nivå som ett svenskt bottenlag i division 1 och att hemmaarenan har en kapacitet på 700 åskådare.

– I vanliga fall har vi 350-400 åskådare på våra matcher. Ibland är tidningarna här och gör reportage och liknande om oss, så vi får ganska stor uppmärksamhet.

"Ville inte hem utan titel"

Anledningen till att han lämnade, vad som verkar ha varit ett drömliv i Barcelona, var för att han tänkte flytta hem till Sverige igen.

– Men då ville Vitoria Gasteiz värva mig och jag kände att jag skulle ha stora chanser att vinna ligan där, så jag valde att gå dit i stället. Jag ville ju inte åka hem till Sverige innan jag hade vunnit ligan.

Nu väntar cupmatcher i helgen och sedan ser det ut att bli en flytt hem till Sverige igen för honom när han nu lyckats vinna sin titel.

"Personlig resa"

– Jag vet inte om jag fortsätter med hockeyn i Sverige. Jag har sökt in till tränarprogrammet på GiH (Gymnastik- och idrottshögskolan), men skulle jag inte komma in där vill jag nog fortsätta spela hockey i division 1. Nu har jag varit borta från Sverige ganska länge och spelat på små rinkar, så jag vet inte om svenska klubbar är intresserade av min spelstil.

I Barcelona var han tvungen att ha ett heltidsjobb vid sidan om hockeyn, men i Vitoria Gasteiz har han kunnat livnära sig på hockeyn. Så han klagar inte över hockeyflytten till Spanien.

– I Sverige hade jag inte kunnat vinna en titel, utan bara gått upp från division 1 och kanske spelat i allsvenskan. Här har jag faktiskt vunnit en titel och varit med om personlig resa.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

3 timmar sedan

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

3 timmar sedan
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.