Andreas Dackell bestämde sig för att lägga av med hockeyn mitt under slutspelet. Här är hans sista framträdande – ett slagsmål i kvartsfinalen mot Frölunda.
1 av 11
Andreas Dackell bestämde sig för att lägga av med hockeyn mitt under slutspelet. Här är hans sista framträdande – ett slagsmål i kvartsfinalen mot Frölunda. - Foto: Scanpix
Sebastian Wännström fick också sitt genombrott den här säsongen och har på slutet varit den tredje länken i Brynäs fruktade förstakedja...
2 av 11
Sebastian Wännström fick också sitt genombrott den här säsongen och har på slutet varit den tredje länken i Brynäs fruktade förstakedja... - Foto: Scanpix
... Där förutom Jakob Silfverberg, också Calle Järnkrok ingår.
3 av 11
... Där förutom Jakob Silfverberg, också Calle Järnkrok ingår. - Foto: Scanpix
Målvakten Niklas Svedberg har gjort succé i slutspelet och visar bäst statistik av samtliga målvakter.
4 av 11
Målvakten Niklas Svedberg har gjort succé i slutspelet och visar bäst statistik av samtliga målvakter. - Foto: Scanpix
Jakob Silfverberg har varit den mest tongivande spelaren i årets Brynäs.
5 av 11
Jakob Silfverberg har varit den mest tongivande spelaren i årets Brynäs. - Foto: Scanpix
Brynäs tuffing Jonathan Granström hamnade i fokus när Frölunda skickades till sommarvila. Granström knuffade undan målvakten, Brynäs kvitterade – ett mål som godkändes – och avgjorde sedan i sudden.
6 av 11
Brynäs tuffing Jonathan Granström hamnade i fokus när Frölunda skickades till sommarvila. Granström knuffade undan målvakten, Brynäs kvitterade – ett mål som godkändes – och avgjorde sedan i sudden. - Foto: Scanpix
Brynäs har bärgat sitt första SM-guld sedan 1999.
7 av 11
Brynäs har bärgat sitt första SM-guld sedan 1999. - Foto: Scanpix
Gävle kokade inför guldkampen.
8 av 11
Gävle kokade inför guldkampen. - Foto: Scanpix
Tommy Jonsson är guldtränare.
9 av 11
Tommy Jonsson är guldtränare. - Foto: Scanpix
Det hettade till mellan Brynäs och Färjestad flera gånger under säsongen. Här tog sig Johan Larsson an Kristofer Berglund.
10 av 11
Det hettade till mellan Brynäs och Färjestad flera gånger under säsongen. Här tog sig Johan Larsson an Kristofer Berglund. - Foto: Scanpix
Jakob Silfverberg satte guldmålet.
11 av 11
Jakob Silfverberg satte guldmålet. - Foto: Scanpix

Utdömda – nu är Brynäs svenska mästare

För första gången på 13 år är Brynäs svenska mästare. Men hur var resan dit? Nyheter24 ger dig de unga gästrikarnas väg till guldet.


Brynäs i slutspelet

Kvartsfinal

Brynäs IF - Frölunda HC 3 - 1

Frölunda HC - Brynäs IF 2 - 1

Brynäs IF - Frölunda HC 4 - 3 OT

Frölunda HC - Brynäs IF 0 - 5

Brynäs IF - Frölunda HC 1 - 2

Frölunda HC - Brynäs IF 3 - 4 OT

Brynäs vidare med 4-2 i matcher

Semifinal

Brynäs IF - Färjestads BK 2 - 3 OT

Färjestads BK - Brynäs IF 2 - 4

Brynäs IF - Färjestads BK 4 - 2

Färjestads BK - Brynäs IF 0 - 3

Brynäs IF - Färjestads BK 4 - 2

Brynäs vidare med 4-1 i matcher

Final

Skellefteå AIK - Brynäs IF 3 - 6

Brynäs IF - Skellefteå AIK 3 - 2 OT

Skellefteå AIK - Brynäs IF 0 - 1

Brynäs IF - Skellefteå AIK 3 - 4 OT

Skellefteå AIK - Brynäs IF X-X

Brynäs svenska mästare efter 4-1 i matcher

GÄVLE. Brynäs la ribban högt direkt och gick ut med målsättningen att vinna SM-guld - men blev utdömda av experterna. Inte ens Nyheter24 räknade med Brynäs och tippade Gävle-laget på tionde plats.

Och man kan väl säga att de gav svar på tal. Ungtuppar som Jakob Silfverberg, Calle Järnkrok och Johan Larsson utvecklades precis till de klasspelare som Brynäs behövde – och nu är klubbens 13:e SM-guld genom tiderna ett faktum.

Toppade elitserien

Efter en något svajig inledning kom Brynäs i gång och toppade elitserien i slutet av november. Jojo-laget hade som längst en segersvit på fem raka matcher, men lyckades gång på gång hitta tillbaka till vinnarspåret. Man tappade några placeringar andra hälften av säsongen och kvalificerade sig till slutspel som fjärde bästa lag.

Silfverbergs succé

Brynäs talanger har blommat ut till stjärnor. Framför allt Silfverberg och Järnkrok, som blivit lagets nyckelspelare och som tillsammans svarade för 93 poäng i grundserien.

I höstas anslöt även fjolårets succéback Mattias Ekholm från NHL och blev en bra förstärkning defensivt.

Men säsongen har inte bara varit en dans på rosor för Brynäs. I slutet av mars bestämde sig skadedrabbade ikonen Andreas Dackell för att lägga av. För Nyheter24 berättade han det tunga beskedet, som ändå blev lättare att ta när han kände att han kunde lämna över ansvaret till Jakob Silfverberg.

Bortaspelet en styrka

Det starka bortaspelet blev en av Brynäs stora nycklar. Tommy Jonssons mannar var det näst bästa bortalaget och vann hälften av sina matcher på bortais - ett facit som även fortsatte i slutspelet. Laget vann borta både mot Frölunda och Färjestad på sin väg mot SM-finalen.

Svedberg en demon i kassen

Niklas Svedberg och Johan "Honken" Holmqvist har delat på målvaktsjobbet under hela säsongen. I slutspelet satsade dock Brynäs på  Svedberg – som gjort succé. 22-åringen visade bäst statistik av målvakterna och tillsammans med slutspelsgiganten Jakob Silfverberg ledde han sitt Brynäs mot SM-guld.

Brunkarna klev fram

Det var dock inte bara Brynäs finlirare som fixade guldet. Lagets mer anonyma spelare klev fram. Jonathan Granström och Jesper Ollas var verkligen som bäst när det gällde.

Granström - som bara gjorde fem mål i grundserien - exploderade i slutspelet. På de fyra första finalmatcherna svarade tuffingen från Orsa för fyra poäng.

Efter fyra tuffa möten ledde Brynäs med 3-1 mot Skellefteå. Västerbottningarna lyckades ta finalserien till en sjätte match - men där knöt Brynäs ihop säcken och lyckades bryta den 13-åriga förbannelsen.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

2 timmar sedan

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

3 timmar sedan
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

3 timmar sedan
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.

Rolfö petade Barcelona till semifinal

igår 20:40
Fridolina Rolfö gjorde ett av fotbollskarriärens enklaste mål. Det räckte för att skicka Barcelona till Champions League-semifinal efter en ny seger mot ett tappert kämpande Brann, 3–1 i matchen och 5–2 sammanlagt.

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

igår 17:40
Påsken brukar symbolisera kasten mellan förtvivlan och hopp. Sebastian Söderbergs golfrunda på skärtorsdagen var vältajmad – och en av de galnare på Europatouren.