AIK: "Skapar stora möjligheter att tjäna pengar"

Peter Mellqvist och Anders Gozzi berättade om AIK:s KHL-planer för den samlade pressen tidigare i dag.


Aldrig någonsin har något liknande inträffat i den svenska hockeyhistorien.

Hockeyallsvenska topplaget AIK vill spela i KHL - och samtidigt ha ett farmlarlag i Sverige eller i någon annan liga.

Frågorna var många - svaren till viss del svävande när AIK:s ordförande Peter Mellqvist och sportchef Anders Gozzi mötte media på en utlyst presskonferens.

AIK Hockey har blivit inbjudet att delta i den ryska ligan från och med säsongen 2010/2011. AIK-Styrelsen har accepterat inbjudan efter att ha diskuterat frågan inom styrelsen.

En ansökan om tillstånd att spela i ska nu skickas in till det Svenska Ishockeyförbundet. Klart är att AIK fått en avsiktsförklaring av KHL.

Peter Mellqvist inledde med att berätta om bakgrunden till beslutet. Ingen - vet i dag exakt hur det här kommer kommer att utformas.

Ett avtal ska stå klart den 1 april senast - med KHL.

– Vi har gjort bedömningen i styrelsen att det här är rätt väg att gå. Grunden för beslutet är för att komma till något större och bättre. Vi kan inte genomföra detta om medlemmarna inte går med på detta, det är vi medvetna om. Och det är inget snack om att styrelsen tycker det här är ett extremt intressant spår, säger Mellqvist.

AIK har inom styrelsen diskuterat tanken bakom att ha ett farmarlag kvar i det svenska systemet plus det lag som kommer - om allt går som det ska - spela i KHL.

En variant är att farmarlaget fungerar som en ren talangverksamhet under ett annat klubbnamn.

– Juniorlagen blir kvar i föreningen. De tillhör klubben. Vilket lag som kommer ersätta laget i allsvenskan eller elitserien om vi går dit är inte klart ännu, först måste medlemmarna säga ja eller nej. Farmarlagsrepresentationen är tänkt att utveckla våra unga spelare. Och andra duktiga spelare i regionen med omnejd. Det finns flera alternativ till hur vi att behålla våra ungdomar inom "familjen". KHL-laget AIK kommer ligga under ett bolag, ett AB, menar Mellqvist.

KHL har meddelat att AIK kommer att spela i den så kallade Western Conference - med en lönebudget på 13-14 miljoner euro.

Här finns Moskvalagen samt Dynamo Minsk, Dynamo Riga, S:t Petersburg.

Men resor för att möta de andra lagen i KHL kommer även att avverkas.

– Det är ju klart mycket dyrare att ha ett lag. Resekostnader och så vidare. Samtidigt, att spela inför 200 miljoner människor skapar bra möjligheter att tjäna stora pengar för AIK Hockey vilket så klart skulle gynna vår ekonomi, säger Mellqvist som även medger att AIK redan tagit viktiga kontakter med tänkbara finansiärer - för att kunna genomföra satsningen.

Det här verkar vara ett desperat försök att kunna reda upp er ekonomi? Är det så?

– Det ekonomiska läget, är det allmänt känt, vi har en plan för hur vi ska reda ut detta. Det här är ingenting som räddar vår ekonomi och det är inget desperat steg vi tar. AIK är först. Vi går ensamma över till KHL , sen om det leder till att fler klubbar går över, det får visa sig i framtiden.

AIK har inte väldigt höga publiksiffror i dag på Hovet i Hockeyallsvenskan. Kan det bli mer publik nu när det kommer ryska lag till Stockholm i stället för allsvenska lag?

–Vår bedömning i styrelsen är att det finns ett enormt intresse för KHL Hockey i Sverige. Våra fans får en toppenmöjlighet att se riktigt bra hockey varje kväll.

Vilken arena kommer ni välja - om det blir KHL ?

– Tanken är att vi ska spela på Ericsson Globe Arena. En stor del av intäkterna bygger på exponeringen av isyta.

Hur tog spelartruppen emot beskedet?

– Jag tror att de i det flesta fall tar som vädligt positivt. Om sitt eget, vara eller icke vara, det är ganska positivt, nya möjligheter som öppnas. Jag tror många vill komma hit och spela. Dels många duktiga spelare här i Stockholm men även i övriga Sverige och utanför landet, säger Anders Gozzi, sportchef.

Följ även Marie Hallmans blogg här på Hockey24 under kvällen - för mer information om AIK:s KHL-affär.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Verstappen vinner F1-sprinten i Shanghai

3 timmar sedan

Stark högt upp i Texas

idag 04:38
Maja Stark och Anna Nordqvist är högt upp på resultattavlan efter andra rundan i årets första majortävling, i Texas på USA-touren. Stark gjorde visserligen en bogey men vägde upp det mer än väl genom fyra birdies, tre under par på rundan.

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50
Brynäs har tagit ett järngrepp i SHL-kvalet mot Djurgården. En blixtvändning i tredje perioden tog Brynäs till 2–1-seger och ledning med 2–0 i matcher. Vi vet vad vi kan och vi har karaktären, säger matchvinnaren Karlis Cukste.

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

igår 21:22
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg visar klass – bara ett slag efter

igår 20:44
Det svenska stjärnskottet Ludvig Åberg håller sig kvar i täten och fortsätter visa klass i RBC Heritage, USA-tourtävlingen i South Carolina. Eller vad sägs om fem birdies på andra rundan?