Världsstjärnan Sidney Crosby tycker inte om de ryska anti-gaylagarna.
1 av 4
Världsstjärnan Sidney Crosby tycker inte om de ryska anti-gaylagarna. - Foto: Bildbyrån/Scanpix
26-åringen säger att han inte är uppväxt med samma värderingar som man har i Ryssland.
2 av 4
26-åringen säger att han inte är uppväxt med samma värderingar som man har i Ryssland. - Foto: © BildbyrŒn / International Hockey Archives
Även Nashville Predators stjärna Shea Weber säger att han inte står bakom lagarna i Ryssland.
3 av 4
Även Nashville Predators stjärna Shea Weber säger att han inte står bakom lagarna i Ryssland. - Foto: Ap/Scanpix
Kanada vann senaste OS.
4 av 4
Kanada vann senaste OS. - Foto: © Bildbyrån / Joel Marklund

Crosby står upp mot ryska anti-gaylagar

Debatten om de ryska anti-gaylagarna fortsätter. Nu är det NHL:s superstjärna Sidney Crosby, 26, som står upp för homosexuellas rättigheter – och ger Ryssland en känga.


Om drygt fem månader drar vinter-OS i den ryska staden Sotji igång. Men de olympiska spelen är redan nu i fokus – på grund av de nystiftade ryska anti-gaylagarna. Ingen kan väl ha missat höjdhopperskan Emma Green Tregaros regnbågsfärgade naglar under friidrotts-VM nyligen? Eller stavhoppsstjärnans Jelena Isinbajevas fördömande av Green Tregaros handling?

Nu ger sig NHL:s mest lysande stjärna Sidney Crosby in i debatten – och fördömer de ryska anti-gaylagarna. Pittsburgh Penguins center försvarar rätten att alla människor – oavsett sexuell läggning – ska få utöva sin idrott. 

"Alla har rätt att spela"

– För mig som har växt upp i Kanada har jag alltid sett på det så, säger han enligt ESPN och fortsätter:

– Jag tycker att alla har rätt att spela och jag tycker att vi har stått bakom det. Med OS och debatten som har varit tycker jag att deras beslut och lagar inte nödvändigtvis är någonting som jag personligen håller med om. Deras lagar och deras synvinkel alltså, säger han.

"Uppväxta med andra värderingar"

Den kanadensiske backen Shea Weber som står bakom kampanjen You Can Play, som jobbar för att alla ska ha samma rättigheter att idrotta på lika villkor, uttalar sig också om de ryska lagarna.

– Uppenbarligen står NHLPA (spelarfacket i NHL) och jag bakom det. Precis som Sidney sa är vi uppväxta med andra värderingar än hur ryssarna ser på det. Men vi åker över dit för att spela hockey och det är så klart det vi ska göra och fokusera på, säger han enligt ESPN.  

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!