Markus Svensson. - Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX
Hardy Nilsson. - Foto: Stefan Jerrevång / SCANPIX

Ersättaren stor matchhjälte i slaget om Stockholm

Gnagets rivstart dödade derbyrysaren, 5-0 slutade till slut förnedringen.

Glödhett intresse

Stockholmsderbyt spelades i Globen och inte i Hovet - som lagen brukar spela i. Och publikmässigt så blev matchen en succé - alla biljetter 11 428 stycken var sålda. AIK arrangerade tillställningen och hemmasupportrarna var antagligen mer än nöjda med tillställningen. Till skillnad från bortafansen som kastade in mynt på isen när Gnaget gjorde 5-0...

STOCKHOLM. Inför matchen handlade snacket om AIK:s stjärnmålvakt Viktor Fasth skulle stå eller inte. Ett par timmar innan kom beskedet - Fasth var inte fri från febern och missade Stockholmsderbyt, ett faktum som skulle bli avgörande... till AIK:s fördel. Ersättaren Markus Svensson spikade nämligen igen och var totalt omutlig, över 45 skott avlossades av Djurgården, lika många räddades av Svensson inför ett slutsålt Globen.

AIK stängde matchen direkt

Det som enligt tabellen skulle bli en jämn match avgjordes direkt. Redan efter fyra minuter gjorde Richard Gynge 1-0 och två minuter senare var det dags igen när Tobias Viklund överlistade Gustaf Wesslau och gjorde 2-0. Djurgården lyfte sig visserligen efter mardrömsstarten men när Blåränderna inte förvaltade sina chanser kunde Johannes Salmonsson finta bort Kyle Klubertanz och peta in matchavgörande 3-0 13.46 in i andra perioden.

5-0 - en orättvist stor seger

Tredje perioden blev ett ända stort bombardemang mot AIK-målet. Men Svensson gjord sitt livsmatch och stod för både dubbel och trippelräddningar. Inte ens när Mika Zibanejad fick chansen på straff överlistades ersättaren. Matchhjälten tog AIK till en oväntad derbyseger - och tryckte ner Djurgården längre ner i krisen. Richard Gynge gjorde på slutet sitt andra för matchen och bataljen blev till slut 5-0 efter att förnedringen fullbordats med ett par minuter kvar.  Missnöjet var stort med tränaren Hardy Nilsson redan inför matchen - och måndagskvällens resultat lär inte förbättra silverrävens ställning i klubben. Mynten regnade in från Dif-supportrarna efter 5-0 målet...

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.