Modo blir fast i botten i år igen.
Modo blir fast i botten i år igen. - Foto: Håkan Nordström/SCANPIX

Förankrade i träsket

Det näst sista laget i Hockeysveriges nedräkning till premiären är Modo.


ÖRNSKÖLDSVIK. Kan verkligen ett lag som missat slutspel två år i rad, tappat samtliga sina bästa spelare från förra säsongen och värvat in en bunt halvhyggligt folk som ersättare, verkligen bli bättre? I Modos fall finns det ytterst lite som faktiskt talar för det.

IN OCH UT
Nyförvärv: Nicklas Danielsson, Djurgården, Anton Hedman, Växjö, Robert Rosén, Växjö, Niko Dimitrakos, CSKA Moskva, Tuomas Tarkki, Kärpät, Nicklas Dahlberg, Skellefteå, Daniel Josefsson, Södertälje, Charlie Cook, Lukko, Byron Ritchie, Dynamo Minsk, Mathias Trygg, Vålerenga, Jacob Blomquist, Bofors, Ole-Kristian Tollefesen, Grand Rapdis

Förluster: Samuli Suhonen, Kalpa, Thomas Enström, Vålerenga, Mats Zuccarello Aasen, New York Rangers, Hannu Pikkarainen, Dynamo Minsk, Oscar Steen, AIK, Andreas Molinder, Linköping, Niklas Svedberg, Brynäs, Henri Laurila, Kalpa, Josh Green, Anaheim, Dan Hintote, slutat, Tomas Mojzis, Dynamo Minsk, Marco Tuokko, Mora, Roman Malek, Vitkovice

HOCKEYSVERIGES FEM FAVORITER

Niko Dimitrakos
Måste man välja en spelare, då Modo ju har förre HS-bloggaren Andreas Johanssoon i tränarstaben numera? Jaha, ok då. Då kör vi på Nicky D, som var en av elitseriens mest underhållande spelare under sin säsong i Skellefteå. Sitter känslan i händerna kvar efter en halvdan säsong i KHL, så kommer han att vara en av få spelare som får publiken i Fjällräven Center att le den här vintern.


Anton Hedman
Om vi ska vara ärliga, så har ju Modo, förutom Magnus Wernblom, aldrig direkt associerats för tuffa, jobbiga och kraftfulla forwards. Hedman har potentialen att bli en av elitseriens mest hatade spelare och lär vara ett uppfriskande inslag under grundserien. Visade under fjolåret i Växjö att det trots allt finns lite hockeyn i honom också.


Per-Åge Skröder
Skröder får sägas utgöra en pelare av stabilitet i Modo, som trots lagets uselhet de senaste säsongerna ändå alltid har levererat för egen del. Nu återstår det förvisso att se hur han klarar sig utan Mats Zuccarello Aasen, men Skröder har ju bevisligen kunnat producera även utan honom tidigare i karriären.


Jacob Blomquist
Säga vad man vill om Blomquist, men man kan inte förneka att karriärutvecklingen har varit exceptionell. För två år sedan harvade han i en medioker division ett-serie, med vad som i sammanhanget får ses som ett hobbygäng i form av Valbo. Sedan fortsatte han att ösa in poäng som rookie i allsvenskan och nu får den förre Brynäs-junioren en ny chans i elitserien. Oavsett om han tar den eller inte, är Blomquist intressant att följa.


Ole-Kristian Tollefsen
Kan man inte göra annat, kan man ju i alla fall värva någon motståndarna kanske är rädd för, kanske Modo tänkte då man signade den här norrmannen. Förutom överfallet på Lubos Bartecko i OS, var Tollefsen förra säsongen inblandad i NHL:s bästa trade - för det lag som släppte honom och i retur fick Ville Leino.

SÄSONGENS...
...poängkung: Niko Dimitrakos

Rimligen antingen Dimitrakos eller Skröder, men vi sätter våra pengar på greken, trots allt. Dimitrakos har ett brett register och kan även spela fram och skapa saker ur ingenting, på ett annat sätt än den mer rätlinjlige Skröder.

...största utropstecken: Anton Hedman
Kommer att på sitt sätt bli en profil i elitserien, om än inte någon bärande kugge i Modo. Men det är heller inte rimligt att begära.

...största flopprisk: Byron Ritchie
Borde egentligen ha förutsättningarna för att vara en klasspelare i elitserien, men hans skadehistoria förra säsongen satte uppenbarligen upp en stor röd flagga hos klubbar över hela kontinenten i sommar. Utom då i ett halvdesperat Modo. Det borde få varningsklockar att ringa och en viss doft av flopp att kännas.

...bästa värvning: Niko Dimitrakos
Ja, ett rätt självklart val i den här kategorin. Dimitrakos är Modos mest namnkunniga värvningen och redan från start en etablerad klasspelare i elitserien, som alla vet vad han går för. Modo borde ha värvat flera sådana.

HOCKEYSVERIGES PROGNOS
Det är lite grann samma sak som med Luleå, ett lag som förra säsongen var dåligt och nu ska försöka bli bättre med nya tränare. I Modos fall är man dessutom de flesta av de spelare som faktiskt levererade ifjol. Det finns ytterst lite som talar för en tillvaro annan än den mellan strecken för Modo även den här säsongen. ”Jamen man är revanschsugna”, kanske någon säger? Jaha, men var man inte det ifjol då? Same old, same old

Hockeysverige.se

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Nästa artikel
Foppa nobbar Modo
Senaste nytt

Stjärnan: Ta utebliven mens på större allvar

Hon är hockeystjärnan Niklas Hjalmarssons kända exfru

1 timme sedan
Niklas Hjalmarsson är en av få svenskar som vunnit Stanley Cup, men hur bra koll har du egentligen på den tidigare hockeystjärnan? Nyheter24 har samlat det som googlas mest om honom.

Världens bästa innebandyspelare stannar i Umeå

1 timme sedan
Världens bästa innebandytvillingar – Oona och Veera Kauppi – förlänger med SSL-laget Thorengruppen. Finländskorna stannar i Umeå till 2026.

Så tycker fotbollsfansen om VAR

idag 07:16
Närmare hälften – 48 procent – av de som följer fotbollsallsvenskan kontinuerligt eller till och från är ganska eller mycket positiva till att införa VAR. Det visar en undersökning gjort av Verian, på uppdrag av TV4 och Fotbollskanalen. 27 procent av de tillfrågade är dock ganska eller mycket negativa.

Löftet till Bergvall: "Ska finnas där för honom"

idag 06:32
Tolv allsvenska matcher och en cupfinal mot Malmö FF återstår av tiden i Djurgården. Sedan bär det av till London och Tottenham för Lucas Bergvall, 18. Där ställer sig gärna Dejan Kulusevski i välkomstkommittén. Jag har aldrig haft en svensk lagkamrat så det ska bli otroligt kul att vara där och finnas för honom, säger han.

Allsvenskan: Fem unga talanger att hålla koll på

idag 06:30
Vilka slår igenom och får rubrikerna? Vilka nyförvärv blir lyckade? Flopparna? Vilka unga spelare tar den 100:e allsvenska säsongen med storm?