Engblom har genom karriären gjort sig känd som en hårdförande back, och en inte allt för spektakulär lirare. Men samtidigt en stor ledargestalt på isen.
1 av 4
Engblom har genom karriären gjort sig känd som en hårdförande back, och en inte allt för spektakulär lirare. Men samtidigt en stor ledargestalt på isen. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
David Engblom till Nyheter24: "Kvalserien kändes väldigt mycket större".
2 av 4
David Engblom till Nyheter24: "Kvalserien kändes väldigt mycket större". - Foto: STEFAN JERREVÅNG / SCANPIX
AIK firar att de lyckades knipa den sista slutspelsplatsen.
3 av 4
AIK firar att de lyckades knipa den sista slutspelsplatsen. - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Här firar AIK-lirarna ett mål under den mirakulösa kvartsfinalserien mot HV71.
4 av 4
Här firar AIK-lirarna ett mål under den mirakulösa kvartsfinalserien mot HV71. - Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

AIK-legendaren: "Kvalserien var större"

David Engblom är en av AIK:s mest älskade spelare. Nu berättar han om känslorna inför kvällens första semifinalen mot Färjestad.


Lagspelaren:

David Engblom beskrivs ofta som en gedigen lagkamrat och en spelare som kan spela lite varstans på isen.

Han har genom åren används som back, ytterforward och center. Men samtidigt är han förmodligen en av elitseriens mindre spektakulära lirare.

Han är helt enkelt urtypen till en ledargestalt.

KARLSTAD. David Engblom -  en av AIK:s trotjänare och ikoner - har genom åren spelat mängder med högintressanta matcher för Stockholmsklubben.

15 säsonger har han stridit för de gulsvarta färgerna. Nu är han inne på sin 16:e, en säsong som lett hela vägen fram till semifinal i slutspelet.

Trots att lagkaptenen kan räkna sina slutspelskamper på fingrarna är kvällens drabbning mot Färjestad inte AIK-karriärens största.

– Det var utan tvekan större när vi spelade i kvalserien. Inte bara för att det var viktigt för oss spelare rent ekonomiskt. Men för fansen var det en riktigt stor grej, säger Engblom till Nyheter24.

Tillsammans med Dick Tärnström har Engblom gjort sig förtjänt av statusen som oantastlig legendar i klubben. Men samtidigt är han ödmjuk inför uppgiften att tvåla dit en av guldkandidaterna.

– Jag vet att vi förlorade samtliga fem matcher mot Färjestad i grundserien. Men den sista matchen blev en tät fajt, så vi hoppas att vi kan bygga vidare på det.

Men hur kommer det sig att alla pusselbitar plötsligt föll på plats?

– Det vet jag faktiskt inte riktigt. Det var många av killarna som inte hade spelat i elitserien förut när säsongen drog igång. Nu har alla hittat sina roller och vet hur det ska se ut ute på isen, säger han och fortsätter:

– Sen hjälper det alltid att ha AIK-fansen i ryggen.

Lugn och sansad

Att det väntar minst tre ytterst intensiva matcher råder det ingen tvekan om. Samtidigt är det en Engblom som tar situationen med ro.

– Jag tror ändå att det var mer nervöst i fjol när vi var med i kvalserien. Det kändes som att det betydde så mycket mer. Och som sagt kändes det mer som att fansen längtade tillbaka till elitserien. Nu kanske vi mer kan ge supportrarna en bonus som tack för säsongen som gått. Men vi vill självklart vinna hela skiten, avslutar AIK-legendaren.

AIK
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.

Rolfö petade Barcelona till semifinal

igår 20:40
Fridolina Rolfö gjorde ett av fotbollskarriärens enklaste mål. Det räckte för att skicka Barcelona till Champions League-semifinal efter en ny seger mot ett tappert kämpande Brann, 3–1 i matchen och 5–2 sammanlagt.

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

igår 17:40
Påsken brukar symbolisera kasten mellan förtvivlan och hopp. Sebastian Söderbergs golfrunda på skärtorsdagen var vältajmad – och en av de galnare på Europatouren.