Frölunda har värvat hem spelare med hjärta för klubben - nu har de ett riktigt lag.
1 av 3
Frölunda har värvat hem spelare med hjärta för klubben - nu har de ett riktigt lag. - Foto: Stig Kenne / SCANPIX
Magnus Kahnbergs Frölunda har imponerat på försäsongen och har hittat ett ordentligt lagbygge igen.
2 av 3
Magnus Kahnbergs Frölunda har imponerat på försäsongen och har hittat ett ordentligt lagbygge igen. - Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN
Även Fredrik Pettersson har kommit hem till Göteborg.
3 av 3
Även Fredrik Pettersson har kommit hem till Göteborg. - Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Så slutar elitserien: Frölunda Indians

De missade slutspel i våras trots en lång upphämtning som räddade laget från kval. Nu känns Frölunda som ett lag igen.


GÖTEBORG. Frölunda hade en riktig katastrofsäsong 2010/2011 och låg i botten innan årsskiftet. Men en mirakulös upphämtning tog laget över strecket och nästan till slutspel.

Nu är det nygamla indianer som ska ta Frölunda tillbaka till toppen. En av de som kommit hem är Magnus Kahnberg, som också varit bäste poängplockare i laget på försäsongen. Är Frölunda ett lag igen?

– Ja, det känner jag. Nu har jag varit med ganska många år och det är ofta det som utmärker de lag som går väldigt långt. De åren vi var framgångsrika i början av 2000-talet var vi ett bra gäng, säger han till Nyheter24.

Han själv lär spela i den klassiska "dragkedjan" med Joel Lundqvist och Jari Tolsa, som nu återförenats av tränaren Kent Johansson.

– Det är kul. Nu har Joel varit skadad lite men det har gått bra när jag och Jari spelat med de andra också. Men vi känner oss trygga med varandra, säger Kahnberg.

Orutinerat på målvaktssidan

De två mest namnkunniga nyförvärven är också de gamla Frölundaspelare. Publikfavoriten Fredrik Pettersson och norske centern Mathis Olimb återvänder efter att ha misslyckats med att ta plats i NHL.

Det stora frågetecknet finns på målvaktssidan där laget har värvat in Magnus Hellberg från Almtuna och danske landslagsmålvakten Fredrik Andersen. Är de för orutinerade?

– Jag tycker de har skött sig väldigt bra. Orutinerade vet jag inte, Fredrik har spelat på hög nivå och gjort flera VM för Danmark och Magnus Hellberg gjorde det bra i Almtuna. Jag tror det kan vara bra att ha två unga målvakter som vill utvecklas och ta sig framåt, säger Magnus Kahnberg.

Tonar ned tipset

Den högerfattade målskytten tycker dock att Nyheter24:s tips är lite i högsta laget.

Varför vinner ni serien?

– Ja, det får stå för dig då. Det är ett långt hopp att komma från nionde plats till första. Att tippa oss etta är väl att ta i, men vi ska göra vårt bästa.

Betyg:

Bäste spelare: Fredrik Pettersson - 4

Hemvändaren kommer att irritera samtliga försvar i serien och säkerligen producera en hel del poäng. Framför allt kommer dock hans slit och inställning smitta av sig på resten av laget - något som kan bli guld värt.

Silly Season - 5

Frölunda har gjort allt rätt under sommaren. De har gjort sig av med de äldsta spelarna i laget som sett sina bästa dagar och ersatt med hemvändare som brinner för klubben. På backsidan har det blivit mindre namnkunnigt men mer stabilt. Olimb och Pettersson kan visa sig vara de bästa värvningarna i serien.

Förstafemman - 5

Pierre Johnsson, Patrick von Gunten - Mika Pyörölä, Mathis Olimb, Fredrik Pettersson

Den där kedjan borde alla elitseriebackar och målvakter drömma mardrömmar om. Ett stabilt backpar bakom dem, där offensive schweizaren von Gunten kan bli en rolig överraskning.

Målvakt: Frederik Andersen / Magnus Hellberg - 3

Det finns väldigt mycket talang hos dessa båda herrar, men de är orutinerade. Förmodligen tar danske Andersen platsen som förstemålvakt tack vare sina erfarenheter från VM-spel. Båda har dock spelat bra i European Trophy.

Tränare: Kent Johansson - 4

"Lill-Kenta" har en del att bevisa efter förra säsongen men han har den erfarenhet och det taktiska kunnande som krävs. Nu har han dessutom fått ett ordentligt lagbygge att jobba med.

Tabelltipset: Etta.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Målpremiär för Zibanejad när Rangers vann

Nylander "en möjlighet" nästa match

1 timme sedan
Torontos svenske storstjärna William Nylander har missat de två första slutspelsmatcherna mot Boston på grund av en hittills inte avslöjad skada. Inför den tredje matchen mellan lagen kan han dock eventuellt komma till spel, skriver nhl.com.

Ännu en missad chans: "Känns tomt"

igår 23:24
Ännu ett missat kval – ännu en missad möjlighet. Mesta mästarna Djurgården får spela i näst högsta serien för tredje säsongen i rad – det har inte hänt sedan 1940-talet. Det känns tomt och tufft. Mest tomt, säger lagkaptenen Marcus Krüger.

Rödin: "En jäkla revansch"

igår 23:02
Kritiserade som ett gäng förlorare förra året. Nu är Brynäs ett vinnarlag igen – tillbaka till SHL. Det är en jäkla revansch, men vi har trott på det hela tiden, säger Brynässtjärnan Anton Rödin.

Arsenals uppvisning – 5–0 i derbyt mot Chelsea

igår 22:58
Snabb studs upp ur svackan – och fortsatt en utmanare i kampen om Premier League-titeln. Arsenal krossade Chelsea i Londonderbyt med 5–0.

Brynäs lycka – det händer nu

igår 22:18
Brynäs sejour i hockeyallsvenskan blev bara ettårig. De 13-faldiga svenska mästarna pallade pressen och var i slutändan överlägsna i kvalet. Här är fyra punkter kring Brynäs styrka i allsvenskan och utmaningarna i SHL: