Stefan Liv har nu identifierats bland de omkomna i den tragiska olyckan utanför Yaroslavl.
1 av 4
Stefan Liv har nu identifierats bland de omkomna i den tragiska olyckan utanför Yaroslavl. - Foto: Stig Kenne / SCANPIX
Liv hyllades av hela hockeysverige efter det bekräftades att han omkommit.
2 av 4
Liv hyllades av hela hockeysverige efter det bekräftades att han omkommit. - Foto: ADAM IHSE / SCANPIX
Stefan Liv var en av hockeyns klart mest lysande profiler.
3 av 4
Stefan Liv var en av hockeyns klart mest lysande profiler. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX /
Här sörjer HV-fansen utanför Kinnarps Arena.
4 av 4
Här sörjer HV-fansen utanför Kinnarps Arena. - Foto: Anna Hållams/SCANPIX

Så minns vi Stefan Liv

Polen, uppväxten, Sverige, hockeyn, landslaget och proffslivet. En stor hockeyprofil och människa har slitits ifrån oss.


Stefans alla meriter:

Stefan Liv hann med att vinna sammanlagt tre SM-guld tillsammans med HV71.

Under sin landslagskarriär var han med i truppen när Tre Kronor vann OS-guldet i Turin. Ett guld som följdes upp med seger i världsmästerskapet i Lettland.

Utöver medaljerna av den finaste valören vann Stefan Liv ett otaligt antal silver- och bronspengar på både i klubblaget och landslaget.

Den 21 december 1980 föddes en pojke i polska Gdynia som gavs namnet Patryk Sliz. Kort därefter gavs han dock bort till ett barnhem i Gdansk.

Vid två års ålder blev Patryk adopterad av en svensk familj från småländska Jönköping. De gav honom namnet Stefan Daniel Patryk Liv.

Han växte upp i Norrhammar norr om staden och det var tidigt uppenbart att hockeyn skulle bli Stefans stora kall. Som sjuåring började han stå i mål i HC Dalen.

Pappan avled i cancer

Vägen från barndom till ungdom kantades dock av en svår motgång när Stefan Livs pappa avled efter att under en längre tid varit sjuk i cancer.

Tre år efter pappans bortgång, 1995, gjorde Liv sin allra första match med HV71:s pojklag. Och det skulle inte dröja länge innan elitserielagets ledning fick upp ögonen för den talangfulle målvakten.

Mot a-lagsspel och genombrott

Det var tränaren Sune Bergman som plockade upp Stefan Liv i a-laget. 1998 fick 18-åringen debutera i elitserien - men än så länge bara som båsöppnare.

I stället blev det Lars-Erik Lundström som gav Liv chansen på elitseriespel efter att han blivit återkallad från en utlåning till Tranås 1999. Året efter var han som 20-åring ordinarie i HV71 och draftades efter säsongen av Detroit Red Wings som 102:a totalt.

År 2002 var det dags för VM-debut när Stefan Liv fick förtroendet i bland annat bronsmatchen mot Finland. Mästerskapet spelades dessutom på hemmaplan i Göteborg.

Blandad kompott i början av 2000-talet

Åren som följde blev något av en berg-och-dal-bana för den unge målvakten. Säsongen efter VM-debuten hade han en lång svacka men 2003/2004 kom han tillbaka med buller och bång. HV71 blev svenska mästare och Liv slog rekord i antal hållna nollor under ett och samma slutspel.

Under lockoutsäsongen gick det dock sämre när HV i stort sett vägrade att förstärka med några NHL-proffs. Laget missade slutspel.

Enda målvakten som vunnit OS och VM samma år

Vintern och våren 2006 blev Stefan Liv historisk. Landslaget, lett av Bengt-Åke Gustafsson, tog först OS-guld i Turin och sedan VM-guld i Riga. Liv blev därmed den förste och hittills ende svenske målvakten i historien att vinna OS- och VM-guld samma säsong.

Efter succén väntade ett NHL-äventyr. Det blev dock inte alls som alla tänkt sig och det resulterade i den kanske svåraste delen av Stefan Livs karriär. Det blev bara spel i farmarlaget innan han valde att vända hem till HV71. Det skulle visa sig vara det bästa han gjort.

Följande säsong, 2007/2008, tog HV SM-guld igen och Liv utsågs till elitseriens bäste spelare. Sedan blev det finalspel igen säsongen efter men då gick Färjestad segrande ur striden.

Visade stor respekt gentemot Djurgården

Säsongen 2009/2010 ställdes Stefan Liv och hans HV71 mot överraskningslaget Djurgården i kanske den mest rafflande finalserien i elitseriens historia. Smålänningarna tog guldet efter 4-2 i matcher, fyra förlängningssegrar. Efteråt visade Liv stor respekt för motståndarna då han i en segerintervju påpekade att "man kanske borde dela ut två guld".

Till Ryssland och KHL

Efter tre år av framgång valde den då 29-årige Liv att ta flyttlasset vidare till ryska KHL och Sibir Novosibirsk. Där imponerade han såpass mycket att han blev uttagen till all star-matchen och efter säsongen hörde det storsatsande topplaget Lokomotiv Yaroslavl av sig.

Tyvärr skulle det aldrig bli någon ligadebut för det nya laget. Tillsammans med sina lagkamrater omkom 30-årige Stefan Liv efter att planet som skulle ta dem till KHL-premiären mot Dynamo Minsk kraschat bara kilometer efter att det lyft.

/
KHL
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

igår 21:22
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg visar klass – bara ett slag efter

igår 20:44
Det svenska stjärnskottet Ludvig Åberg håller sig kvar i täten och fortsätter visa klass i RBC Heritage, USA-tourtävlingen i South Carolina. Eller vad sägs om fem birdies på andra rundan?

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

igår 19:54
Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

igår 19:54
Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.