1 av 3
Här ger svenske Victor Hedman superstjärnan Sidney Crosby en hjärnskakning. En hjärnskakning som höll superstjärnan borta i en vecka.
2 av 3
Här ger svenske Victor Hedman superstjärnan Sidney Crosby en hjärnskakning. En hjärnskakning som höll superstjärnan borta i en vecka.
3 av 3

Testet som ska rädda hockeyproffsen

De amerikanska fotbollsspelarna lider av en genomsnittsålder på drygt 50 år. Enligt läkarna beror det på hjärnskakningar och hårda smällar mot huvudet, något som nu gjort NHL livrädda.


Superstjärnans stjärnsmäll

Det var under den årliga utomhusmatchen mellan Pittsburgh Penguins och Washington Capitals som David Steckel gav superstjärnan Sidney Crosby en stenhård tackling.

En tackling som kanadensaren fortfarande inte riktigt återhämtat sig från.

Se videoklippet en bit längre ner för att ta del av bilderna från den ohyggliga smällen.

FLORIDA. Den senaste tiden har stenhårda tacklingar snarare varit norm än undantag i NHL. Nu väljer förbundet i samråd med läkare att gå allt hårdare åt skador mot huvudet. Framför allt är det hjärnskakningar som ska upptäckas betydligt mycket tidigare.

Spelarnas fackförening och NHL-ledningen samlades i Florida för att sätta upp de nya, hårdare, reglerna.

Till sin hjälp får nu läkarna ett speciellt framtaget test för att utvärdera huvudskador. Bland symtomen letar läkarna efter medvetslöshet, nedsatt koordination och problem med balansen.

Utöver dessa relativt tydliga indikationer letar de även efter andra, mer subtila tecken. Bland annat frånvarande blick, sinnesförvirring och sår i ansiktet är symtom som är svårare att upptäcka.

Lugn och ro

Inte nog med att NHL inför "Sports Concussion Assessment Tool Test", så tvingas aven spelare som misstänks ha drabbats att lämna båset. Samtliga undersökningar ska ske i ett tyst rum invid omklädningsrummet. Spelarna måste ha lugn och ro för att känna hur de mår - något som kan rädda deras liv.

Hjärnskakningar har diskuterats intensivt på andra sidan Atlanten. Professionella amerikanska fotbollsspelare har genomsnittlig livslängd på drygt 50 år. Forskning visar att det råder samband mellan smällar mot skallen och de tidiga dödsfallen.

Se tacklingen som fortfarande håller superstjärnan Sidney Crosby på fel sida rinken:

/
/
nhl
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

Hurtig missar säsongen av "personliga skäl"

Lina Hurtig blir borta resten av säsongen.

Catch Me Nots succé tar Fredricson närmare Paris

Henrik von Eckermann leder världscupfinalen inför lördagens avgörande. Det är inte det minsta överraskande. Däremot att Peder Fredricson är hack i häl – på en 18-åring som är i något av sitt livs form.

Duplantis OS-plan – avstår klassisk tävling

3 timmar sedan
Säsongens stora mål: Försvara OS-guldet i Paris. På vägen dit väljer Armand Duplantis bort Oslo för Ostrava – och börjar säsongen i Xiamen. Det är första gången som jag tävlar i Kina, det är supercoolt och arenan känns overklig, säger stjärnan inför Diamond League-premiären.

Regn och gräsbrand störde F1-kvalet

3 timmar sedan
Tidigt i kvalet inför formel 1-sprinten i Shanghai blev det rödflagg för en gräsbrand bredvid banan, som dock släcktes snabbt.

Nagelsmann stannar: tysk förbundskapten över 2026

3 timmar sedan
Julian Nagelsmann kommer att leda Tyskland under VM 2026 i USA, Kanada och Mexiko.