Arrangemanget blir en propagandafest för Europas siste diktator, Aleksandr Lukasjenko, menar Szyber.
1 av 4
Arrangemanget blir en propagandafest för Europas siste diktator, Aleksandr Lukasjenko, menar Szyber. - Foto: Sergej Grits/Scanpix
Caroline Szyber (KD), riksdagsledamot och tidigare valobservatör i Vitryssland. Nu vill hon stoppa hockey-VM 2014 i landet.
2 av 4
Caroline Szyber (KD), riksdagsledamot och tidigare valobservatör i Vitryssland. Nu vill hon stoppa hockey-VM 2014 i landet. - Foto: SCANPIX
Lukasjenko är hockeytokig. Här spelar han mot den ryska regeringen i en plojmatch.
3 av 4
Lukasjenko är hockeytokig. Här spelar han mot den ryska regeringen i en plojmatch. - Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / SCANPIX
Ishockeyförbundets ordförande Christer Englund.
4 av 4
Ishockeyförbundets ordförande Christer Englund. - Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

"Ta ert ansvar hockeyförbundet - nej till VM i Vitryssland"

DEBATT. KD-ledamoten Caroline Szyber, som själv är förbjuden att resa in i Vitryssland, vill inte att diktaturen ska få använda världsmästerskapet i ishockey i propagandasyften.


Detta har hänt

Debatten om världsmästerskapet 2014:s vara eller icke vara har pågått under ett par års tid. Det internationella ishockeyförbundet, IIHF, röstade 2009 för att Vitryssland skulle få arrangera. Även Sveriges delegation röstade för.

Efter kritik från EU:s ministerråd och oro från idrottsministern backade först Svenska ishockeyförbundet något men i veckan var förbundsordförande Christer Englund tydlig med att man inte kommer att lyfta frågan om en flytt av VM 2014.

På onsdagen avslöjade dessutom Uppdrag Granskning att Teliasonera hjälper diktaturer, däribland Vitryssland, att övervaka sina medborgare.

I onsdags ordnade vitryska nätverket i Riksdagen ett möte med svenska ishockeyförbundet för en diskussion om Vitryssland ska få ordna Ishockey-VM 2014. Frågan kommer upp för beslut om några veckor i det Internationella ishockeyförbundet och har diskuterats på högsta nivå i EU, nämligen i ministerrådet. EU uttalade stor oro över utvecklingen i landet och lyfte fram vikten av att idrottsförbundet håller sig informerat om situationen i Vitryssland. Jag anser att den svenska linjen ska vara att diktaturen Vitryssland inte ska få arrangera VM.

Sedan valet 2010 har utvecklingen i Vitryssland gått åt helt fel håll. Lukasjenko-regimen har isolerat landet allt mer. Vitryssland präglas sedan dess av brist på rättssäkerhet, förenings-, press-, och yttrandefrihet. All verksamhet som inte är direkt kopplad till staten, eller under statlig kontroll, uppfattas som ett hot. Flera oppositionella sitter i fängelse och nyligen avrättades två unga män som dömts till döden för ett bombdåd i Minsks tunnelbana.

Tyvärr verkar Svenska ishockeyförbundet anse att alla krav de ställer är uppfyllda. De har sagt att de ska se vidare på frågan om krav på visum. Idag är det många som inte får visum till landet exempelvis har journalister och riksdagsledamöter blivit nekade. Tyvärr måste högre krav ställas för redan nu har det tilltänkta arrangemanget blivit en propagandafest för Europas sista diktator. Jag förstår inte de som säger att idrott och politik inte har något samband. Att arrangera denna typ av stora internationella idrottsevenemang är en fjäder i hatten för totalitära diktaturer.

Veckans Uppdrag Granskning påminde dem som eventuellt glömt hur diktaturer fungerar. Med hjälp av svenska företag övervakar regimen sitt eget folk. Jag sa detta redan när jag kom hem efter att ha varit valobservatör i Vitryssland. Alla svenska företag måste tänka på att det är diktaturer de har att göra med.. Det är viktigt att svenska företag tar ansvar och föregår med gott exempel. Då kan de vara en god kraft. Därför bör de självklart inte tillhanda möjligheter för regimen att övervaka sitt egna folk.

Jag anser att även Svenska ishockeyförbundet måste ta ansvar. Använd möjligheten ni har att påverka. Diktaturer blir inte automatiskt bättre för att de fått anordna ett idrottsevenemang. Vi kan se på Kina, några förändringar skedde för syns skull i samband med och efter OS men reella förändringar i landet uteblev.

Caroline Szyber (KD), riksdagsledamot

/
/
/
/
VM
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

igår 21:22
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg visar klass – bara ett slag efter

igår 20:44
Det svenska stjärnskottet Ludvig Åberg håller sig kvar i täten och fortsätter visa klass i RBC Heritage, USA-tourtävlingen i South Carolina. Eller vad sägs om fem birdies på andra rundan?

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

igår 19:54
Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

igår 19:54
Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.