Nyheter24 räknar ner till hockey-VM genom att låta Tre kronors scout Rikard Grönborg kartlägga utmanarna till guldet. I dag: Ryssland.
1 av 4
Nyheter24 räknar ner till hockey-VM genom att låta Tre kronors scout Rikard Grönborg kartlägga utmanarna till guldet. I dag: Ryssland. - Foto: Joel Marklund / Bildbyrån
Evgeni Kuznetsov kan VM:s genombrottsman.
2 av 4
Evgeni Kuznetsov kan VM:s genombrottsman. - Foto: Joel Marklund / Bildbyrån
Evgeni Malkin...
3 av 4
Evgeni Malkin... - Foto: Joel Marklund / Bildbyrån
...Och Pavel Datsyuk blir ryssarnas storstjärnor i VM, enligt Grönborg.
4 av 4
...Och Pavel Datsyuk blir ryssarnas storstjärnor i VM, enligt Grönborg. - Foto: Joel Marklund / Bildbyrån

Scouten om Ryssland: "Jobbar inte ihop i motgång"

Hockey-VM i Stockholm och Helsingfors närmar sig med stormsteg. Nyheter24 räknar ner med hjälp av Tre Kronors motståndarscout Rikard Grönborg. Under luppen i dag: Ryssland.


Rysslands VM-facit

STOCKHOLM. Ett stjärnspäckat Ryssland kommer till VM. Men utmaningen blir att spela ihop ett lag för nye förbundskaptenen Zinetula Bilyaletdinov. Rikard Grönborg, motståndarscout och förbundskapten för Tre Kronors J18-landslag, ger dig en inblick i Rysslands VM-lag.

Så spelar Ryssland:

"Ryssland spelsätt är baserat på individuella beslut och "skills" på isen. De vill kontrollera matcherna genom att ha mycket puck och utmana motståndarna med fart. Ryssarna är väldigt farliga i spelvändningar och i en mot en-spelet."

Så bygger de sin VM-trupp:

"De har en bra blandning av NHL, KHL, äldre mer rutinerade och unga spelare. Sen har de såklart spelare av absolut världklass som Pittsburghs Evgeni Malkin och Pavel Datsyuk som på egen hand kan avgöra matcher."

Lagets styrka...:

"Styrkan ligger just att i de har en fantastisk högsta nivå på alla spelare och när de kuggar i så blir de väldigt svårslagna."

...och svaghet:

"Den största svagheten kan också ligga i att de är individualistiska och inte jobbar som ett lag när de får motgångar."

Främste stjärnan:

"Evgeni Malkin som vann NHL:s poängliga i överlägsen stil är av absoluta världklass."

Han får sitt genombrott:

"En annan Evgeni, nämligen Kuznetsov, som har dominerat två junior-VM i rad."

Han kan floppa:

"Jag tycker inte att det finns någon specifik spelare som man kan peka på, men jag tror de som lag kan få en svår resa om det inte kuggar i. Coachen och gamle storspelaren Zinetula Bilyaletdinov främsta uppgift är att få laget att spela ihop och dra åt samma håll."

Så ska motståndarna handskas med dem:

"Det bästa sättet är att vara på ryssarna och göra varje situation jobbig för dem. Eftersom de gärna söker öppna ytor för sina tekniska färdigheter gäller det att slutföra tacklingar och jobba klart i alla närkamper."

Så går det för dem:

"På pappret är det en av guldkandidaterna. Jag tror att de spelar VM-final."

Ryssarna är ökända för att ofta vara ett lag med många stjärnor som har svårt att samarbeta. Kommer Bilyaletdinov få ordning på Malkin, Datsyuk och gänget?

- En väldigt bra fråga. Vad jag har hört om Zinetula Bilyaletdinov så är han "my way or the highway" och har haft framgång med klubblag tidigare och vunnit mästerskap med sin filosofi. Till hans fördel är att han har coachat i NHL och kan hockeyn som NHL-spelarna är vana vid.

Experten Niklas Wikegård tycker till om Ryssland:

"Har ett tungt lag. I och med att de har så många stjärnor så handlar det om hur de får ihop truppen, de måste få gruppen att funka tillsammans. Men det är definitivt en guldkandidat."

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Dahlins NHL-tränare sparkas

Hiljemark tar över Elfsborg – succétränaren lämnar

1 timme sedan
Elfsborg byter tränare i sommar. Jimmy Thelin har fått ett nytt tränarjobb i skotska Aberdeen. Han ersätts av en tidigare SM-guldvinnare i gulsvart: 31-årige Oscar Hiljemark. Det här var planen hela tiden, säger Elfsborgs klubbchef Stefan Andreasson.

Så lever Ludmila Engquist i dag – 23 år efter dopingskandalen

2 timmar sedan
Den tidigare friidrottaren Ludmila Engquist vann både VM-guld och OS-guld innan hon erkände att hon dopat sig. Nyheter24 har tagit reda på vad svenskarna googlar mest om den före detta stjärnan.

"Vi riskerar att mista medaljörer"

2 timmar sedan
Svensk elitidrott behöver centraliseras, och idrottare och tränare få bättre villkor. Det slås fast i en regeringsrapport. "Vi riskerar att mista medaljörer", säger SOK:s ordförande Hans von Uthmann.

Sävinger gör debut i landslaget

3 timmar sedan
Sveriges handbollsherrar åker på träningsläger till Norge och spelar matcher mot USA och Tyskland i sin sista samling innan OS-truppen tas ut.

OS-elden tänd – färdas med båt till Frankrike

idag 11:36
Trots molnen över Olympia i Grekland kunde OS-elden tändas, med 100 dagar kvar till sommar-OS i Paris.