Kazakstan är tillbaka i A-VM efter att ha studsat upp direkt, seger i B-VM 2011. 2010 kom de sist i A-VM.
1 av 4
Kazakstan är tillbaka i A-VM efter att ha studsat upp direkt, seger i B-VM 2011. 2010 kom de sist i A-VM. - Foto: Doug Benc/Getty Images
Vitali Kolesnik är en fullgod backup till Yeremeyev.
2 av 4
Vitali Kolesnik är en fullgod backup till Yeremeyev. - Foto: Harry How/Getty Images
Vitali Yeremeyevs ryggtalva. Lagkaptenen Upper ser honom som lagets nyckelspelare.
3 av 4
Vitali Yeremeyevs ryggtalva. Lagkaptenen Upper ser honom som lagets nyckelspelare. - Foto: Clive Rose-Pool/Getty Images
2006 var Kazakstan med vid OS, landets andra i historien. Mot Tomas Holmströms Sverige var de chanslösa, 7-1 slutade den gruppspelsmatchen.
4 av 4
2006 var Kazakstan med vid OS, landets andra i historien. Mot Tomas Holmströms Sverige var de chanslösa, 7-1 slutade den gruppspelsmatchen. - Foto: Marcus Ericsson / Bildbyrån

Kazakstan: "KHL har hjälpt oss"

Nyheter24 synar blåbären i VM. Näst ut är svårtåtkomliga nykomlingen Kazakstan. Efter många om och men fick Nyheter24 en pratstund med lagkaptenen Dmitri Upper.


Nyheter24 betygsätter Kazakstan

Målvakter +++

KHL-veteranerna Vitali Yeremeyev och Vitali Kolesnik bildar ett starkt målvaktspar. Nyckelspelare om Kazakstan ska ha en chans att hålla sig kvar i A-VM.

Backar ++

Åldersstigen backbesättning som kommer få det riktigt tufft i A-VM. Anmärkningsvärt är att 38-årige veteranen Alexei Troshchinsky har varit med så länge att han hunnit spela i den sovjetiska (!) hockeyligan.

Forwards ++

Nik Antropov är det mest kända hockeynamnet från Kazakstan, men kan kommer inte till spel detta VM. Istället för kazakerna förlita sig till ett gäng KHL-forwards, som Dmitri Upper, Roman Starchenko och Talgat Zhailauov.

Läs allt inför hockey-VM

Kartläggning av utmanarna: Tjeckien

Kartläggning av utmanarna: Ryssland

Kartläggning av utmanarna: Kanada

Kartläggning av utmanarna: USA

Bildextra: Här är Tjeckiens VM-stjärnor

Bildextra: Här är Rysslands VM-stjärnor

Bildextra: Här är Kanadas VM-stjärnor

Bildextra: Här är USA:s VM-stjärnor

VM-blåbären: Frankrike

VM-blåblären: Italien

VM-blåbären: Danmark

ASTANA. Efter många misslyckade försök på knastriga telefonllinjer, högt uppe i Uralbergen, Kazakstans hockeyfäste Astana, svarar till slut Dimitri Upper. Han är kortfattad och svårsnackad.

Kanske precis som man föreställer sig en spelare för ett landslag vars hockeystatus sedan Sovjets kollaps försvunnit från hockeykartan.

– VM får utvisa på vilken nivå vi ligger, säger han kort på frågan om hur bra Kazakstans landslag är.

Men att Kazakstan är på väg tillbaka är det inget snack om. KHL-laget Barys Astana är ett första steg mot att återupprätta landets status inom hockeyn.

– KHL har definitivt hjälpt. Nu när vi har Barys där så har det höjt många spelare. Det är en betydligt högre nivå än i den kazakiska ligan, säger Upper.

Det är även glasklart, enligt lagkaptenen, vilken position som har nyckelrollen för att nykomlingen ska lyckas hålla sig kvar i A-VM.

– Målvakterna. Vitali Yeremeyev är vår klart bäste spelare.

Men det är åter locket på när Upper få frågan vilka kazakiska spelare man ska hålla koll på i mästerskapet.

– Det vill jag inte uttala mig om. Vi har ett väldigt jämnt lag, jag vill inte säga att någon enskild spelare kommer sticka ut.

För den mystiska nykomlingen är målet i VM klart.

– Vi vill givetvis klara vår uppgift, att hålla oss kvar i A-VM, avslutar den 33-årige forwarden, som till vardags är lagkamrat med svenskarna Patrik Zackrisson och Jonas Andersson i KHL-laget Atlant.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!