Rikard Grönborg trodde innan VM att Tjeckien bara skulle gå till kvartsfinal. Vi får se i kväll hur det går mot Tre Kronor.
1 av 5
Rikard Grönborg trodde innan VM att Tjeckien bara skulle gå till kvartsfinal. Vi får se i kväll hur det går mot Tre Kronor. - Foto: Bildbyrån
Den tjeckiske förbundskaptenen Alois Hadamczik har lyckats med att få spelarna att spela som ett lag, menar Grönborg.
2 av 5
Den tjeckiske förbundskaptenen Alois Hadamczik har lyckats med att få spelarna att spela som ett lag, menar Grönborg. - Foto: Bildbyrån
Ales Hemsky är däremot inte den spelaren han en gång varit.
3 av 5
Ales Hemsky är däremot inte den spelaren han en gång varit. - Foto: Christian Petersen/Getty Images
40-årige Petr Nedved har gjort VM-debut efter en stark säsong i den tjeckiska ligan.
4 av 5
40-årige Petr Nedved har gjort VM-debut efter en stark säsong i den tjeckiska ligan. - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Bostons speluppläggare David Krejci är en nyckelspelare för tjeckerna.
5 av 5
Bostons speluppläggare David Krejci är en nyckelspelare för tjeckerna. - Foto: Bruce Bennett/Getty Images

Scouten om Tjeckien: "Ojämna känslospelare"

Efter en säker 4–1-vinst för Tre Kronor mot Tjeckien i gruppspelet är det nu på allvar i kvartsfinalen. Nyheter24 pratade innan VM med Sveriges scout Rikard Grönborg om motståndarna.


Tjeckiens VM-facit

Tjeckien–Danmark 2–0

Sverige–Tjeckien 4–1

Tjeckien–Norge 4–3

Tjeckien–Lettland 3–1

Italien–Tjeckien 0–6

Ryssland–Tjeckien 2–0

STOCKHOLM. Ett ojämnt tjeckiskt lag är i VM med ett ganska anonymt uppställning. Att laget kan ta guld ena året för att nästa åka ut direkt i kvartsfinal beror – enligt experterna – på att tjeckerna låter känslorna styra. Rikard Grönborg, motståndarscout och förbundskapten för Tre Kronors J18-landslag, ger dig en inblick i Sveriges kvartsfinalmotståndare.

Så spelar Tjeckien:

"Tjeckien har traditionellt spelat ett disciplinerat styrspel och ett "säckförsvar" i mittzonen men i den senaste turneringen hemma i Brno så forcheckade de högt upp i banan och spelade fysiskt. Det som däremot är kvar av deras tidigare spelsätt är deras snabba och farliga spelvändningar."

Så bygger de sin VM-trupp:

"Utan att ha några så kallade superstjärnor har de intressanta forwards. Bland annat sex stycken från NHL som kan göra det lilla extra. Den mest intressanta är definitivt Petr Nedved som vid 40 års ålder fått en nytändning som räckt hela vägen till VM.  Tjeckien känns mer sårbara på backsidan där Sverigebekante Petr Caslava och NHL-erfarne Lukas Krajicek kommer få dra ett tungt lass."

Lagets styrka...:

"Spelmässigt är deras omställningar ett farligt vapen samt forwards som kan göra livet svårt för motståndarbackarna. Jag tycker också att deras coach, Alois Hadamczik, har lyckats med att alltid få laget att spela ihop vilket traditionellt har varit svårt med tidigare tjeckiska lag."

...och svaghet:

"Deras backar kommer att försöka att spela ett enkelt spel, men kommer få det svårt mot toppmotstånd, speciellt i man-man-spelet."

Främste stjärnan:

"Montreals Tomas Plekanec och Bostons David Krejci är två forwards som håller väldigt hög NHL-nivå."

Han får sitt genombrott:

"Den spelaren som jag är mest nyfiken att se i de här sammanhangen är Tomas Vincour, en spelare som i år var på väg att slå sig in i NHL."

Han kan floppa:

"Jag tycker inte att Ales Hemsky är den spelaren han har varit."

Så ska motståndarna handskas med dem:

"Lagen som är framgångsrika mot Tjeckien behöver spela fysikt mot deras forwards och sedan stressa deras backar i uppspelsfasen."

Så går det för dem:

"De går bara till kvartsfinal."

Tjeckien är ganska ojämna i mästerskapssammanhang. Ett par år i rad i VM-final, för att sedan åka ur redan i kvartsfinal i flera år. Vad beror den ojämnheten på? Hur är det med återväxten och generationsväxlingarna i tjeckisk hockey?

- Det är ingen hemlighet att Tjeckien haft problem med sin återväxt där de inte har placerat sig högt i junior-VM de senaste åren. Tjeckien är det landet som förlorar mest unga spelare till utlandet, framförallt till olika kanadensiska ligor. Det har inte gynnat utveckligen av hockeyn i landet. Anledningen till de olika placeringarna är att tjeckiska landslaget är väldigt beroende av vilka spelare som kommer loss från NHL. Men framförallt på att tjeckerna är känslospelare. När det går bra kan de gå väldigt långt, likaväl som det kan svänga åt det andra hållet.

Experten Niklas Wikegård tycker till om Tjeckien:

"Går det bra så går det jävligt bra för tjeckerna. Och vice versa. Men i år ska de räcka till att gå till en semifinal, kanske rentav ta silvret."

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hirscher gör comeback – för Nederländerna

Forsberg med matchavgörande målet: "En specialare"

2 timmar sedan
Filip Forsberg fortsätter leverera för sitt Nashville Predators i NHL-ishockeyn. I den andra åttondelsfinalen mot Vancouver gjorde svensken det matchavgörande målet, och segern gör att Nashville utjämnar serien till 1–1 i matcher. Det var en specialare hemifrån Åkerö-rinken, säger Forsberg till Aftonbladet.

Florida vann efter galna räddningar

idag 05:36
Två spektakulära ingripanden i målburen var den stora snackisen efter att Florida besegrade Tampa Bay med 3–2 i förlängning i den andra matchen mellan lagen i Stanley Cup-slutspelet.

Målpremiär för Zibanejad när Rangers vann

idag 04:50
New York Rangers besegrade Washington med 4–3 i den andra slutspelsmatchen. Rangers svenske stjärna Mika Zibanejad gjorde sitt första slutspelsmål för säsongen när New York-laget utökade sin ledning i matchserien.

Nylander "en möjlighet" nästa match

idag 03:18
Torontos svenske storstjärna William Nylander har missat de två första slutspelsmatcherna mot Boston på grund av en hittills inte avslöjad skada. Inför den tredje matchen mellan lagen kan han dock eventuellt komma till spel, skriver nhl.com.

Ännu en missad chans: "Känns tomt"

igår 23:24
Ännu ett missat kval – ännu en missad möjlighet. Mesta mästarna Djurgården får spela i näst högsta serien för tredje säsongen i rad – det har inte hänt sedan 1940-talet. Det känns tomt och tufft. Mest tomt, säger lagkaptenen Marcus Krüger.