Nyheter24 räknar ner till hockey-VM genom att låta Tre kronors scout Rikard Grönborg kartlägga utmanarna till guldet. I dag: Finland.
1 av 5
Nyheter24 räknar ner till hockey-VM genom att låta Tre kronors scout Rikard Grönborg kartlägga utmanarna till guldet. I dag: Finland. - Foto: Joel Marklund / Bildbyrån
Supertalangen Mikael Granlund är värd att hålla ett öga på även i årets VM.
2 av 5
Supertalangen Mikael Granlund är värd att hålla ett öga på även i årets VM. - Foto: Scanpix
Lasse Kukkonen kan däremot få det tufft om tempot trissas upp, tror Grönborg.
3 av 5
Lasse Kukkonen kan däremot få det tufft om tempot trissas upp, tror Grönborg. - Foto: Scanpix
Målvakten Kari Lehtonen blir en nyckelfigur i Jalonens trupp.
4 av 5
Målvakten Kari Lehtonen blir en nyckelfigur i Jalonens trupp. - Foto: Scanpix
Hemmastödet kan ge en positiv effekt för laget - men det kan lika gärna slå tillbaka mot dem om de skulle inleda dåligt.
5 av 5
Hemmastödet kan ge en positiv effekt för laget - men det kan lika gärna slå tillbaka mot dem om de skulle inleda dåligt. - Foto: Joel Marklund / Bildbyrån

Scouten om Finland: "Det ser tunt ut"

Hockey-VM i Stockholm och Helsingfors närmar sig med stormsteg. Nyheter24 räknar ner med hjälp av Tre Kronors motståndarscout Rikard Grönborg. Under luppen i dag - regerande världsmästarna: Finland.


STOCKHOLM. Skickliga målvakter och disciplinerat försvarsspel ska ta värdnationen Finland långt i årets VM. Men saknaden av riktigt tunga NHL-spelare i truppen gör att de regerande världsmästarna inte ses som favoriter till guldet.

Rikard Grönborg, motståndarscout och förbundskapten för Tre Kronors J18-landslag, ger dig en inblick i Finlands VM-lag.

Så spelar Finland:

"Finland spelar ett väldigt organiserat styrspel och täpper igen mittzon. I egen zon håller de motståndarna på utsidan, vilket gör att skotten mot deras mål är ofta från tacksamma lägen för målvakten. De har också ofta bra ”Special teams” som de jobbar hårt med under mästerskapen."

Så bygger de sin VM-trupp:

"Som alltid har de en väldigt stark målvaktsuppsättning där Kari Lehtonen som vardagligen spelar i Dallas Stars kommer få starta, men backup-målvakterna är också väldigt dugliga. Finländarna har också en stark powerplay-uppställning med starka kort på back- och forwardssidan som både kan göra mål och fördela puck."

Lagets styrka...:

"Styrkan ligger i att de har jobbat med samma coach och spelsystem under några år nu. De har ett stort förtroende till laget. Systemet är uppbyggt mycket på att de har starka målvakter, försvaret täpper igen mittzon och tvingar motståndarna att ta skott ur dåliga lägen."

...och svaghet:

"Svagheten är att de inte har fler NHL-superstjärnor, som till exempel Ryssland, Kanada och även Sverige. Spelare som kan vinna matcher åt laget."

Främste stjärnan:

"Mikko Koivu är den stora kaptenen och ledaren i laget. Även Valtteri Filppula kommer behöva producera framåt."

Han får sitt genombrott:

"Självklart är det Mikael Granlund, den framtida storstjärnan."

Han kan floppa:

"Både Lasse Kukkonen och Ossi Väänänen är spelare som kan få det svårt när det går riktigt fort, men har mycket förtroende från lagledningen. Samtidigt har de mycket rutin som kan väga över till deras favör."

Så ska motståndarna handskas med dem:

"För att lyckas mot Finland måste motståndarna vända spelet snabbt när finländarna är ur sina styrspelspositioner. Sedan är det viktigt att störa deras målvakter så de inte får jobba i en lugn miljö."

Så går det för dem:

"De går till semifinal."

Finland står som värd för årets VM, och det som regerande världsmästare. Hur ska de klara pressen och de höga kraven på en upprepning som hemmapubliken har?

- Det finska laget har tillräckligt med rutin i laget för att de inte ska vackla under den pressen. Jag tycker däremot att laget ser lite tunt ut just nu. De skulle behöva få in fler NHL-spelare för att bli en riktig guldkandidat.

Experten Niklas Wikegård tycker till om Finland:

"Kan aldrig räknas bort. Har en underbar attityd i sitt sätt att spela ishockey. Alltid en j-vla massa sisu, samt att de nu kommer ha ett ordentligt hemmastöd i ryggen. Men förväntningarna från hemmafansen kan slå åt båda håll."

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nylander "en möjlighet" nästa match

1 timme sedan

Ännu en missad chans: "Känns tomt"

igår 23:24
Ännu ett missat kval – ännu en missad möjlighet. Mesta mästarna Djurgården får spela i näst högsta serien för tredje säsongen i rad – det har inte hänt sedan 1940-talet. Det känns tomt och tufft. Mest tomt, säger lagkaptenen Marcus Krüger.

Rödin: "En jäkla revansch"

igår 23:02
Kritiserade som ett gäng förlorare förra året. Nu är Brynäs ett vinnarlag igen – tillbaka till SHL. Det är en jäkla revansch, men vi har trott på det hela tiden, säger Brynässtjärnan Anton Rödin.

Arsenals uppvisning – 5–0 i derbyt mot Chelsea

igår 22:58
Snabb studs upp ur svackan – och fortsatt en utmanare i kampen om Premier League-titeln. Arsenal krossade Chelsea i Londonderbyt med 5–0.

Brynäs lycka – det händer nu

igår 22:18
Brynäs sejour i hockeyallsvenskan blev bara ettårig. De 13-faldiga svenska mästarna pallade pressen och var i slutändan överlägsna i kvalet. Här är fyra punkter kring Brynäs styrka i allsvenskan och utmaningarna i SHL:

Brynäs glädjekväll – tillbaka i SHL

igår 21:50
Efter exakt 13 månader är Brynäs tillbaka i SHL. Doldisen Oliver Tärnström, 21, sköt två mål när Brynäs besegrade Djurgården på bortaplan med 3–1. Och den klassiska klubben från Gävle är tillbaka efter 4–0 i matcher i finalserien.