Gabriel Landeskog missar öppet mål i den andra perioden.
1 av 7
Gabriel Landeskog missar öppet mål i den andra perioden. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Jakob Silfverberg blev poänglös i matchen.
2 av 7
Jakob Silfverberg blev poänglös i matchen. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
3 av 7
Viktor Fasth stod för flera vassa räddningar men också en blunder i samband med Tjeckiens 1–2-reducering. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
4 av 7
Sverige vann bekvämt med 4–1 mot Tjeckien. Här firar Niklas Kronwall sitt mål från en "omöjlig" vinkel med Loui Eriksson. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Niklas Kronwall blir hårt behandlad av Ottawas stjärnspelare Milan Michalek.
5 av 7
Niklas Kronwall blir hårt behandlad av Ottawas stjärnspelare Milan Michalek. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
6 av 7
Pucken studsade i sargen bakom mål och Fasth försökte slå bort den men missade – ett misstag som Jakub Petruzalek tog vara på. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Matchens lirare Joel Lundqvist styr in matchavgörande 3–1 till Sverige.
7 av 7
Matchens lirare Joel Lundqvist styr in matchavgörande 3–1 till Sverige. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Elitseriekämpen: "Kul att gnugga på i fjärdekedjan"

All ära till NHL-stjärnorna som satte tonen i matchen med Sveriges första två mål – men bäst var Joel Lundqvist i 4–1-segern mot Tjeckien: "Det tillhör mitt spel att vara fysiskt."

Sverige–Tjeckien 4–1 (1–0, 1–0, 2–1)

Första perioden: 1—0 (2.42) Johan Franzen (Loui Eriksson, Henrik Zetterberg).

Andra perioden: 2—0 (0.50) Niklas Kronwall (Henrik Zetterberg, Loui Eriksson).

Tredje perioden: 2—1 (3.44) Jakub Petruzalek, 3—1 (10.24) Joel Lundqvist (Niklas Persson, Johan Larsson), 4—1 (18.04) Niklas Persson (Victor Hedman, Joel Lundqvist) mål i tom kasse.

Skott: 20—17 (9—5, 4—7, 7—5).

Utv, Sverige: 4x2. Tjeckien: 3x2.

Domare: Antti Boman, Finland, och Jari Levonen, do.

Publik: 10 076.

STOCKHOLM. Att spela i fjärdekedjan brukar innebära att få lite istid, möta de andra lagens stjärnor och få ansvara för boxplay. Oglamoröst jobb med andra jobb andra – men det är något som Frölundas kapten Joel Lundqvist trivs med.

– Jag försöker bara att spela mitt spel i fjärdekedjan och gnugga på. Det är väldigt kul, sa han till TV4 o första periodpausen. Men i matchen mot Tjeckien snodde han åt sig äran och styrde in det viktiga 3–1-målet och assisterade sedan till Niklas Persson 4–1-mål i öppen bur.

Lundqvist fick beröm av tränare Per Mårts efteråt.

– Det är kul. Jag hade som mål innan att väva in alla spelet. Han är oöm att möta och ger järnet hela tiden. Han är underbar att ha i laget.

Men det var en hel del som hände innan Lundqvist noterades i poängprotokollet.

NHL-stjärnorna visade vägen

Om det var ungdomarna som visade klass mot Norge var det de svenska världsstjärnorna som visade upp sin klass i inledningen av matchen mot Tjeckien. Vad sägs som målskyttarna Johan Franzén och Niklas Kronwall assisterade av Henrik Zetterberg och Loui Eriksson två gånger om.

I de två första perioderna mot Tjeckien gjorde Sverige två psykologiskt viktiga mål tidigt. I den första perioden tacklade, kämpade och tråcklade Johan Franzén in 1–0 bakom Jakub Stepanek i Tjeckiens mål redan efter mindre än tre minuter.

– Ah, det blev lite forechecking där. Hank (Henrik Zetterberg) hittade Loui (Eriksson) så stod jag där bara, sa Detroitforwarden ödmjukt till TV4 efter den första perioden.

I den andra perioden var det Niklas Kronwalls tur. Detroitbacken sköt från en nästintill omöjlig vinkel redan efter 50 sekunder men pucken lyckades ändå snirkla sig in mellan skydden på Stepanek.

Järnkrok gjorde nästan självmål

I den andra perioden skrapade annars Sveriges mest fram målchanser i powerplay – allra helst av Brynäsbekantingarna Jakob Silfverberg och Calle Järnkrok – som får fortsatt förtroende av Per Mårts. Den sistnämnda var dock väldigt nära på att göra självmål på Viktor Fasth. När tjeckernas Tomas Mojzis kom in på isen igen efter utvisning blev det en kort stund tre mot en mot Fasth. Järnkrok kom efter och pucken nuddade hans klubba efter en passning av just Mojzis vilket tvingade Fasth till en fin benparad efter isen.

AIK-målvakten stod för en bra insats mot tjeckerna men han höll på att spela in dem i matchen igen i den tredje perioden. Pucken studsade i sargen bakom mål och gled in i målgården där Fasth försökte slå bort den men missade. Tjeckiens Jakub Petruzalek utnyttjade tillfället till fullo och kunde enkelt stöta in 1–2-reduceringen. Tränare Mårts tyckte dock – oväntat – att Fasths tavla kom lägligt.

Lundqvist avgjorde

– Ja, det var bra att det kom. Vi hade tappat fokus innan och det väckte oss. I slutändan var det bra, sa han till TV4 efter matchen.

Det var heller aldrig något snack. Sverige styrde matchen och Joel Lundqvist såg till att avgöra den.

– Jag såg aldrig att pucken var inne. Den tog på klubban och sen försökte jag slå in den men jag lyfte över den. Så det var tur att den var inne ifrån början, berättar Lundqvist till TV4 om sitt 3–1-mål.

Att Niklas Persson sedan prickade in 4–1 i öppen bur var mest en formalitet – saken var redan klar.

– Det var en bra insats. Vi har spelat två matcher på två dagar och vi mötte en bättre lag i dag (än Norge i går) men vi kontrollerade matchen tycker jag, sa Erik Karlsson till TV4.

/
/
nhl
/
/
/

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.

Rolfö petade Barcelona till semifinal

Fridolina Rolfö gjorde ett av fotbollskarriärens enklaste mål. Det räckte för att skicka Barcelona till Champions League-semifinal efter en ny seger mot ett tappert kämpande Brann, 3–1 i matchen och 5–2 sammanlagt.