Johan Svensson, mer känd som Mr Madhawk, är Nyheter24:s VM-krönikör.
Johan Svensson, mer känd som Mr Madhawk, är Nyheter24:s VM-krönikör. - Foto: Nyheter24

Madhawk: "Förstakedjan har presenterat sig"

KRÖNIKA. Nyheter24:s krönikör Johan "Mr Madhawk" Svensson om Sveriges styrkebesked, brunkarna i fjärdekedjan och åskådarnas intåg till Ericsson Globe Arena.


Johan Svensson

Ålder: 28.

Bor: I Malmö.

MrMadhawk.se

Startades: 2007.

Läsare: Över 100 000 i månaden under säsongen.

3-1 mot Norge och hyfsat jämt ganska länge i matchen följdes upp av en stabil 4-1-seger mot Tjeckien.

Jag tyckte inte Tjeckien var speciellt bra, eller var det bara så att jag fick se ett svenskt landslag som var klassen bättre? Ja, det tror jag faktiskt. Den här segern var ett svenskt styrkebesked.

Förstakedjan visade verkligen vägen. Johan Franzén var klart hetare än igår, Loui Eriksson oroade också, men framförallt var Henrik Zetterberg kung på banan. I min värld var han totalt outstanding i offensiv zon och det hände saker när han och kedjan var inne. Helt enkelt en fröjd att titta på.

Att Johan Franzén fick näta efter en rätt tam insats i går var också viktigt.

Nu har förstakedjan presenterat sig. Franzén och Eriksson har gjort mål och Zetterberg har fått dominera en match. De lovar verkligen gott inför fortsättningen.

Fjärdekedjan ska berömmas

När vi ändå är inne på cred-utdelning så är det väl på sin plats att lyfta fram två andra enormt bra spelare idag.

Niklas Persson och Joel Lundqvist. De spelar i en fjärdekedja och går in för det till hundra procent. De har accepterat rollen fullt ut och tycker det är roligt. Då blir det också bra. Att de sedan fick krydda med trean och fyran gjorde inte saken sämre. Men det var inte det som var det mest utmärkande. Tycker deras hårda jobb var det mest utmärkande. De var riktigt bra. Båda två.

Debut var det för Jonas Brodin, född 1993 och Johan Larsson, född 1992.

Snacka om att Sverige fyller på för framtiden. Och hyfsat sköna debuter i ett VM va? Jonas Brodin såg ut som att han aldrig hade gjort någonting annat än att spela VM och Johan Larsson gick in och gjorde ett kanonjobb med de två andra herrarna i fjärdekedjan.

Det är två killar som var med och vann JVM-guld i vintras och som verkligen fortsätter sin utveckling.

Jag tycker det ska bli väldigt spännande att följa de två under fortsättningen.

Betydligt bättre publiktryck i kväll

I går var publikfiaskot den stora snackisen. I dag var det desto bättre. Det märktes redan under nationalsången att det var betydligt bättre.

Publiksiffran orkade precis över 10.000 åskådare och visst märktes det. Men att det finns de som påstår att det var en skön stämning, det köper jag inte alls. Stämning är det på exempelvis ett Stockholmsderby eller rättare sagt, matcher där det finns publik från båda lagen, som bidrar till att trissa igång varandra ordentligt på läktaren.

Det där når man sällan upp till när det kommer till landskamper.

Om norrmännen bidrog i går, så gjorde tjeckerna inte det i dag. Men de var några stycken i alla fall.

Slutligen:

När jag nu sett två matcher på plats så måste jag få störa mig ordentligt på en sak. Reglerna som säger att speakern ska ta alla målskyttar, utvisningar och all annan möjlig information på både engelska och svenska. Men till saken hör att man börjar dra informationen på engelska.

Då når den fram till vad jag skulle tro är 95 procent av publiken.

Sedan drar man det på svenska. Då når man inte tyskar, fransmän och sådant folk som i regel inte vill lära sig engelska. Så de fem procenten har ändå inte fattat. Dessutom tar det en väldans lång tid så det blir en massa snack under tiden spelet hunnit sätta i gång.

Hade jag fått bestämma hade man tagit informationen bara på engelska.

En liten parantes naturligtvis. Men jag gillar att störa mig på småsaker.

/
/
/
/
nhl
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lag Edin på ny guldjakt i VM: "Lite unikt"

Xabi Alonso nobbar Liverpool

1 timme sedan
Xabi Alonso har inga planer på att ersätta Jürgen Klopp i Liverpool, när tysken lämnar jobbet som huvudtränare efter den här säsongen. Spanjoren stannar i Bayer Leverkusen. Just nu är det här rätt plats för mig.

Reinfeldt om läktaroron: "Kan dämpa kärleken"

3 timmar sedan
Å ena sidan en förväntad storpublik på flera håll. Å andra sidan farhågor kring mer våld. På påskafton börjar fotbollsallsvenskan 2024. Vi är oroliga för att ordningsstörningarna kan dämpa kärleken och möjligheten att alla ska känna att fotboll tillhör mig, säger Fredrik Reinfeldt, ordförande i Svenska fotbollförbundet.

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

idag 10:38
Maja Stark har börjat bra i Arizona, Anna Nordqvist likaså. Tillsammans med Madelene Sagström går de en tuff kamp om en plats i OS i Paris i sommar.

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.