1 av 5
Fyra mål på åtta matcher i Allsvenskan det här året är Jordan Larssons facit.
2 av 5
Fyra mål på åtta matcher i Allsvenskan det här året är Jordan Larssons facit.
Jordan firar sitt mål i Skånederbyt mot Malmö.
3 av 5
Jordan firar sitt mål i Skånederbyt mot Malmö.
Framför allt är det hans vassa vänsterfot som talat för Jordan Larssons den här säsongen.
4 av 5
Framför allt är det hans vassa vänsterfot som talat för Jordan Larssons den här säsongen.
5 av 5

Efter succén i Allsvenskan – är Jordan Larsson Sveriges EM-joker?

På onsdag offentliggör Erik Hamrén vilka som ska representera Sverige i EM. Adam Pinthorp lyfter sina argument varför Helsingborgs succéman Jordan Larsson vore ett möjligt alternativ som anfallsjoker.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten:

Adam Pinthorp är sportreporter på Nyheter24. Du kan följa honom på Twitter: @pinthorp.

Sådan far, sådan son?

Cesare och Paolo Maldini. Johan och Jordi Cruyff. Peter och Kasper Schmeichel. Ja, det finns en rad exempel på där sönerna till framgångsrika fotbollsspelare också har uppnått fina karriärer.

I Sverige är det många som lägger stora förhoppningar till att Jordan Larsson, son till Henrik Larsson, ska vara vår näste storstjärna. Och grunden har han lagt ganska bra. Han började spela fotboll i FC Barcelonas mytomspunna ungdomsakademi La Masía under tiden som "Henke" lirade i klubben, och har efter det tagit en kusligt lik väg mot proffslivet som sin far.

Via Högaborg SK i division 2 tog Jordan snabbt klivet till Helsingborgs IF. Precis som "Henke" – men i en betydligt yngre ålder. Allsvensk debut som 17-åring och första målet ett par veckor innan sin 18-årsdag. När Henrik Larsson var i samma ålder höll han fortfarande till i de lägre divisionerna med Högaborg.


Bildkälla: Bildbyrån.

Det behöver förstås inte betyda någonting. Allsvenskan kanske blir slutdestinationen för Jordan. Att nå upp i samma nivå som sin far är inte bara en fråga om talang och mentalitet, utan även om tajming, förtroende och en gnutta tur. Det gäller att ha marginaler med sig för att få en lång och framgångsrik utlandskarriär. Det finns många hinder som måste passeras.

Men att påstå något annat än att vägen inte ligger öppen för Jordan Larsson vore en bluff. Grabben är i dag bara 18 år gammal, har redan spelat 42 allsvenska matcher och gjort sju mål.

Förra säsongen fick han utstå en del kritik för att han inte levererade kontinuerligt trots mycket speltid – vilket var befogat. Den här säsongen är det tydligt att ynglingen lyft till en helt ny nivå.

Jordan har gjort fyra allsvenska mål under de åtta inledande matcherna. Han tar för sig på ett helt annat sätt än tidigare. Mer ansvar, mer delaktig. Och tajmingen och tillslaget så fort han smäller till bollen med sin lysande vänsterfot känns mer självklart än någonting annat.

När Gustav Engvall briljerade med två fullträffar på Friends Arena mot AIK i höstas var det en del som höjde rösten om att han vore en intressant EM-joker för Sverige. Inte helt orimligt där och då. Men i dagsläget – efter en ytterst blek inledning på säsongen – lär U21-landslagsmannen halkat långt ner i Erik Hamréns anfallshierarki.


Bildkälla: Bildbyrån.

Jordan Larsson då? Kan han bli Sveriges motsvarighet till den superskräll som Sven-Göran Eriksson presenterade i Englands VM-trupp 2006 i form av Theo Walcott?

Där och då hade 17-årige Walcott inte ens debuterat i Premier League. Det hade förstås inte varit en skräll av samma dignitet om Jordan Larsson tar plats i en svensk EM-trupp – men likväl en överraskning av rang som sätter en rejäl jokerstämpel på ynglingen.

Utöver de tre självklara anfallsnamnen (Zlatan Ibrahimovic, Marcus Berg och John Guidetti) vore det enda logiska – både sett till form, tidigare samlingar och spelstil – att Emir Kujovic är fyra i ledet.

Vill Hamrén däremot plocka ut en femte anfallare i truppen står dörren alltjämt öppen för en överraskning. Ola Toivonen har inte gjort ett ligamål på över ett år och hans tåg har högst troligt redan gått. IFK Norrköpings succéman Christoffer Nyman? En nytänd Carlos Strandberg? Mikael Ishak?


Bildkälla: Bildbyrån.

Eller kanske Jordan Larsson – med precis samma argument som "Svennis" använde när han plockade ut Walcott i den engelska truppen. För att se och lära.

"Det finns en som är riktigt på gång, Henkes son. Han väntar vi på", uttalade sig Zlatan Ibrahimovic förra sommaren.

Är det någon gång Jordan ska kunna se och lära av Sveriges främste fotbollsspelare genom alla tider och plocka med sig kunskapen in i framtiden så är det nu.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vill du se Jordan Larsson i EM?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Lag Edin på ny guldjakt i VM: "Lite unikt"

Xabi Alonso nobbar Liverpool

1 timme sedan
Xabi Alonso har inga planer på att ersätta Jürgen Klopp i Liverpool, när tysken lämnar jobbet som huvudtränare efter den här säsongen. Spanjoren stannar i Bayer Leverkusen. Just nu är det här rätt plats för mig.

Reinfeldt om läktaroron: "Kan dämpa kärleken"

2 timmar sedan
Å ena sidan en förväntad storpublik på flera håll. Å andra sidan farhågor kring mer våld. På påskafton börjar fotbollsallsvenskan 2024. Vi är oroliga för att ordningsstörningarna kan dämpa kärleken och möjligheten att alla ska känna att fotboll tillhör mig, säger Fredrik Reinfeldt, ordförande i Svenska fotbollförbundet.

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

idag 10:38
Maja Stark har börjat bra i Arizona, Anna Nordqvist likaså. Tillsammans med Madelene Sagström går de en tuff kamp om en plats i OS i Paris i sommar.

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.