Det finns en del ljusglimtar i landslagets supportermörker, menar Josip Ladan.
1 av 6
Det finns en del ljusglimtar i landslagets supportermörker, menar Josip Ladan.
Camp Sweden har blivit utskrattade genom åren. Kan det bli ändring på det nu?
2 av 6
Camp Sweden har blivit utskrattade genom åren. Kan det bli ändring på det nu?
Stefan Löfven har inte lyckats hittills.
3 av 6
Stefan Löfven har inte lyckats hittills. - Foto: Bildbyrån
Blir det lika mycket firande mot Italien imorgon?
4 av 6
Blir det lika mycket firande mot Italien imorgon? - Foto: Bildbyrån
Camp Sweden-boendets "officiella" sko. Räcker så.
5 av 6
Camp Sweden-boendets "officiella" sko. Räcker så. - Foto: Bildbyrån
Cap Esterels erövrare.
6 av 6
Cap Esterels erövrare. - Foto: Bildbyrån

Camp Sweden gör det politikerna inte lyckas med – enar folket

Svaret till hur man enar Sverige har gäckat våra politiker i år. En kritiserad och smått oväntad aktör verkar ha löst det, menar Josip Ladan.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag ogillar starkt Camp Sweden och allt vad det står för. Där, jag sa det. Hela den här ”Heja Sverige”-hysterin som uppstår kring mästerskap har helt gått mig förbi.

Hur är det möjligt att man planerar hela sitt liv runt landslagets deltagande i en turnering när man i alla andra matcher hånar, bespottar och förlöjligar samma elva spelare och deras insatser?

I tisdags kväll kom jag och mina kollegor till Cap Esterel. Det första som mötte oss var ett trehundratal män i åldrarna 18-40 som skreksjöng E-Types ”Campione”, duktigt packade och med noll uppfattning om tid, rum och omgivning. Min spontana tanke var att vända i entrén och genast åka hem.

Den blågula massan som likt sniglar efter regn uppenbarar sig när det vankas EM eller VM, är en mycket speciell sorts organism som säger sig leva på ”sammanhållning, glädje och gemenskap.”
På frågan om samma sak skulle vara möjlig på hemmaplan var en intervjuperson vi träffade igår tydligare än alla andra.

-– Inte en chans. Här håller vi alla på Sverige och vill se landslaget vinna; hemma har alla olika bakgrunder, arbeten och intressen. Därför är det så fruktansvärt skönt att alla kan enas om något i alla fall.

Efter 72 timmar här har jag inte sett en enda arg eller irriterad människa. Inte ett enda bråk och inte en enda intervention från någon av ordningsvakterna.

Camp Sweden må vara bespottat, förlöjligat och ifrågasatt; i de allra flesta fall med rätta. Tack och lov har arrangörerna hittills gjort ett fantastiskt jobb – Cap Esterel liknar i nuläget en minifestival, men utan de svarta rubrikerna.

Jag ogillar fortfarande Camp Sweden och den syn på supporterskap de har. Jag garvar ihjäl mig åt deras foppatofflor, Grandiosa och Norrlands Guld.

Dock har de lyckats göra något våra politiker därhemma inte ens kan försöka.

Ena folket för landets bästa.

/
/
EM
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gillar du Camp Sweden?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Nylander "en möjlighet" nästa match

Ännu en missad chans: "Känns tomt"

igår 23:24
Ännu ett missat kval – ännu en missad möjlighet. Mesta mästarna Djurgården får spela i näst högsta serien för tredje säsongen i rad – det har inte hänt sedan 1940-talet. Det känns tomt och tufft. Mest tomt, säger lagkaptenen Marcus Krüger.

Rödin: "En jäkla revansch"

igår 23:02
Kritiserade som ett gäng förlorare förra året. Nu är Brynäs ett vinnarlag igen – tillbaka till SHL. Det är en jäkla revansch, men vi har trott på det hela tiden, säger Brynässtjärnan Anton Rödin.

Arsenals uppvisning – 5–0 i derbyt mot Chelsea

igår 22:58
Snabb studs upp ur svackan – och fortsatt en utmanare i kampen om Premier League-titeln. Arsenal krossade Chelsea i Londonderbyt med 5–0.

Brynäs lycka – det händer nu

igår 22:18
Brynäs sejour i hockeyallsvenskan blev bara ettårig. De 13-faldiga svenska mästarna pallade pressen och var i slutändan överlägsna i kvalet. Här är fyra punkter kring Brynäs styrka i allsvenskan och utmaningarna i SHL:

Brynäs glädjekväll – tillbaka i SHL

igår 21:50
Efter exakt 13 månader är Brynäs tillbaka i SHL. Doldisen Oliver Tärnström, 21, sköt två mål när Brynäs besegrade Djurgården på bortaplan med 3–1. Och den klassiska klubben från Gävle är tillbaka efter 4–0 i matcher i finalserien.