West Ham har imponerat enormt den här säsongen.
1 av 3
West Ham har imponerat enormt den här säsongen. - Foto: Bildbyrån
Fansens klassiska sång om bubblorna som spricker är känd över hela världen.
2 av 3
Fansens klassiska sång om bubblorna som spricker är känd över hela världen. - Foto: Bildbyrån
Under lördagen kryssade West Ham mot Arsenal.
3 av 3
Under lördagen kryssade West Ham mot Arsenal. - Foto: Bildbyrån

Med Slaven Bilic kommer West Hams drömmar inte längre tyna bort och dö

​"I'm forever blowing bubbles, pretty bubbles in the air
they fly so high, nearly reach the sky,
then like my dreams, they fade and die..."


Laget från Upton Park flyger likt de besjungna såpbubblorna fortfarande. Aftonbladets Kalle Karlsson uppmärksammade detta tidigt, men med tanke på Leicesters framgångar är det inte så konstigt att Slaven Bilics mannar fått jobba lite i skymundan. All heder åt Dimitri Payets frisparkar, men det mest uppseendeväckande är hur Bilic fått ett mittenlag som rent statistiskt inte är särskilt bra varken offensivt eller defensivt att prestera.

Peter Hyllman på Fotbollskanalen skrev alldeles nyss ett inlägg om vad The Hammers framgångar kan bero på. Han pekar framförallt på stabila målvaktsinsatser, oväntade drömmål och ett stort antal skapade målchanser när matchen står och väger. Det gemensamma för allt det här ligger dock inte bara på planen – en betydande del finns också i omklädningsrummet.

Där bossar nämligen en gitarrspelande jurist som talar fyra språk flytande. En stenhård f.d. back som alltid bär bilder av den helige Antonius på matchdagar. En stilikon som under sin tid i Besiktas fick de turkiska kvinnorna att gå bananas av åtrå, tack vare sina (skäggmässiga) likheter med sultanen Süleyman. En tränare som blir kysst av Russell Brand live på klubbens YouTube-kanal.

Slaven Bilic har efter sin tid i det kroatiska landslaget, Lokomotiv Moskva och Besiktas nu lärt sig hur man motiverar spelare som absolut inte har något att förlora, att gå in i matcher mot storlag och knäppa de på näsan. Under tiden som landslagscoach byggde han upp starka relationer med sina spelare, besökte de ofta i klubblagen och behandlade de som individer – inte bara spelare. Kravbilden var tuff, men alla visste exakt vad som krävdes, just tack vare den relation som de byggt upp med sin tränare.

Samma sak verkar vara på väg att hända i West Ham. Ett lag som tidigare presterat direkt dåligt och haft tillsynes bottenlösa svackor, är nu ett lag i harmoni och med en Dimitri Payet i sitt livs form. Det är visserligen långt kvar till topp tre-placeringar och drömmar om PL-titlar, men drömmen om Champions League på nya Olympiastadion är inte omöjlig att uppnå redan den här säsongen.

Frågan är alltså om inte den gamla klassikern från 1920-talet borde skrivas om. Med Slaven Bilic kommer drömmarna inte längre tyna bort och dö.

Det kommer bli verklighet.

Texten är skriven av Next in Football-deltagaren "Josipladan"

Vill du också delta i tävlingen, Next in Football och ha chansen att bli Nyheter24:s reporter i Frankrike?

Skapa då en reporterprofil på www.nextinfootball.se

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ännu en missad chans: "Känns tomt"

3 timmar sedan

Rödin: "En jäkla revansch"

igår 23:02
Kritiserade som ett gäng förlorare förra året. Nu är Brynäs ett vinnarlag igen – tillbaka till SHL. Det är en jäkla revansch, men vi har trott på det hela tiden, säger Brynässtjärnan Anton Rödin.

Arsenals uppvisning – 5–0 i derbyt mot Chelsea

igår 22:58
Snabb studs upp ur svackan – och fortsatt en utmanare i kampen om Premier League-titeln. Arsenal krossade Chelsea i Londonderbyt med 5–0.

Brynäs lycka – det händer nu

igår 22:18
Brynäs sejour i hockeyallsvenskan blev bara ettårig. De 13-faldiga svenska mästarna pallade pressen och var i slutändan överlägsna i kvalet. Här är fyra punkter kring Brynäs styrka i allsvenskan och utmaningarna i SHL:

Brynäs glädjekväll – tillbaka i SHL

igår 21:50
Efter exakt 13 månader är Brynäs tillbaka i SHL. Doldisen Oliver Tärnström, 21, sköt två mål när Brynäs besegrade Djurgården på bortaplan med 3–1. Och den klassiska klubben från Gävle är tillbaka efter 4–0 i matcher i finalserien.

Lamt Tre Kronor förlorade mot Finland

igår 20:36
Tre Kronor var alldeles för tamt i första perioden och Finland kunde därmed göra två matchavgörande mål i det tredje mötet av fyra. Vi kommer inte in i närkampsspelet och var långsamma, säger förbundskaptenen Sam Hallam.