Sverige skrällde och vann mot Danmark med 24–22.
Sverige skrällde och vann mot Danmark med 24–22. - Foto: JESSICA GOW/SCANPIX
Niclas Ekberg avgjorde med två mål i slutet.
Niclas Ekberg avgjorde med två mål i slutet. - Foto: JANERIK HENRIKSSON/SCANPIX
3 av 6
Skönt för Kim Andersson som lägger av i landslaget efter OS. - Foto: JANERIK HENRIKSSON/SCANPIX
Kungafamiljen var nervös innan Sverige avgjorde matchen.
4 av 6
Kungafamiljen var nervös innan Sverige avgjorde matchen. - Foto: JESSICA GOW/SCANPIX
Kungen brukar vara med när Sverige lyckas i OS.
5 av 6
Kungen brukar vara med när Sverige lyckas i OS. - Foto: Matthias Schrader/SCANPIX
Sverige möter Ungern i semifinalen på fredag.
6 av 6
Sverige möter Ungern i semifinalen på fredag. - Foto: JANERIK HENRIKSSON/SCANPIX

Bragdmatchen – Sverige slog ut Europamästarna

Sverige skrällvann mot Danmark – och är därmed i semifinal i OS.

Sveriges bästa målskyttar

Sex mål: Dalibor Doder.

Fyra mål: Jonas Källman och Niclas Ekberg.

LONDON. Europamästarna Danmark skulle bli för tuffa för Sverige. De hade ju världens bästa handbollsspelare Mikkel Hansen. Och Sverige kvalificerade sig inte ens till VM. Men vad gjorde det? Sverige stod för en bragdmatch mot grannlandet och vann med 24–22.

Med ett fantastiskt försvarsspel och ett nästintill magiskt målvaktsspel av Johan Sjöstrand lyckades Sverige vinna den "omöjliga matchen".

– Semi i OS är jävligt häftigt, säger hjälten som hade 40 procent i räddningsstatistiken efter matchen till SVT.

Men det var spännande. Sverige hade ledningen i hela matchen fram till dryga tolv minuter kvar när danskarna gick upp i 18–17-ledning. Därefter följdes lagen åt fram tills det bara var ynka två och en halv minut kvar av matchen. Då drog danskarna på sig en utvisning – och den blev matchavgörande.

När Niclas Ekberg, på ett långt ifrån vackert sätt, gjorde 23–22 med dryga minuten kvar såg det onekligen bra ut.

Världsstjärnan Hansen skulle dock få chansen att presentera sig igen med 35 sekunder kvar. Men hans avslut tog i stolpen – och glädjen var enorm i det svenska laget när Ekberg satte den absoluta spiken i kistan med bara sekunder kvar av matchen.

– Vi får matchen dit vi vill, det här hur stort som helst. Jag är för gammal för att vara nervös, säger Magnus Jernemyr till SVT.

24–22 till Sverige och semifinal mot Ungern på fredag.

/
/
/
/

Åberg fortsätter imponera – är med i toppen

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.

Norske NHL-stjärnan vill spela VM

Norske NHL-stjärnan Mats Zuccarello öppnar för att spela VM.

Friidrotten sågas för OS-prispengar

Friidrottens beslut att betala ut prispengar i OS sågas av de andra förbunden. "Man kan inte och borde inte sätta en prislapp på ett olympiskt guld", säger de sommarolympiska idrottsförbundens organisation i ett uttalande.

Stjärnan riskerar att missa FA-cupsemifinalen

idag 16:48
Erling Braut Haaland dras med skadebekymmer och riskerar att missa Manchester Citys FA-cupsemifinal på Wembley på lördagen.