Många pokerspelare försöker gömma undan sina vinster, men Skatteverket är dem på spåret.
Många pokerspelare försöker gömma undan sina vinster, men Skatteverket är dem på spåret. - Foto: Pixabay

​Så jagar Skatteverket pokerspelare

Det finns spelare som försöker gömma undan sina vinster, men Skatteverket är dem på spåren. Och de har många ess i rockärmen...


Onlinepokern är idag en inkomstkälla för många, och beroende på vart du spelar så gäller olika regler för beskattning. Om företaget är registrerat innanför EU är alla vinster skattefria, men om pengarna kommer från något annat land måste spelarna redovisa sina vinster.

Vissa spelare försöker dock komma undan skatteverket, bland annat genom att föra över vinsterna till sina digitala e-plånböcker. Andra använder proxyservrar, så att det ska se ut som att de spelar från utlandet.

Skatteverket, PokerlistingsDag Hardyson, Skatteverket

Oavsett vilka metoder man tillämpar är risken stor att man bli upptäckt. I alla fall om man ska tro på Dag Hardyson – Skatteverkets pokerexpert. I en intervju med Pokerlistings berättade han om hur Skatteverket går till väga för att spåra pokerspelarnas vinster.

Spela poker själv, och få en riktigt bra bonus, här.

Bevakning av forum, pokersidor och statistiksajter
En av de vanligaste kontrollerna man gör är att man bevakar olika forum och statistiksajter. Efter det bygger skatteverket upp en databas av spelare för att sedan jämföra skattedata på de olika personerna. Om skillnaderna är stora tar man kontakt med ekobrottsmyndigheten.

Skatteverket, PokerListings

2012 hade skatteverket drygt 500 spelare i en sådan databas, och man gjorde tillslag hos 7-10 stycken personer samma dag. Samtidigt skickades 136 förfrågningar ut till olika pokerspelare runt om i landet där de skulle deklarera sina vinster. När tillslaget blev känt i media kom till och med frivilliga rättelser in.

Av 500 spelare lyckades man identifiera och behandla 300. Totalt har 130 miljoner kronor dragits in i skattekrav, en siffra som förväntas bli högre då utredningar fortfarande pågår.

Gillar du poker? Signa in här och få 88 dollar i insättningsbonus. Utan insättningskrav!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!