ANNONS: Innehåll i samarbete med Samsung
- Foto: Shutterstock

Ta dig igenom vintermörkret: Här är metoden som ger dig mer energi

Vi tipsar om knepet som kan göra dig piggare under vinterhalvåret.


Att bo i Sverige på vintern kan ibland kännas som att man är ständigt omgärdad av en evig svärta. Nästan hälften av svenskarna känner sig nedstämda på grund av mörkret under vinterhalvåret, enligt en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av Samsung.

Enkel metod som gör dig piggare

Forskning visar att det inte bara är dagsljus som ger energi utan även belysning inomhus kan påverka vår energinivå. Helena Kubicek Boye, som är psykolog med fokus på välmående, tipsar om att öka ljuset inomhus på kvällen för att motverka trötthet. Genom att få mer ljus under dygnet kan vi känna oss mer alerta.

– Ju mer ljus vi tar in, desto piggare blir vi. säger Helena Kubicek Boye.

Påverka din energi även när du ser på tv

Tv-tittandet tar upp många av dygnets vakna timmar och enligt Novus-undersökningen väljer många att släcka lamporna när de ser på tv. Var fjärde svensk tillbringar mellan 21 och 28 timmar i veckan framför tv:n – det är många timmar som de hade kunnat exponeras för ljus.

suhd tv quantum dotSamsung TV med Quantum dot

Många av de tillfrågade uppgav att de väljer att titta på tv i mörker för att de upplever bildkvaliteten som sämre när det är ljust. Samsung vill utmana det här beteendet och få folk att ta in mer ljus under dygnet – även de månader man funderar på att gå i ide.

Ny teknik gör det möjligt

Med den kraftfulla skärmtekniken Quantum dot, som finns i Samsungs tv-apparater, spelar det ingen roll om du tittar på tv när det är mörkt eller ljust.

– Att de flesta släcker ner när de tittar på tv är till stor del en kvarleva från förr. Idag har Quantum dot-tekniken kommit väldigt långt och vi behöver inte längre släcka ner för att få en mäktig bildupplevelse, säger Magnus Nilsson, teknisk produktchef på Samsung.

Under vintern kommer Samsung att genomföra ett experiment där de utmanar personer i Norden att ha ljust i rummet när de tittar på tv. Följ deras upplevelser via hashtaggen #Samsung #LightsOn. Läs mer om Quantum dot-teknologin här.

Kort om Quantum dot

1. Alla tv-apparater i Samsungs 2016 Quantum dot-sortiment kan ge mer än 1000 nits rent ljus vilket gör det till den ljusstarkaste bildtekniken hittills för tv.

2. Med HDR erbjuder de en mer detaljerad bild i de ljusaste och mörkaste scenerna, och ger ett väldigt klart ljus. Det gör att du får en bra upplevelse, oavsett om det är mörkt eller ljust i rummet.

3. Tillverkat av ett icke-organiskt hållbart material som åldras väldigt långsamt, vilket hindrar färgerna från att åldras i olika takt. Detta borgar för att du ska kunna ha glädje av din QD TV i många år!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du ha mörkt i rummet när du tittar på tv?
Tack för din röst!
Senaste nytt

När de folkkära tv-formaten backar, blomstrar podcastbranschen ytterligare?

22 Sep 2023, 10:04

30 Mar 2022, 09:46
Artikeln uppdateras.

3,7 miljarder* i nattens jackpotdragning – så får man 3 bet för 35 kr

3 Jul 2020, 16:25
Idag på USA:s självständighetsdag kan någon vinna 3,7 miljarder*. Det är i populära PowerBall man kan ta hem miljardpotten – som är helt unik för svenska spelare. Nu har spelsajten Lottoland dessutom ett erbjudande lagom till nattens dragning.

7,4 miljarder* i helgens jackpottar: För 25 kr får man lägga 2 bet

25 Jun 2020, 08:45
3,7 miljarder kronor* ligger i potten för PowerBall. Samma summa ligger även i potten för MegaMillions. Det finns alltså chans på två olika miljardpottar och totalt 7,4 miljarder kronor* på en och samma helg nu när Lottoland har valt att boosta jackpotten för enbart svenskar.

Klockorna vi älskar - för alla tillfällen

13 Mar 2020, 10:56
Möjligheten att kunna mixa och matcha klocka efter både outfit och humör är viktigt för den modeintresserade kvinnan. Här listar vi 12 presentaskar med klockor från grymma Boom Watches!

5 sanningar om din tandborste

18 Feb 2020, 09:03
Vi lägger massor av tid på träning, kost och hygien, men glömmer lätt att vår munhygien är minst lika viktigt för ett hälsosamt liv. Visste du att genomsnittssvensken byter tandborste/tandborsthuvud 1,4 gånger per år, vilket låter lite ofräscht ... Så hur ofta ska man egentligen byta tandborste?