Carnegie Strategifond ökade 0,82 procent i april - stor spridning bland sektorers prestationer

Inledningsvis kommenterar förvaltarna ränteläget i USA, där de ser att förväntningarna på räntesänkningar i USA har sjunkit drastiskt i takt med att högre inflation och lägre tillväxt begränsar FED:s möjligheter till att sänka räntan i närtid. Obligationsmarknaden är fortsatt stark enligt förvaltarna, vilket skapar fortsatta möjligheter för bolag att refinansiera sig.Vidare nämner förvaltarna att det är en stor skillnad mellan hur olika sektorer har presterat på börsen under månaden.

"På aktiemarknaden är spridningen bland sektorer stor där fastighetsbolag pressas av förväntningar på färre räntesänkningar under året, samtidigt som verkstadsbolag och hälsovårdssektorn går starkt."Förvaltarna menar att bolagsrapporterna som kom under april generellt sett var positiva, med starka orderingångar och marginaler. "Fondens kärninnehav Alfa Laval rapporterade återigen starka siffror drivet av en återhämtning inom Marin och fortsatt bra momentum inom Food & Water.

Bolaget är välpositionerat för ett stort antal sekulära trender och vi ser goda möjligheter till fortsatt stark tillväxt kommande år."Även Getinge lyfts av förvaltarna efter att ha levererat en positiv rapport, där kvalitetsproblemen har avtagit samtidigt som marginalen har stärkts. Förvaltarna menar att de fortsatt är selektiva med nya transaktioner på kreditsidan eftersom att de anser att prissättningen är för hög.

Istället fokuserar de mer på sekundärmarknaden där det skett en ökning i innehavet i Telenor, detta efter att tidigare obligation återlöstes under början av året. "Trots den generellt sett dyra prissättningen på marknaden, ser vi utvalda intressanta investeringar såsom TDC, nätverksägaren av dansk fiberinfrastruktur, som emitterade en ny obligation under månaden."De största aktieinnehaven vid månadsskiftet var Investor, Essity och Alfa Laval, med portföljvikter om 7,8, 4,5 respektive 3,7 procent.

Fondens största geografiska exponering var mot Sverige med 78,5 procent, följt av Norge och Danmark med portföljvikter om 7,6 respektive 3,4 procent. Räntedurationen och kreditdurationen uppgick till 0,9 respektive 2,4 år.

Fondens tillgångsfördelning bestod till 58,6 procent av aktier och 41,4 procent av räntor.