Elisabeth Kopelman. Arkivbild.
Elisabeth Kopelman. Arkivbild. - Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

"Inte något som Riksbanken hade velat se"

USA:s centralbank lämnar sin styrränta oförändrad på hög nivå en vecka innan Riksbanken ska ge besked kring den svenska styrräntan. Det här är ju naturligtvis inte något som Riksbanken hade velat se, säger Elisabet Kopelman, SEB:s USA-ekonom.


Beskedet från Federal Reserve (Fed) vid 20-tiden svensk tid om att lämna sin styrränta oförändrad i intervallet 5,25–5,50 procent var väntat, både enligt flera experter och sett till marknadens förväntningar och reaktioner. När Fed lämnade sitt besked tryckte centralbanken på att de saknas ytterligare framsteg gällande att få ner inflationen.

— Fed kommer att hålla ut tills man är säkra på att det går åt rätt håll, säger Kopelman.

Hon tror att det dröjer till efter sommaren innan Fed sänker räntan som är den högsta i USA på drygt 20 år.

Fed-sänkning i september?

— Vi har en prognos att man börjar sänka i september. Men då vill det både till att vi får flera bra inflationssiffror – att inflationen visar tydliga tecken på att sakta av – men också att vi får se en lugnare utveckling på arbetsmarknaden.

Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank, ser också Feds besked som väntat.

— Den största nyheten var att Fed inte ser framsteg i inflationen längre. Det är något marknaden tar fasta på. Jag ser tre alternativ framför mig nu, antingen kommer Powell (Fed-chefen, Jerome) säga att räntesänkningarna bara är satta på paus, eller att de kommer att komma, och det kan marknaden hantera. Men om det kommer signaler om höjningar kommer marknaden att reagera med oro, säger hon.

Jerome Powell sade på en presskonferens att han ser det som osannolikt att nästa förändring av räntenivån blir en höjning.

"Lite oroad"

Om en vecka, den 8 maj, lämnar Riksbanken besked kring den svenska styrräntan. Många förväntar sig att den sänks från dagens 4 procent.

Kopelman pekar på att Riksbanken också sett vad som hänt med USA:s inflation.

— Det här är ju naturligtvis inte något som Riksbanken hade velat se. Det är klart att man kan vara lite oroad för att om inflationsnedgången tappar fart i USA så kan man fundera på om det är något som även kommer att synas i Sverige. Framför allt är man oroad för ökade risker för inflationen via växelkursen. En stark dollar betyder att kronan hamnar under press, säger Elisabet Kopelman.

TT
/
/
USA