En Ica-butik tar bara in två ungdomar åt gången.
En Ica-butik tar bara in två ungdomar åt gången. - Foto: Pontus Lundahl/TT & Janerik Henriksson/TT.

Ica-butikens regler kan vara diskriminering: "Förbjudet"

Flera matbutiker har begränsat antalet ungdomar i butiken åt gången för att undvika "ståhej". Vad som inte är helt klarlagt är om det kan räknas som diskriminering eller inte.


Under coronapandemin var det flera matbutiker som valde att låta antalet kunder i butik åt gången begränsas för att minska risken för trängsel. Vissa butiker har dock hållit fast vid denna regel.  

Strul på Ica-butiker – tvingas stänga kassor: "Drabbar alla"

Ett exempel på en sådan butik är Ica i Abrahamsberg, Bromma. Där har man fått höra från äldre kunder att ungdomar i större grupper orsakar mycket "ståhej" i butiken. 

Stor brist på frukostfavoriten – kan vara slut i veckor

Ica-butiken begränsar antalet kunder – släpper in två ungdomar åt gången

Som resultat har man bestämt att endast två ungdomar åt gången får vistas i den lilla butiken, vilket Mitt i var först att skriva om. 

– Det här började vi med under pandemin, då fick man inte släppa in så mycket folk, det var då många äldre kunder blev oroliga när ungdomarna kom in så många, det var då vi började med att släppa in två och två, säger Stefan Lindgren, butikschef för Ica-butiken i Abrahamsberg, till tidningen

Ica-butikens regel är dock långt ifrån okomplicerad. Nyheter24 har pratat med Isabel Verner, pressekreterare på Diskrimineringsombudsmannen, för att reda ut det hela.

– Det vi kan säga utan att själva ha utrett situationen är att det i diskrimineringslagen finns ett förbud att diskriminera för den som tillhandahåller varor och tjänster till allmänheten, och ålder är en av diskrimineringsgrunderna i lagen, berättar Verner. 

Icas brutna löfte till kunderna – priserna fortsätter öka

DO: "Generellt sett är det alltså förbjudet"

Verner berättar att ålder är en faktor som räknas in vid diskriminering. 

– Generellt sett är det alltså förbjudet för en butik att diskriminera personer utifrån ålder. Men även om förbudet är huvudregel så finns i lagen ett par undantag som man måste ta hänsyn till när man gör en bedömning, säger Verner och fortsätter: 

– En utredning förutsätter i regel att DO har tagit emot en anmälan från en person som upplever sig vara diskriminerad.

Panikdraget: Därför är hyllorna tomma på Coop i Danmark

Ica