Manne Gerell, forskare i kriminologi vid Malmö universitet. Arkivbild.
Manne Gerell, forskare i kriminologi vid Malmö universitet. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Så kan våldsspiralen stoppas – experten: ”Lägg fokus på…”

Inga verktyg för att stoppa gängrekryteringen i Sverige verkar fungera. Våldsspiralen där allt fler oskyldiga drabbas är svår att stoppa, säger Manne Gerell, forskare i kriminologi.
– Det är en väldigt läskig utveckling.


Fakta: Ihjälskjutna av misstag

Sedan oktober 2018 har många utomstående skjutits ihjäl vid gängkonflikter. När TT i maj gjorde en sammanställning handlade det då om minst 12 personer.

Under de senaste dagarna har ytterligare två personer skjutits ihjäl i Uppsala, varav den ena ena misstänks ha varit mamma till en gängkriminell, den andra tros ha blivit skjuten av misstag.

Tidigare uppmärksammade fall där oskyldiga skjutits ihjäl är tolvåriga Adriana som sköts till döds år 2020 i Botkyrka, Stockholms län. Hon träffas av en förlupen kula när en grupp unga män öppnar eld med automatvapen mot personer ur ett rivaliserande gäng.

Ett annat uppmärksammat fall skedde 2019 då den 31-åriga läkaren Karolin Hakim sköts ihjäl på öppen gata i Malmöstadsdelen Ribersborg. I famnen håller hon sitt nyfödda barn. På platsen finns även barnets pappa, som misstänks vara den verkliga måltavlan.

Inom loppet av en vecka har ett antal skjutningar skett i landet. I flera fall tycks gärningsmännen varit ute efter anhöriga till medlemmar i kriminella nätverk. I torsdags mördades en kvinna, som enligt medieuppgifter är mamma till en ledande person inom ett av nätverken.

— Det verkar bli vanligare. Det är ny förändring i den kriminella världen, säger Manne Gerell, forskare i kriminologi vid Malmö universitet.

Han ser det som en eskalerade utveckling som startade med mordet på Karolin Hakim på öppen gata i Malmö för fyra år sedan, då de gängkriminella inte kom åt hennes man.

Manne Gerell tycker utvecklingen är väldigt läskig. Samtidigt tänker han att det kanske kan leda till fler avhopp, eftersom det blir jobbigare att vara gängkriminell.

Åtala i Turkiet

Flera av veckans senaste skjutningar misstänks ha kopplingar till gängledaren "Kurdiska räven".

Att han befinner sig Turkiet och därifrån tycks finansiera och delegera brotten gör det svårt att stoppa våldsspiralen, anser Manne Gerell.

— Det verkar som att polisen har bra bevis. De skulle kunna lagföra honom, men det blir väldigt svårt att stoppa våldsspiralerna när pengapåsen är där, och Turkiet vägrar lämna ut honom, säger han.

Ett alternativ skulle kunna vara att den "Kurdiska räven" åtalas i Turkiet i stället, eftersom de brott han har begått även är brott där. Det har skett tidigare för en annan ledare för ett kriminellt nätverk som också var turkisk medborgare. Men han friades visserligen i landet.

Stopp på våldsspiralen

I övrigt tycker Manne Gerell att polisen verkar ha blivit bättre på att utreda skjutningarna.

— Jag upplever att de har blivit ner framgångsrika än tidigare. De har gjort fler gripande, fler har åtalats och det finns flera fällande domar från skjutningar som skedde förra året, säger han.

Att polisen är bra på att utreda är ett av två ben för att bryta våldsspiralen. Det andra benet handlar om att bryta nyrekryteringarna till gängen, anser Manne Gerell. Det ger han sämre betyg.

— Det mesta av den politiska viljan ligger på att längre fängelsestraff och fler verktyg till polisen, men inte lika mycket pengar läggs på att stoppa nyrekryteringen.

Hindra nyrekryteringen

Skolan har pekats ut som en viktig skyddsfaktor, men också att stötta barn och familjer i riskzonen redan i mödravården och förskolan, uppger Gerell.

— Lägg fokus på de som är fem, så att de inte skjuter när de är 15.

Det finns också exempelvis KBT-behandlingar som har visat sig effektiva och i USA har sommarjobb till unga i utsatta områden lett till kraftigt minskad brottslighet, enligt honom.

— Vi behöver bättre verktyg för de barn och unga som kommer på sned. Inget verkar fungera särskilt bra nu i Sverige. Vissa saker verkar till och med ha negativa effekter. När det gäller till exempel HVB-hem har vi flera exempel där barnen blir mer kriminella för att de umgås med mer kriminella kamrater, säger Manne Gerell, och tillägger:

— Men det finns en statlig utredning som tittar på detta just nu.

TT
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!