Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) på torsdagen.
Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) på torsdagen. - Foto: Jessica Gow/TT

Regeringen vill utvisa fler som begår brott

Fler kriminella som begår brott ska utvisas, vill regeringen och Sverigedemokraterna. Ett problem är dock att få de som dömts till utvisning att faktiskt också lämna landet.


Fakta: Utredningen

Utredare blir chefsåklagare Ola Sjöstrand.

Han ska se över hela regelverket om utvisning på grund av brott och föreslå skärpningar. Därtill ska en kartläggning göras av vilket genomslag skärpningarna från 2022 fått.

Slutsatserna ska redovisas den 15 maj nästa år.

Regeringen tillsätter en utredning för att skärpa reglerna för utvisning på grund av brott. Målet är att betydligt fler ska utvisas än i dag.

— Vi tycker inte att det är tillräckligt många som utvisas med tanke på de brott som begås, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M).

En punkt är att fler brott ska bli utvisningsgrundande. I dag krävs som huvudregel ett straffvärde på minst sex månader eller återfall i brott.

Vilka brott det kan handla om som mer ska bli grund för utvisning specificeras inte.

— Vi har inte exkluderat något i direktiven. Men det är klart att det alltid ska ske en proportionalitetsbedömning, och det innebär att jag skulle kunna tänka mig att det finns brott av väldigt ringa art som inte skulle kunna leda till utvisning, säger Malmer Stenergard.

"Anmärkningsvärt lågt"

Tidöpartierna vill inte heller att det ska tas mer hänsyn till brottslingens anknytning till Sverige än vad som krävs enligt internationella åtaganden.

Man vill också ta bort de särskilda krav för utvisning som gäller för personer som kom till Sverige innan de fyllt 15 år.

Därtill vill partierna att åklagare ska vara skyldiga att yrka på utvisning när utlänningar är åtalade, och att straffet för den som bryter mot ett återreseförbud skärps.

Enligt migrationsministern är det bara 4,4 procent av alla utländska medborgare som dömts för brott som också dömts till utvisning.

— Det tycker vi låter anmärkningsvärt lågt.

Hur många fler som skulle kunna utvisas om reglerna skärps kan ministern inte svara på. Det beror helt på hur regelverket utformas, säger hon.

— Förändringarna 2022 trodde man skulle kunna leda till 30 procent fler utvisades. Men det var ju då från nivån 4,4 procent, så det är fortfarande bara några enstaka procent vi talar om. Det tycker vi är alldeles för lite, så nu hoppas vi att betydligt fler ska omfattas.

Lämna landet

Det är samtidigt svårt för polisen att skicka ut brottsdömda ur landet. Förra året verkställdes 50 färre personer. Många länder vägrar ta emot sina egna medborgare, eller så kan det pågå en väpnad konflikt.

Vad är det som säger att skärpningarna leder till att fler faktiskt kan utvisas?

— Regelverket i sig tar inte bort eventuella verkställighetshinder. Däremot jobbar regeringen mycket intensivt för att säkerställa att utvisningar kan verkställas i betydligt fler fall än i dag, säger Malmer Stenergard.

Hon nämner bland annat ett intensifierat diplomatiskt arbete gentemot ursprungsländerna.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!