Aksjuka
Åksjuka kan lätt förstöra bilsemestern - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bilsemester i sommar? Så hanterar du åksjuka

Att åka på bilsemester kan vara en härlig sommaraktivitet, men kan lätt förstöras om åksjukan tränger sig på. Här kommer några tips för hur man hanterar åksjuka.


Åksjuka uppstår när det vi ser med våra ögon och det som vårt balanssinne rapporterar till hjärnan inte stämmer överens.

Denna typ av sensation kan exempelvis lätt uppkomma om man sitter och tittar på telefonen medan man åker bil på en guppig, kurvig väg.

Den tyska bilägarorganisationen ADAC har tagit fram en lista med tips för hur man hanterar åksjuka.

Läs även: Bilen som kan vara värd 4,1 miljarder kronor

Det gör du åt åksjuka i bilen

Det första man ska tänka på när man blir åksjuk i bilen är att hålla huvudet så stilla som möjligt, och försöka fokusera på en punkt vid horisonten.

Att kontrollera sin andning är också ett sätt hantera åksjukan, genom att andas in djupt, långsamt och regelbundet. Att försöka distrahera sig från illamåendet, exempelvis med musik, samt ta täta pauser i friska luften nämns också som potentiella åtgärder.

Är du en illamående rökare eller snusare kan det vara läge att avstå från nikotinet under resan, då akut nikotinabstinens motverkar åksjuka.

Drycker som innehåller alkohol eller koffein bör undvikas. Det bör även starka lukter.

Läs även: Svenska vd:n räknade fel: Mercedes vaskar framtida elbilar

Så förhindrar du illamående

Enligt ADAC finns det ett antal åtgärder som man kan ta vid för att undvika åksjuka.

Ett av dessa är att om möjligt skjuta upp resan till natten, så att den som lätt blir åksjuk kan sova. Balanssinnet aktiveras inte när vi sover, vilket betyder att åksjukan inte kan uppkomma.

Det är också bra att vara medveten om sin kost, och inte starta resan med för lite eller för mycket mat i magen. Det rekommenderas också att prioritera lätt mat, exempelvi frukt, framför fet och salt mat. C-vitamintabletter har enligt en studie också visat sig vara effektiva mot åksjuka.

Livsmedel med hög histaminhalt, exempelvis många färdiga produkter, tonfisk, salami, mogen ost, surkål och rödvin, främjar illamående.

Läs även: Bästa bilmärket i Sverige 2024 – bilägarna säger sitt

Medicin mot åksjuka

ADAC lyfter också att det går att förebygga åksjuka på medicinsk väg, och noterar att åksjuketabletter normalt sett ska tas mellan 30 minuter och en timme innan resans början.

Tabletterna ger dock biverkningar som trötthet och till och med synproblem, vilket gör att man själv inte bör sätta sig bakom ratten. Att sätta ett åksjukeplåster bakom örat fyra till åtta timmar innan resans början kan också vara en lösning.

Vid graviditet eller amning ska man dock se upp med att medicinera mot åksjuka utan att konsultera en läkare. En alternativ metod som inte medför samma biverkningar är att äta ingefärsrot.

ADAC noterar att även om informationen är noggrant verifierad ersätter den inte råd från en läkare.

Läs även: Vi testar nya elektriska Mini Cooper: Inte en elbil för alla

Bil