Klistermarke elbilen
134 stycken Fiat Topolino har beslagtagits på grund av ett klistermärke - Foto: Fiat

134 elbilar beslagtagna – på grund av detta klistermärke

Bilkoncernen Stellantis har än en gång hamnat i blåsväder i Italien, efter att polisen har beslagtagit 134 elbilar försedda med ett klistermärke av den italienska flaggan.


Italiensk flärd och design säljer, och att anspela på arvet från sitt hemland är därför lukrativt för italienska biltillverkare.

När de av kostnadsskäl vill tillverka sina bilar utanför Italien kan de dock stöta på patrull, då en italiensk lag gör det förbjudet att antyda att en produkt är italiensk när den egentligen inte är det.

Nu har 134 elbilar från Fiat beslagtagits av italiensk polis på grund av ett klistermärke.

Läs även: venska vd:n räknade fel: Mercedes vaskar framtida elbilar

134 elbilar beslagtagna

Det handlar om 134 exemplar av den eldrivna mopedbilen Fiat Topolino, som är en systermodell med Citroën Ami och Opel Rocks-e.

Fiat Topolino tillverkas på Kenitra-fabriken i Marocko men bär ett litet klistermärke av en italiensk flagga på dörren. Detta bryter mot lagen, och när bilarna kom till hamnen i Livorno blev de beslagtagna av polisen.

Det enda sättet för Fiat att sälja bilarna kommer att vara att helt enkelt ta bort dekalerna från bilarna. Fiat hävdar att man har försett bilarna med italienska flaggor då Topolino är utvecklad i märkets hemstad Turin.

Förutom att bilarna inte får säljas med klistermärket på dörren kan regelbrottet även medföra en administrativ avgift på mellan 10 000 och 250 000 euro.

Läs även: Bilen som kan vara värd 4,1 miljarder kronor

Inte första gången för Stellantis

Det är inte första gången i närtid som ett italienskt märke ur Stellantis-koncernen hamnar i blåsväder för att en bilmodell anspelar för mycket på märkets hemland.

Tidigare i år lanserade Alfa Romeo sin eldrivna minsting Milano, som man snabbt tvingades döpa om till Junior efter att den italienska industriministern höjt ett varningens finger.

Anledningen var att Alfa Romeo Milano, eller Junior, kommer att tillverkas i Stellantis fabrik i Polen.

Att Stellantis-märkena i allt större utsträckning väljer att lägga tillverkningen utanför Italien beror på att det helt enkelt är betydligt billigare att bygga bilarna i andra länder.

Läs även: Nya elbilen är olaglig – nu backar tillverkaren

Läs även: Polestar varnas: Riskerar samma öde som Fisker

Bil