Ali Abbasi, till höger, har retat upp Donald Trump med sin film om politikern på filmfestivalen i Cannes.
Ali Abbasi, till höger, har retat upp Donald Trump med sin film om politikern på filmfestivalen i Cannes. - Foto: Andreea Alexandru/Invision/AP/TT

Trump hotar stämma svenske regissören: "Skräp"

Ali Abbasis film om Donald Trump hyllas i Cannes. Men presidentaspiranten är inte nöjd och hotar att stämma den svenskiranske regissören. "Det är skräp", säger Trumps talesperson till nyhetsbyrån AFP.


"The apprentice" handlar om Donald Trumps framfart i New York på 1970- och 80-talen. Filmen beskrivs av nyhetsbyrån AFP som en historia om våldtäkt, impotens, flintskallighet och svek och fick en nästan tio minuter lång stående ovation efter premiären på filmfestivalen i Cannes på måndagskvällen.

Filmen är gjord av den svenskiranske regissören Ali Abbasi och har Marvelstjärnan Sebastian Stan i huvudrollen som en ung Donald Trump. Hans mentor Roy Cohn gestaltas av Jeremy Strong, känd från tv-serien "Succession".

I "The apprentice" målas Trump ut som en till början sympatisk och naiv klassresenär som gör affärer med mörka krafter för att klättra på samhällsstegen, vilket gör honom allt mer ondskefull. I en scen våldtar Trump sin första fru Ivana.

Filmen har gjort Donald Trump ursinnig, uppger nyhetsbyrån AFP.

Enligt hans presidentvalskampanjs talesperson Steven Cheung tänker Trump stämma den svenske filmaren "för att bemöta de medvetet falska påståendena från de här personerna som låtsas vara filmskapare".

"Det här skräpet är rena påhittet och underblåser lögner som för länge sedan har blivit avfärdade", säger Cheung i ett uttalande till AFP.

Ali Abbasi möter pressen i Cannes under tisdagen. I en intervju med tidskriften Vanity Fair säger han att målet med filmen var att göra en "punkversion av en historisk film och inte vara så detaljerad när det kommer till vad som är rätt eller fel".

Ali Abbasi är en av svensk films stora internationella stjärnor. Hans thriller "Holy spider" fick pris på Cannesfestivalen för två år sedan och dramat "Gräns" belönades med hela sex Guldbaggar 2019.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!