Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet, träffade arbetsgivarna och medlarna på torsdagen. Arkivbild.
Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet, träffade arbetsgivarna och medlarna på torsdagen. Arkivbild. - Foto: Caisa Rasmussen/TT

Effekter av vårdkonflikten –semestern i fara

Det har varit dödläge i vårdkonflikten samtidigt som övertidsblockaden rullar på. Men nu träffas Vårdförbundet, SKR och medlarna igen. Samtidigt rycker en besvärlig säsong för sommarbemanningen närmare. Det kan i vissa fall bli indragna semestrar, enligt SKR.


Vårdfackets övertidsblockad har pågått sedan 25 april, riktad mot samtliga regioner. På måndag 20 maj utvidgas den ytterligare till ett antal större kommuner, bland annat de tre storstäderna Stockholm, Malmö och Göteborg.

Under tiden har det förts sporadiska samtal mellan parterna, Vårdförbundet, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona. Men några regelrätta förhandlingar har det inte handlat om.

Efterfrågar mandat

Men på torsdagen träffades fack och arbetsgivare ihop med medlarna igen. Fackets krav handlar bland annat om schemafrågor och kortare arbetstid

— Det är arbetstiden som är vår viktigaste fråga. Och där behöver ju sjukhusdirektörer och regiondirektörer ge SKR ett förhandlingsmandat. Det är det vi hör att de inte får, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

Men det blir för dyrt, enligt arbetsgivarna.

— Förhoppningen är att vi kan gå in i mer regelrätta förhandlingar igen, sade SKR:s förhandlingschef Jeanette Hedberg inför mötet.

Schemaförändringar

Huruvida det blir det, är oklart, något särskilt nytt kom inte ut av torsdagens möte, men parterna ska träffas igen på måndag, den 20 maj, enligt Sineva Ribeiro.

Samtidigt tickar klockan. Förutom övertidsblockad har vårdfacket även lagt en nyanställningsblockad som påverkar arbetsgivarnas möjligheter att sent i planeringen inför sommaren plocka in semestervikarier.

— Arbetsgivarna kan behöva göra schemaförändringar, planera om semestrar och i vissa fall dra in semestrar, säger Jeanette Hedberg, men lägger till att det sistnämnda förhoppningsvis blir i mindre skala.

Riskerar bli ännu värre

De hoten köper inte Vårdförbundet.

— Jag har varit ordförande i över 13 år. Och det har aldrig hänt att sommaren har varit löst. Så det är inget nytt. Vi har fått bryta våra semestrar, säger Sineva Ribeiro.

Att regionerna dessutom har sagt upp hyravtalen för att få ner kostnaderna för dyrare inhyrda sjuksköterskor, kommer att göra sommarbemanningen än svårare, enligt Vårdförbundet.

TT
/
/
/