Italiens premiärminister Giorgia Meloni hoppas på större inflytande i EU efter EU-valet – men får motstånd från mitten och vänster. Arkivfoto.
Italiens premiärminister Giorgia Meloni hoppas på större inflytande i EU efter EU-valet – men får motstånd från mitten och vänster. Arkivfoto. - Foto: Roberto Monaldo/AP/TT

Krav i EU: Ingen koalition med Meloni

Samarbeta inte med SD:s europeiska partifamilj ECR. Budet kommer från såväl den liberala som den socialdemokratiska partigruppen i EU inför kommande EU-val.


EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har inte uteslutit ett samarbete med ECR, men hänvisade vid en debatt i måndags till att det beror på vilka partier som ingår i gruppen efter valet. Just nu domineras ECR av italienska premiärministern Giorgia Melonis parti Italiens bröder och polska förra regeringspartiet Lag och rättvisa.

Det räcker för ett nej från Valérie Hayer, en av tre toppkandidater från den liberala EU-gruppen RE.

— En koalitionsuppgörelse med ECR, som inkluderar Italiens bröder och (franske ytterhögerpolitikern) Éric Zemmours Återerövring . . . är helt utesluten, säger Hayer i en intervju gjord för det europeiska nyhetsbyråsamarbetet ENR, där även TT ingår.

EU:s samlade socialdemokrater väntas komma med en liknande deklaration vid ett möte i Berlin under lördagen.

TT
/
/
EU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!