Många människorättsorganisationer hade velat se Irans president Ebrahim Raisi, som omkom i en helikopterolycka på söndagen, åtalad. Arkivbild.
Många människorättsorganisationer hade velat se Irans president Ebrahim Raisi, som omkom i en helikopterolycka på söndagen, åtalad. Arkivbild. - Foto: Vahid Salemi/AP/TT

Kritiker beklagar att Raisi inte kan åtalas

Människorättsorganisationer och utvandrade oppositionella beklagar att den iranske presidenten Ebrahim Raisis död innebär att han aldrig kommer att ställas inför rätta.


Den förolyckade iranske presidenten Ebrahim Raisi har under tiotals år på höga positioner i Iran begått flera brott, bland annat i samband med massavrättningar av fångar och kränkningar av mänskliga rättigheter, enligt människorättsorganisationer och exiliranier.

"Ebrahim Raisi var en symbol för rättslig straffrihet för brottslingar och den förankrade bristen på ansvarighet inom den islamiska republikens system", säger Mahmood Amiry-Moghaddam, chef för den Norgebaserade rättighetsorganisationen Iran Human Rights (IHR), i ett uttalande.

Enligt honom borde Raisi ha åtalats för brott mot mänskligheten och ställts till svars "för de otaliga illdåd han begått under dessa fyra decennier".

Fördömer kondoleanser

Amnesty International är en av flera människorättsgrupper som har anklagat Raisi för att ha varit del av en "dödskommitté" som godkände avrättningar av tusentals politiska fångar år 1988.

Shadi Sadr, en av grundarna för organisationen Justice for Iran (JFI), fördömer de kondoleanser som har kommit från väst, bland annat från EU:s rådsordförande Charles Michel, efter helikopterkraschen där Raisi och utrikesminister Hossein Amir-Abdollahian omkom.

— Sådana handlingar uppfattas som ett svek av de otaliga offren för människorättsövergrepp, vilket fördjupar besvikelsen i den iranska befolkningen mot det internationella samfundet, säger hon.

"Förolämpning"

— Sympati med honom är en förolämpning mot hans offer, säger Reza Pahlavi, son till den störtade shahen Mohammed Reza Pahlavi och en av de ledande personerna inom den iranska diasporan.

Hadi Ghaemi, ordförande för den New York-baserade organisationen Center for Human Rights i Iran, säger att Raisi var en viktig del i ett system som fängslar, torterar och dödar människor för att de kritiserar statens politik.

— Det som är avgörande nu är att det internationella samfundet inte får tillåta den islamiska republiken att utnyttja detta ögonblick för att ytterligare förtrycka och brutalisera det iranska folket, säger han.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!