Andreas Almgren.
Andreas Almgren. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Pressad av fansen – pausar träningsdagbok

Andreas Almgren brukar dela med sig av varje löpsteg. Inte längre. Fansens nyfikenhet blev till slut för mycket. Jag kände att "om det ska vara så här hela tiden så orkar jag inte det just nu", säger löparstjärnan inför onsdagens 5 000-meterslopp i Stockholm.


Fakta: Spåret 5 000 meter

Fler än 200 löpare är anmälda till Spåret 5 000 meter, som anordnas på Stockholms stadion nu på onsdag.

Det är den tredje upplagan av evenemanget, som arrangeras av Spårvägens friidrottsklubb.

Totalt sju heat, med första start 17.45, ska avverkas under kvällen. Det avslutas med A-finalen klockan 21. Där utmanas svenske rekordhållaren Andreas Almgren av såväl amerikanen Paul Chelimo, med två OS-medaljer och en VM-medalj på distansen, som Isaac Kimeli, Belgien, och de norska bröderna Henrik och Filip Ingebrigtsen.

Det heter Strava och är ett slags digital träningsdagbok där vem som helst kan ladda upp sina pass för allmän beskådan. Fram till för en månad sedan delade Andreas Almgren med sig av all den träning som det senaste året lett fram till det ena succéloppet efter det andra.

Men den 23 april meddelade han sina följare att det var dags att ta en paus från plattformen.

"Jag uppskattar allt ert stöd men det skapar en stress som jag inte behöver just nu", skrev Almgren.

Inför onsdagens 5 000-meterslopp på Stockholms stadion, där 28-åringen vill under OS-kvalgränsen på 13.05, förklarar han varför han tillfälligt känt sig tvingad att hoppa av Strava-tåget.

— För att få bort ett onödigt stressmoment. För om jag inte lägger upp kontinuerligt så börjar folk fråga mig om det är något problem, säger Almgren, som redan är OS-klar på dubbla distansen.

Andreas Almgren under Finnkampen 2021. Arkivbild.

Tillämpad ickelinjär optimering

I samband med några dagars träningsuppehåll hörde många av sig och undrade om allt stod rätt till. Omtanken blev ett större problem än den lilla skadekänningen.

— Jag vet att folk inte menar något illa, men ibland måste man ta lite tråkiga beslut, som att stå över träningen i några dagar. Då är det jobbigt om man varje gång måste förklara att "nej, jag är inte skadad".

I övrigt är han precis där han vill vara med träningen, som han kombinerar med tentaplugg – just nu kursen "Tillämpad ickelinjär optimering" – på Kungliga tekniska högskolan.

Förra veckans 1 500-meterslopp i Diamond League-tävlingen i Doha gick några sekunder långsammare än hans svenska rekordtid, men var trots det ett fint formbesked med tanke på hur tidigt på säsongen det är.

Jagar drömgräns

Ändå är han inte säker på vad man ska förvänta sig av onsdagens lopp.

Målet är att klara OS-kvalgränsen.

Drömmen: att som förste svensk ta sig under 13 minuter.

— Jag är lite osäker på var jag står. Men jag är bättre grundtränad nu än jag någonsin har varit vid den här tidpunkten. Så med det sagt känner jag att jag borde ha en möjlighet att klara, eller i alla fall närma mig, OS-kvalgränsen, säger Almgren, som har det svenska rekordet på 13.01,70.

— Och jag tycker att 13 minuter borde ryka i sommar i alla fall, om jag får ett bra lopp och håller mig skadefri. Men man kanske inte ska räkna med det helt nu på onsdag.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!