Daniel Ståhl inledde säsongen starkt. Arkivbild.
Daniel Ståhl inledde säsongen starkt. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Ståhl visar god form – Henriksson nära rekord

Tävlingssäsongen är igång – och diskusstjärnan Daniel Ståhl visar god form direkt. På Teneriffa kastade han 68,99. "Bra resultat, trots att tekniken inte var 100-procentig", säger tränaren Staffan Jönsson. Samtidigt i Grekland fick Julia Henriksson till en fullträff på 100 meter och satte personligt rekord även på 200.


Ståhl, en av de svenska guldfavoriterna när det drar ihop sig till de olympiska sommarspelen i Paris, valde en mindre tävling på Kanarieöarna som uppladdning inför söndagens Diamond League-gala i Marrakech, Marocko.

Utdelningen blev god.

I den tredje omgången fick han i väg diskusen 68,95 meter och följde sedan upp med ett fyra centimeter längre kast.

Bättre snitt

Det räckte till seger.

"Snittet (67,16) är bättre än vad vi öppnade med förra året", säger tränaren Staffan Jönsson till Svenska friidrottsförbundets webbplats.

Julia Henriksson var tre hundradelar från det svenska rekordet på 100 meter. Arkivbild.

Sprintern Julia Henriksson putsade samma kväll sitt personliga rekord på 200 meter när hon sprang på 23,12 i Vári, Grekland.

Roligare skulle det bli.

18 hundradelar snabbare

En halvtimme senare var hon tre hundradelar från det svenska rekordet på halva distansen. Hon klockades för 11,19 – en sänkning av det personliga rekordet med 18 hundradelar.

"Jag sprang ju 200 meter strax innan och det var så mycket mjölksyra i benen. Mitt pers på 100 är från 2021 så jag har verkligen tänkt att jag ska slå det i år. Och inför tävlingen hade jag hoppats på under 11,30, men inte under 11,20. Det var en liten chock och inget jag hade kunnat drömma om i första tävlingen", säger hon i ett pressmeddelande.

Bara rekordinnehavaren Linda Haglund är vassare med sina 11,16 från 1980.

Till helgen väntar Nordiska mästerskapen i Malmö.

"Jag ska springa 100 och 200 där också. Kanske ska jag se till att köra mig riktigt trött före 100-metersloppet, det verkar ju vara ett bra upplägg för mig", säger Henriksson.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!