Poliser med hundar och kravallutrustning under skandalderbyt mellan Djurgården och AIK på Tele2 arena i maj i fjol. Arkivbild.
Poliser med hundar och kravallutrustning under skandalderbyt mellan Djurgården och AIK på Tele2 arena i maj i fjol. Arkivbild. - Foto: Jonas Ekströmer/TT

Två får fängelse för våldsamt upplopp i derbyt

Tolv av de 16 åtalade AIK-supportrarna döms för skandalscenerna i Stockholmsderbyt mot Djurgården förra våren. Ingen döms för anstiftan till våldsamt upplopp utan enbart för medhjälp till brottet.


Fakta: Delar av instruktionen

Så här stod det (i ett urval) i instruktionen till AIK-supportrar som skickades ut till 37 personer i en gruppchatt på meddelandeappen Telegram:

"Morgon dagen kommer sluta på två sätt, paradis eller helvete. Efter snacket på karlberg så har spelarna fått klara instruktioner om vad som gäller, VINN. Inte kryss, inte förlust, VINN."

"Gör dif 1–0 kommer en banger att smällas av i varningssyfte."

"Skulle dif göra 2–0 kommer vi bryta matchen. Detta kommer ske i form av att vi skickar in allt vi har på plan och skapar allmänt kaos."

"Om det blir kryss kommer vi kasta in att vi har på plan på slutsignal."

Källa: Förundersökningen

Åklagaren yrkade på fängelse i ett år och tre månader för fem män som ansågs vara anstiftare till det våldsamma upploppet på AIK-sektionen i slutskedet av det allsvenska fotbollsderbyt borta mot Djurgården på Tele2 arena den 28 maj i fjol.

Enligt åklagaren ska de fem männen i meddelandeappen Telegram ha tagit fram instruktioner om hur AIK-supportrar ska agera vid olika matchscenarion.

"Avbryta skiten"

"Kaos är de enda alternativet", skriver en av de misstänka anstiftarna.

"Beroende på hur illa resultatet är så är det ju bara att avbryta skiten", skriver en annan.

Södertörns tingsrätt anser visserligen att det är bevisat att fyra av de fem huvudmännen har varit delaktiga i mindre chattgrupper där planering har skett, men det är inte bevisat att det är någon av de fem som har skickat ut instruktionen till en större chattgrupp med totalt 37 medlemmar.

— Vi tycker att det är viktigt att tingsrätten delar vår bedömning att chattarna har en tydlig koppling till händelseutvecklingen på läktarna. Men vi tycker väl att man måste se chattarna och agerandet på läktarna gemensamt i större utsträckning än vad tingsrätten har gjort, säger åklagaren Simon Pittuco.

Det är en okänd person som skickat ut instruktionen och det är inte bevisat vilka som tagit del av meddelandet eller att de personerna sedan deltagit i de våldsamma upploppen, skriver tingsrätten i sin dom.

— I ärendet har vi inte tagit med personer vi inte har kunnat identifiera på läktarna, säger åklagaren.

De fyra männen döms därför i stället för medhjälp till våldsamt upplopp till villkorlig dom och samhällstjänst. Den femte mannen frias helt från brott eftersom det inte är styrkt att han deltagit i någon chattgrupp.

— Överlag är det väl bra att de döms för något brott i alla fall, säger Pittuco.

Två får fängelse

Två andra män döms dock till fängelse. En 43-årig man döms till fem månaders fängelse för våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman. Han ska bland annat ha kastat avbrutna stolar mot poliser och ordningsvakter.

En 36-årig man döms för våldsamt upplopp och försök till våld mot tjänsteman med påföljden fyra månaders fängelse.

Fyra personer döms till villkorlig dom och samhällstjänst. Två 18-åringar döms till ungdomstjänst för våldsamt upplopp.

— Vi är nöjda med att majoriteten av de åtalade döms för brott, säger Simon Pittuco, som ännu inte tagit ställning till ett eventuellt överklagande.

Tre män som åtalats för våldsamt upplopp frias.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!