Finlands Rasmus Rissanen och Oliwer Kaski jublar mot Danmark.
Finlands Rasmus Rissanen och Oliwer Kaski jublar mot Danmark. - Foto: Petr David Josek/AP/TT

Finland tar visst grepp om VM-kvart mot Sverige

Finland var länge illa ute mot Danmark, men två snabba mål i den tredje perioden blev avgörande. Nu är det viss fördel "Lejonen" i kampen med Österrike om en VM-kvartsfinal – där Sverige väntar.

Sverige kunde säkra förstaplatsen i grupp B under måndagen, men vilket lag från grupp A som Tre Kronor får möta i VM-kvartsfinalen blir klart först under tisdagen när turneringens gruppspel slutförs.

Det står mellan Finland, tio poäng, och Österrike, sju poäng, i kampen om gruppens fjärdeplats. Österrike – som inte har nått en VM-kvartsfinal på 30 år – möter redan klockan 16.20 strykgänget Storbritannien, som har sex raka förluster och 8–28 i målskillnad.

Klockan 20.20 möts Finland och Schweiz (14 poäng). Om Österrike har tagit en programenlig seger mot britterna måste finländarna ta minst en poäng mot Schweiz, som har Tjeckien (15 poäng) och Kanada (17) framför sig i tabellen.

Om både Finland och Österrike står på tio poäng är alplandet vidare tack vare sin sena 2–1-seger i inbördes möten.

Det dröjde till upptakten av den tredje perioden innan Finland kunde knäcka ett starkt Danmark. Efter 3.26 kunde Hannes Björninen skicka in ledningsmålet efter att turligt fått öppet mål – detta efter att ett misslyckat skott blivit till en passning via sargen bakom mål.

Drygt en och en halv minut senare skickade Rasmus Rissanen in 2–0 och trepoängaren var säkrad. Till slut vann Finland med 3–1.

Sverige avslutar sitt gruppspel mot Slovakien, men matchen är betydelselös.