Rohingiska flyktingar på den kapsejsade båten utanför Aceh i Indonesien. Av de runt 140 flyktingarna räddades 75.
Rohingiska flyktingar på den kapsejsade båten utanför Aceh i Indonesien. Av de runt 140 flyktingarna räddades 75. - Foto: Reza Saifullah/AP/TT

Vittnesmål från skräckbåt: Behandlades som djur

Sexuella övergrepp, våld från besättningen och en båt som sänktes med avsikt. Så lyder vittnesmålen från en grupp rohingyer som i mars räddades utanför Indonesiens kust. De torterade oss. De behandlade oss som djur, säger en tolvårig flicka.


Fram till nu har ytterst lite varit känt om vad som hände med en fiskebåt vars kapsejsning tidigare i år krävde minst 67 liv, däribland minst 28 barn. Nyhetsbyrån AP har träffat åtta av de 75 överlevande rohingyer som befann sig på skräckbåten.

En tolvårig flicka berättar för AP hur hon tvingades till kaptenens sovrum och hur han och andra besättningsmedlemmar slog henne och utsatte henne för sexuellt våld. Dagen efter ville besättningen ha mer. Kvinnorna vägrade.

Hotade sänka båten

Enligt flyktingarna hotade besättningen, som var påverkade av både alkohol och marijuana, att sänka båten om inte kvinnorna löd. Ett vittne berättar att han såg hur kaptenen började trycka mot rodret med sitt ben. Båten började luta våldsamt och passagerare ramlade. Sedan slog en våg emot båten, och många hamnade i vattnet när den välte.

Den tolvåriga flickan, tillsammans med flera andra, tog sig upp på båtens skrov i väntan på räddning, samtidigt som ett vittne såg hur kaptenen och tre besättningsmedlemmar simmade i väg.

Räddningstjänst bär kroppen av en rohingisk flykting som dog när en båt kapsejsade utanför Indonesiens kust.

Sista vilan

Tidigt på morgonen dagen efter kom en liten fiskebåt. Den tog med sig sex personer in till land medan de övriga blev kvar på den kapsejsade båten ännu en natt. Tack vare regnet kunde de få i sig vätska, men trots det överlevde inte alla. En nioårig flicka fördes till sin sista vila i vattnet till ljudet av böner från människorna på skrovet innan räddningsfartyget till slut anlände.

Många av de 140 flyktingar som befann sig på båten hade flytt Myanmar när militären inledde en omfattande offensiv i delstaten Rakhine under åren 2016-2017. Hundratusentals ur minoritetsgruppen rohingya tog då sin tillflykt över gränsen till Bangladesh där de hamnade i läger. Hoppet med resan var för många att ta sig till frihet efter år av förtryck.

En tolvårig flicka står i sitt tält i det tillfälliga läger som upprättats i Meulaboh i Indonesien. Flickan som räddades från en kapsejsad båt vittnar om sexuella övergrepp från besättningen.

"Torterade oss"

I början av april greps fyra personer, varav tre ur besättningen, anklagade för människosmuggling. Kaptenen uppges ha flytt till Malaysia, enligt västra Acehs polischef. Besättningsmedlemmarna anklagas inte för mord eftersom polisen tror att det rör sig om en olycka och inte en avsiktlig sänkning. Något de överlevande bestrider.

— De torterade oss. De behandlade oss som djur. Vi vill att regeringen behandlar dem som djur, säger den tolvåriga flickan till AP.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!