Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
ANNONS: Innehåll i samarbete med

Snart är det dags för galan Årets Nätängel! Vem tycker du ska vinna?

- 09/10/2019, 09:00 -
Årets Nätängel 2019 – in och nominera din kandidat nu!

Förra årets vinnare i samtliga kategorier på scenen. I mitten ser vi Lovette Jallow som tog emot pris i huvudkategorin Årets Nätängel.

Det stora priset Årets Nätängel firar 5-årsjubileum. Du kan vara med och nominera den kandidat du tycker ska vinna prispengarna på 50 000 kronor. In och nominera här!

Årets Nätängel är en motreaktion till det hat som florerar på nätet i olika former och syftar till att skifta fokus från det negativa och i stället lyfta det positiva. Alltså folk som står upp mot näthatet och sprider #mernätkärlek.

Nominera din kandidat här

Från och med nu och fram till den 22 oktober kan du nominera den kandidat du tycker förtjänar att uppmärksammas på galan. Det kan vara en person eller en organisation som sprider kärlek på nätet och som arbetar för att motverka näthat. 

I varje kategori kommer fyra personer att gå vidare till final. Nomineringarna sker i samarbete med Life of Svea. Nominera din ängel nu på nyheter24.se/arets-natangel-2019.

Varje månad har mySafety Försäkringar och Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias stiftelse uppmärksammat individer och organisationer som gör det där lilla extra under året i form av utmärkelsen Månadens Nätängel. De är automatiskt nominerade i huvudkategorin Årets Nätängel. Bland dem som mottagit utmärkelsen Månadens Nätängel under 2019 hittar vi bland annat profilen Bianca Ingrosso, programledaren Frida Boisen, artisten Adrian Macéus och föreningen "Jag är här", skapad av journalisten och författaren Mina Dennert.

I juryn ser vi också några välkända ansikten; Youtube-profilerna Thomas Sekelius och Therese Lindgren, artisten Pa Modou Badjie och chefredaktören Irena Pozar.

– Det ska bli så kul att vara jury i år igen. Årets Nätängel är en så viktig gala för att hylla de som gör internet till en bättre plats och jag är glad att få vara en del av den. Mer nätkärlek åt folket! säger Thomas Sekelius.

Galan Årets Nätängel 2019 

Priset Årets Nätängel 2019 firar 5-årsjubileet med en storslagen gala, där alla vinnare och nominerade hyllas, på Nalen i Stockholm den 18 november. Konferencier för årets gala är Frida Boisen, en av programledarna för Trolljägarna.

Årets Nätängel är ett pris som instiftades av mySafety Försäkringar 2015. Priset uppmärksammar de som arbetar för att motverka och minska näthat. Inför årets gala firar vi att Årets Nätängel har 5-årsjubileum – med ännu mer nätkärlek i form av en helt ny kategori!

– Under Årets Nätängels fem första år har vi sett många fantastiska människor som gör allt i sin makt för att kämpa mot hat och hot på nätet. Det är faktiskt många som också lyssnat och följer deras goda exempel. Ska vi på allvar lyckas vända trenden med en allt hårdare och råare ton på nätet tror jag dock det krävs att vi är fler som jobbar ännu mer målinriktat, säger PA Prabert på mySafety Försäkringar.


Årets kategorier

Nedan presenteras årets kategorier, som passande nog är fem stycken, vilket poängterar milstolpen av prisets 5-årsjubileum. Nytt för i år är priskategorin Årets Nätängel för jämställdhet, samt Årets Nätängel barn och ungdom som i år delas ut i samarbete med Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias stiftelse.

– Jag hoppas verkligen att årets gala och pris ska hjälpa till att sprida ordet och engagemanget ännu längre, men vi behöver hjälp att hitta de där riktiga vardagshjältarna. Därför hoppas vi på rekordmånga nomineringar i år, avslutar PA Prabert på mySafety Försäkringar.

Årets Nätängel

Huvudkategorin som uppmärksammar en person, en grupp eller en organisation som inte bara diskuterar, utan även gör något exceptionellt i kampen för att motverka och minska näthatet. Årets Nätängel vinner 50 000 kronor.

Prinsparets Stiftelses hederspris till Årets Nätängel barn och ungdom

Barn och ungdomar är inte bara bland de mest utsatta för näthat. De är även bland de mest aktiva i att uppmärksamma och motverka en dålig ton på nätet. Hederspriset uppmärksammar en person eller grupp individer under 18 som står i framkant i kampen mot hatet. Priset delas ut i samarbete med Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias stiftelse.

Årets Nätängel Gaming

Datorspelande och e-sport är vår nya folkrörelse och det är många som ständigt kämpar för att mana till en god, positiv och konstruktiv ton i spelets värld. De här viktiga hjälteinsatserna förtjänar att uppmärksammas lite extra. Priset delas ut i samarbete med Svenska E-sportförbundet.

Årets Nätängel Media

Media står ofta i centrum i diskussionen kring näthat. Såväl genom att ofta vara målet för hatet, som att ha en unik position att bevaka, upplysa och motverka det. Årets Nätängel Media uppmärksammar en journalist, redaktion eller motsvarande, som gör det där lilla extra mot näthatet. Priset delas ut i samarbete med Adviser.

VeckoRevyns specialpris Årets Nätängel för jämställdhet 

Priset går till en person eller organisation som genom sitt arbete bidragit till ett tryggare och mer jämställt internet. Priset Årets Nätängel för jämställdhet delas ut i samarbete med VeckoRevyn. 

Tidigare vinnare av Årets Nätängel

2018: Lovette Jallow, en person som inte backar, tar skit eller accepterar saker som är fel. Hon står alltid fast i sin kamp mot sexism, rasism och orättvisor.

2017: Sara Dahlström, för sin ständiga kamp att alla ska kunna älska sig själva, precis som de är. För att hon kräver av såväl sig själv som av sina följare att hålla en bättre ton än hatarna.

2016: Ulric Jansson, för Facebook-gruppen "Vi som älskar Gustav", där han samlade tusentals människor för att visa stöd och kärlek till mobbade Gustav.

2015: Fanna Ndow Norrby, för arbetet med Instagram-kontot Svart Kvinna, där hon motarbetar vardagsrasismen.

Vill du veta mer om de tidigare vinnarna? Klicka då här!

mySafety Försäkringar har sedan 20 år utmanat försäkringsbranschen med innovativa lösningar för såväl nya som gamla problem och brott. Vi är ledande inom ID-skyddsförsäkring samt andra trygghetstjänster som förenklar i vardagen. Genom partners och våra egna kanaler erbjuder vi försäkringar till privatpersoner och företag i Norden. mySafety finns till för dig alla dagar, dygnet runt.
#mernätkärlek
I samarbete med
Partners