Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
ANNONS: Innehåll i samarbete med

De kan vinna Årets Nätängel 2019

- 31/10/2019, 16:51 -
De fyra finalisterna i huvudkategorin priset Årets Nätängel 2019. Vinnaren prisas på galan den 18 november.

De fyra finalisterna i huvudkategorin priset Årets Nätängel 2019. Vinnaren prisas på galan den 18 november.

I dag tillkännages de fyra finalisterna till det stora och viktiga priset Årets Nätängel 2019. Vi har pratat med de nominerade och ställt dem några frågor – se vilka de är här!

Den 18 november på Nalen i Stockholm hålls galan Årets Nätängel 2019 där vinnarna i fem olika, men lika viktiga, kategorier presenteras och prisas. Kategorierna är Årets Nätängel, Årets Nätängel Media, Årets Nätängel Gaming, Prinsparets Stiftelses hederspris till Årets Nätängel barn och Ungdom och VeckoRevyns specialpris till Årets Nätängel för jämställdhet.  

Årets Nätängel instiftades av mySafety Försäkringar 2015 som en motreaktion mot en allt råare och hårdare ton på nätet. Priset uppmärksammar en person, en grupp eller en organisation som gjort något exceptionellt i kampen för att motverka näthat och i stället sprida #mernätkärlek

Vinnaren i huvudkategorin, priset Årets Nätängel 2019, får ta emot en vinstsumma på 50 000 kronor. De fyra finalisterna är Elza Dunkels, Hampus Nessvold, Milstensskolan i Täby (Pelle Wijkström och Carin Thörnqvist) och Staffan Taylor. Här nedan kan du läsa deras reaktioner och tankar kring nomineringen!

Elza Dunkels

Fotograf: Gitta Wilén

Elza Dunkels har jobbat med frågor som rör näthat och allmänt vett och etikett på nätet längre än de flesta av oss faktiskt varit uppkopplade. En sann pionjär på området som alltid lutar sig mot forskning och fakta i allt som rör nätkultur i stort. Med sitt fokus på ungdomar och nätet har hon en central roll i att forma ett bättre internet för alla.

Grattis! Hur känns det att vara en av de nominerade?

– Det är helt fantastiskt! Jag har inte hunnit smälta det ännu, jag är mest bara glad och förvirrad. Jag? Nominerad till Årets Nätängel? Sen är jag en sån där tönt som inte gillar att tävla, så jag tycker att jag är vinnare redan nu. En nominering, att vara en av fyra finalister, det är ett förstapris om ni frågar mig, säger Elza.

Varför tycker du att det är viktigt att sprida #mernätkärlek?

– Hatet på nätet gör så mycket skada. Det äter sig in i människors mående och i alla de demokratiska rum och processer som vi har kämpat oss till. Kvinnor har fått rösträtt, men nu tystas kvinnor på grund av näthat, som ett exempel. Allt detta hat kan inte uppvägas av nätkärlek men de kärleksfulla uttrycken kan skapa ett klimat där vi kan återta allas lika värde och rättigheter, steg för steg. Sen tycker jag också att det är viktigt att vi pratar mer om all den kärlek och osjälviskhet som flödar på mötesplatser på nätet. Det blir lätt ett alltför stort fokus på näthat och risken är då att nätet i sig får skulden och att den enorma demokratiska potential som nätet ändå innebär förminskas. Nätkärlek, oavsett om vi menar enkla saker som att klicka på hjärtat under ett inlägg eller oerhörda saker som att faktiskt rädda någons liv, eller allt däremellan, är en kraft som vi ska ta vara på, som vi ska skapa system för att utnyttja för att öka alla människors möjligheter att ha ett bra liv, säger Elza.

Hampus Nessvold

Fotograf: Johanna Pettersson

Hampus Nessvold fortsätter sitt mycket viktiga arbete med att ifrågasätta den stereotypa bilden av manlighet. Ett arbete som också gör honom till en frontfigur för en mycket stor del av problemet på nätet i dag. Genom att vara en förebild för vad man kan vara, om man ser utanför den vanliga mansrollen, är han en viktig pusselbit till en bättre ton både på nätet och utanför.

Grattis! Hur känns det att vara en av de nominerade?

– Det känns väldigt ärofyllt att vara en av de nominerade. Jag är lycklig och tacksam för det, mest för att folk har gått in och nominerat mig. Så himla fint och stort, säger Hampus.

Varför tycker du att det är viktigt att sprida #mernätkärlek?

– För att nätet inte ska bli ett stort svart hål av ångest och hat. Vilket jag ibland tycker att det har tendenser att bli. Då är det viktigt att visa all kärlek, alla fina människor och allt bra med. Låta det ta över och dominera istället för det andra, avslutar Hampus.

Milstensskolan i Täby

Fotograf: Emma Thörnqvist

Med projektet ”Nätkärlek” har pedagogerna Carin Thörnqvist och Pelle Wijkström inte bara ökat medvetenheten om näthat bland elever, föräldrar och lärare. De har även visat att man kan nå konkreta resultat och faktiskt göra något åt problemet. Tack vare eldsjälar som Carin och Pelle kommer förhoppningsvis kommande generationer slippa det hat som i dag förpestar nätet.

Grattis! Hur känns det att vara nominerade?

Det är en ära och en bekräftelse på att vårt arbete är betydelsefullt. Nomineringen ger oss extra energi att fortsätta driva och utveckla initiativet Nätkärlek,  säger Pelle och Carin.

Varför tycker ni att det är viktigt att sprida #mernätkärlek?

– Vi vill genom ett förebyggande och systematiskt arbetssätt, ge våra ungdomar verktyg att hantera världen på nätet. För att bli goda nätmedborgare, behöver de kunna möta och bemöta både faror och möjligheter.

Vår uppgift som vuxna är att alltid vara närvarande, visa intresse och lyssna in. På det sättet kan vi förbereda och vägleda barn och ungdomar för att netiketten, vett och etikett på nätet, inte bara ska bli vackra ord, utan att värderingarna ska fastna i hjärta och hjärna.

Staffan Taylor

Fotograf: Ida Friberg

Kärlek, positiv energi, glädje och inspiration. Att drömma stort är något vi alla skulle må bättre av att ha mer av i livet. Det vet Staffan Taylor och han gör allt för att hjälpa andra att faktiskt nå det målet. Under ledorden ”Be Kind” möter han världen och alla han möter däri med öppna armar, oavsett om det är över nätet eller i verkliga livet. 

Grattis! Hur känns det att vara en av de nominerade?

– Holy macaroni som jag brukar säga. Är så himla glad, stolt, och ödmjuk inför detta. Jag fällde en tår när jag fick höra att jag blivit uppmärksammad. Och nu ler jag och känner kraften i att som självutnämnd professionell drömmare fortsätta arbetat i att sprida hoppfullhet, inkludering och snällhet!

Varför tycker du att det är viktigt att sprida #mernätkärlek?

– Mångas drömmar slocknar av hårda ord på skolgården, arbetsplatsen och i synnerhet på nätet. Vi behöver alla vara med och bryta gamla normer och tillsammans vara medskapare till en kultur där det finaste, coolaste och vackraste är att vara snäll. Då skapas miljöer där människor känner sig trygga, och trygga människor möjliggör att vi kan skapa starkare relationer till oss själva och andra. Jag möter ungdomar som kallas för värstingar, och ofta är det de som har haft det värst. Men i en trygg miljö kan vi alla få plats att kasta vårt hjärta före och vandra efter medan resten hejar på, säger Staffan.

Läs mer här om övriga finalister

Årets Nätängel Media som delas ut i samarbete med Adviser – finalisterna i kategorin.

Årets Nätängel Gaming som delas ut i samarbete med E-sportförbundet – finalisterna i kategorin

Årets Nätängel barn och ungdom som delas ut i samarbete med Prinsparets Stiftelse finalisterna i kategorin.

Årets Nätängel för jämställdhet som delas ut i samarbete med VeckoRevyn – vinnaren tillkännages på galan den 18 november. 

mySafety Försäkringar har sedan 20 år utmanat försäkringsbranschen med innovativa lösningar för såväl nya som gamla problem och brott. Vi är ledande inom ID-skyddsförsäkring samt andra trygghetstjänster som förenklar i vardagen. Genom partners och våra egna kanaler erbjuder vi försäkringar till privatpersoner och företag i Norden. mySafety finns till för dig alla dagar, dygnet runt.
#mernätkärlek
I samarbete med
Partners