Tackar och bockar!

Tidigare idag skrev jag ett inlägg om Nellie Berntsson och uttrycken ”knäcker av” och undrade vad tusan det handlade om och eftersom jag har världens bästa läsare så fick jag det förklarat för mig så jag slipper gå runt och tro att flickebarnet knäcken nacken på sina pållar.

Jessica O förklarade det så här fint:
När du rider en häst vill du att den ska ha huvudet i ”lodplan” dvs. lodrätt mot marken, arbeta genom ryggen och sätta sina bakben under sig för att på så sätt bära en större del av sin tyngd på bakbenen. När hästen ”knäcker av” innebär det att den viker in nosen bakom lodplan, nosen blir närmare halsen än vad som är ”korrekt” (obs. en häst kan dock gå bakom lodplan och fortfarande jobba korrekt) och hästen arbetar inte längre genom ryggen och sätter inte sina bakben under sig i den utsträckning som ryttaren eftersträvar.

Med andra ord ska hästen inte se ut som att hen eller hum (!) går och nafsar sig själv på tuttarna!
Klart som korvspad ju..

Men tydligen råder viss förvirring kring om vad det egentligen heter – verkar som att man kan säga på två vis och för att förenkla lite för den som fortfarande är förvirrad så tog jag mig friheten att göra en liten manual. Bra att ha i fickan och så..

hästa

1 kommentar

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Hej!

    Kan du inte skriva ett inlägg och sammanfatta vilka hästar Nellie Berntsson har haft genom åren? Hade varit så kul att läsa 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.