Vad är det för fel på folk?

Kissie:

kissie

Precis på samma sätt som jag inte tycker att man ska fråga folk ”om det inte är dags för en liten bebis snart” så tycker jag att det är oförskämt och respektlöst att fråga någon om de är gravida.
Tänk om Kissie just nu kämpade med ofrivillig barnlöshet. Okej, kanske inte jättetroligt eftersom hon precis berättat om alla sina aborter men ändå..

Jag har själv närstående som kämpar i ÅR för att bli gravida och varje gång någon skämtsamt frågat om ”det inte är dags för en liten snart” så har det varit som en kniv i hjärtat på dem.
Jag vet att de flesta inte menat någonting illa med sin fråga men jag tycker det är lite i stil med att säga ”Jag är inte rasist men…”
”Jag menar inget illa med….är du gravid?”

– Ja, alltså, jag menar inget illa men är du lite dum i huvudet?

30 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Folk som frågar sånt tror dom menar väl men tänker sig inte för överhuvudtaget.
    Alla mina syskon började yngla av sig runt 19-20 års ålder. Jag är 25 men har sedan tonåren fått frågorna ”Inte dax för dig snart?” ”Visst är du sugen på en liten?” ”Någon vill ha en bebis, det ser jag” bara för jag håller, gosar eller leker med mina syskonbarn. Jag ser inte några egna ungar i min värld minst 10 år framåt. Vilket jag påpekar varje gång. I nuläget vill jag bara ha en hundvalp och det har jag velat i hela mitt liv men jag väntar tills mitt liv är mer stabilt. Så om mitt liv inte är redo för en hund så är den fan inte redo för någon bebisjävel.

      Älskar uttrycket bebisjävel.
      Känner exakt som du gör, en hundvalp gärna för mig men ja vill kunna packa min väska resa när ja känner för de utan att skaffa barn/hundvakt. Vill kunna ta en dagsfylla idag om jag känner för de (som den mogna 27 åring jag är)

      Ja vill eller har aldrig velat ha barn tidigare och även om ja inte kan se ett barn inom en snarframtid eller för den delen alls så blir jag på något konstigt sätt ledsen när folk ger en blickar för att man säger man inte är redo

        I mitt yrke är det ännu fler som blir chockade över att jag inte vill ha barn, jag är förskollärare. Jag leker ju ändå med dom hela dagarna så tycker det räcker, men det är alltid folk som tar upp att det blir ännu mysigare med egna.

        Dagsfylla <3 som den mogna 32-åring jag är.
        Tillträde förbjudet för foster i min livmoder!

      Då är vi två. Min storasyster bar 3 barnsmamma vid 25 och jag (23 år) nöjer mig med mina 4 fyrbenta barn 😉

    Det är så jävla konstigt att folk tycker sig ha rätten att bedöma om jag är gravid eller inte. Jag och sambon har varit tillsammans i snart 5 år, typ alla äldre i släkten frågar om det inte är dags att börja skaffa barn nu, medan jag inte är redo öht. Fått frågan om jag är gravid, eller rättare sagt: ”åh nu måste det vara nära för dig, jag såg ut sådär precis före min förlossning!” Jag var på självaste gymmet, fick frågan av en complete stranger… Nä sorry to break it to you, jag är ju bara fet ?

    Håller helt med, tar mycket energi att behöva förklara för folk ”om inte det är dags för en liten bebis snart” som att det det bara, aha nu när du säger det så, jag har ju helt glömt att skaffa bebis, visste det var nånting jag skulle göra! Folk borde fatta, att vissa saker gör ont (kränkt som är det nya inne-ordet för det) och man ska inte behöva förklara sig om saker som är sårbart och känsligt.

    Har en son på 2 och magen är väl inte lika smal som innan men jag försöker att inte bry mig om denna lilla kula som finns där likt Kissies. Men i våras så fick jag 4 grattis och en klapp på magen under två veckor. Snacka om att det knäckte mig totalt, jag började ändra om kosten, panikträna osv. Jättetråkigt då kvinnor (främst) går ut och säger att man får se ut hur som helst men det gäller bara så länge man är smal.

    Jag tycker inte man ska fråga någon någonting alls, man borde lära sig att läsa tankar istället. För vad man än frågar så finns det en risk att någon blir kränkt. Faktiskt så borde människor sluta prata helt och hållet för att undvika att kränka någon i dagens samhälle.

      Antar att du överdrivet något men det finns faktiskt massor man kan prata med folk om utan att de blir kränkta. Man behöver kanske inte prompt ställa ingående frågor om familj, lön, arbete, religion och sjukdomar? Om du känner dig lite orolig för att kränka någon kan du använda de här konversationsämnena, som förslag:
      ”Fint väder vi har idag, visst ska det blir skönt med lite höst?”
      ”Jag ska gå på bio i helgen, har du något bra filmtips?”
      ”Jag såg en så intressant dokumentär om Romarriket på tv i helgen, såg du den?”
      ”Känner du till de här området, finns det några trevliga ställen att besöka”?

      Varsågod, hoppas nästa konversation blir lite mindre ångestfylld för dig.

        Nix, frågan om vädret går inte att formulera på det sättet för då finns risken att personen svarar: ”Inte så värst för min del då jag bara har ett par veckor kvar att leva..” :/

    Men hur hjärntvättade av media, insta & photoshopad overklighet har vi blivit, när MINSTA LILLA tummy roll misstänks vara en graviditet? Eller t o m itsy bitsy teeny weeny hudveck på en väldigt smal människa? Reality check, magen blir inte konvex när man sitter ner. Blir så ledsen över den utvecklingen alltså. : /

      Konkav menar du väl?

    Jag har också polare som blivit klappade på magen av främlingar med en blinkning eller ett grattis. Fy fan, vem tar sig friheten att ta på en främling bara för man tror personen är gravid.. Puckon!

    Elsa Billgren blev tydligen frågad om hon är gravid, samtidigt som hon höll i sin son som är 8 veckor. Hur tänkte man där, liksom?!

    Du som alltid skriver att andra är så lättkränkta, detta tar nog priset

      Hej A!
      Jag känner en som försökte bli gravid under flera år. Hon fick flera missfall dom var på väg att knäcka henne varje gång de skedde. Hon fick ofta frågan från framförallt släktingar om det inte var dags snart. Hon gick sönder lite varje gång det kom på tal. En gång fick hon frågan exat samma dag som hon fick missfall och hade precis gråtit i en timme men tagit sig samman och tog sig iväg till jobbet. Då brast det för henne. Lättkränk?

      Jag tror jag ska börja fråga alla när det är dags att de skaffar en högre utbildning för det kan ju inte vara kränkande heller, eller?
      (Ska framförallt fråga när det är uppenbart att hen inte har en)

      Ja jag är fortfarande bitter från förra tråden jag engagerade mig i.

        Håller med, ofrivillig barnlöshet är för det första mycket vanligt, för det andra ofta en VÄLDIGT stor sorg. Varför då fråga något sådant här? Och dessutom en främling?

        Och vad väntar man sig egentligen för svar? Även om personen är gravid har hon uppenbarligen inte valt att gå ut med det än. Förväntar man sig svaret ”Ja, faktiskt, vi har inte berättat för nära och kära ännu men du o skarpsynta främling förtjänar självklart att höra det först”? Nja, knappast…

        Jag är förbered på att den frågan ska komma allt mer ofta den kommande tiden då vi varit tillsammans 8år, har gift oss och jag tjänar rätt bra samtidigt som andra släktingar som fått barn utan högskoleutbildning, hög lön och utan att vara tillsammans i ett år börjat få barn. Jag tänker köra stenhårt på ”Är det inte dags att du skaffar sig några högskolepoäng, det känns som att det är dags nu”. Alternativt passivt aggressivt nämna att vi slutade med preventivmedel för 4 år sen och sen bara gå. Värst var när några svärsläktingar satt och diskutera med varandra om hur vi kunnat göra ekonomiskt för att skaffa barn när vi ännu studera……. Tur att vi bor långt långt bort.

    Om man sitter så där så ser de flesta ”gravida” ut 😀

    Jag är bara 23 men folk börjar mer och mer skaffa barn i ens omgivning nu, känns så märkligt när man ser någon från gymnasiet som precis fått barn och man ba ”jag minns hur du var i gymnasiet, du är ej en lämplig förälder” haha. En bekant hintade faktiskt häromdagen att jag inte ska vänta för länge med att skaffa barn, wtf tack för ångesten liksom! Är inte ens säker på att jag vill ha barn, just nu känns det mer som att det här stämmer in på mitt liv: http://imgur.com/gallery/c3Dlm?lr=0

    Nä, mind your own business peeps säger jag bara.

    Jag var 14 när släkt började prata om att det snart var dags för mig att skaffa barn. (jag hade ingen pojkvän och var inte ens intresserad). När jag var 16 lackade jag en gång ur och fräste till varvid min mor sa att jag borde låsas in på institution. Sen fortsatte det tills jag var drygt 23 igenom ett mycket destruktivt förhållande. Sen var det lyckligtvis en paus på ett halvår för att sen starta igen 3 veckor efter att jag träffat min nya pojkvän. När jag var 25 kunde jag inte ens gå ut och hämta posten utan att en granne stannade och skrek rakt ut att jag borde vara gravid vid det här laget. Sen fortsatte det med gliringar och rena påhopp. Nu de senaste åren har det istället bytts ut till skuldbelägganden om att jag förstört livet för min pojkvän som inte fått bli pappa, att jag är misslyckad och värdelös osv. Så ja, efter ca 20 års tjat och gnäll kan jag definitivt skriva under på att det är en kniv som vrids om…

      Eh….vad är det för miffon som du har runt omkring dig?! ?

    Händer ofta att människor i min närhet frågar om det inte är dags att skaffa unge snart, eller att kärringar frågor om man är på smällen (nej, magen putar lite bara, inget konstigt eller onormalt). Det gör LIKA jävla ont varje gång. Fick veta för några veckor sen att jag inte kommer kunna få några biologiska barn och fuck vad det svider. Redan innan jag fick veta det gjorde det fruktansvärt ont då jag längtade så inåt helvete men aldrig lyckats bli gravid. Vill bara ge människor en smäll på käften ibland.

      Kram!

      Sandy!
      Jag kan inte heller få barn. Fick reda på det förra året och det gör fortfarande väldigt ont 🙁 Folk frågar mig hela tiden också, jag får PANIK men svarar alltid med sanningen att nej, jag kan inte få barn. Orkar inte hålla på att ljuga för folk som ställer alla dessa jävla frågor. Stor kram till dig ❤️

        @Hmm ❤️

        @Kh
        Fina du, jag beklagar?❤️
        Vill också vara ärlig och tränar i smyg (fånigt, jag vet) på att lära mig att säga det men bryter bara ihop.

    Vart är hennes mage rund? Det där är väl ett av dom bästa exempel på en platt mage. Måste det vara en grop där för att folk inte ska tycka man ser rund ut?

    Är väl bara börja svara otrevligt tillbaka? ”Har du sömnsvårigheter? Du har sjuka skuggor under ögonen!” eller ”Har du problem med hypofysen? Tänkte eftersom du är så tjock.”

    Aldrig förstått varför man ska vara så jävla trevlig och förklarande när folk är otrevliga klunsar. Bit ifrån så fattar de hur korkade deras uttalanden om andras kroppar är.

    …eller de som kommer med dråpliga kommentarer som ”du har inte barn, du kommer aldrig att förstå” eller ”det var först när jag fick barn som meningen med livet uppenbarade sig”.

    Hej hej – jag kommer aldrig förstå eller få en mening med livet, enligt vissa 😉

    Fick nyligen tips om din blogg – hur jag nu kunnat missa den tidigare. Underhållande och inväntar ständigt varje uppdatering. Ha en fin dag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.